Zdraviu prospešná kurkuma. Posilňuje trávenie, pôsobí proti zápalom

Gabriela Bachárová, 2. decembra 2020 o 04:12

Niektorí ľudia ju pridávajú takmer do každého jedla, pretože ho vraj dokáže chuťovo podčiarknuť. Kurkuma má však a výrazné pozitívne účinky na zdravie a krásu. Objavte jej silu!

Obľúbte si kurkumu.

Foto: Shutterstock.com

Výskumy ukazujú, že kurkuma, ktorú už stáročia využíva indická ajurvédská medicína, síce nie je všeliek, ako sa niekedy hovorí, ale môže zdravie organizmu výrazne podporiť, a to zvlášť v niektorých oblastiach.

Z rastliny sa využíva takzvaný podzemok, ktorý sa sparí a usuší, potom sa pomelie na prášok. Charakteristická je jeho výrazne žltá farba. Kurkume sa tiež hovorí žltý zázvor, pretože rastlina patrí do čeľade ďumbierovitých.

Biologicky aktívnou látky sú predovšetkým takzvané kurkumíny, práve tie majú pozitívne účinky na zdravie. Kurkuma sa už s úspechom používa v doplnkoch výživy, vedci premýšľajú, ako ju zaradiť aj do medicínskych prípravkov. Prečo tak púta ich záujem?

Podpora trávenia

Kurkuma sa veľmi odporúča na podporu trávenia a chuti k jedlu, pretože reguluje správnu činnosť žalúdku a zvyšuje tvorbu žlče. Ľudia, ktorí majú s trávením problémy, by teda mali toto jedinečné ázijské korenie zaradiť pravidelne do svojho jedálnička. Kurkuma navyše znižuje cholesterol a pomáha i riešiť plynatosť či zápchu.

Proti zápalom

AK máte chronické zápalové ochorenie (lupienku, ulceróznu kolitídu, čo je zápal čreva, či zápal kĺbov), skúste zvýšiť vo svojej strave podiel kurkumy. Tá má totiž protizápalové účinky tým, že potlačuje tvorbu látok, ktoré sú za chronický zápal zodpovedné. Okrem toho potlačuje bolesť, čo oceníte, ak vás trápia napríklad kĺby, zuby či chrbát.

Skvelý antioxidant

Antioxidanty sú látky, ktoré pôsobia proti takzvaným voľným radikálom. Tie vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a môžu spôsobovať rakovinové bujnenie, zápaly či predčasné starnutie organizmu. Konzumáciou kurkumy môžete zvýšiť šancu, že sa zdravotným nepríjemnostiam vyhnete. Kurkuma má ďalej pozitívny vplyv aj na imunitu (znižuje riziko respiračných infekcií).

Pre krásnu pleť

Pleťová maska s prídavkom kurkumy rozžiari pokožku tváre, zlepší jej pružnosť, zmierni vrásky, zmenšuje kruhy pod očami a má tiež schopnosť trošku redukovať jazvičky po akné. S úspechom sa preto využíva v kozmetických výrobkoch. Doma si môžete vyrobiť masku s kurkumou. Budete potrebovať dve čajové lyžičky tohto korenia, čajovú lyžičku jogurtu a čajovú lyžičku medu. Zmiešajte všetky suroviny a naneste na tvár. Nechajte pôsobiť tak štvrťhodinku, potom zmyte. Procedúru opakuje raz až dvakrát týždenne.

Ako ju podávať
Istú nevýhodu kurkumy predstavuje fakt, že telo ju nedokáže len tak ľahko využiť. Riešenie však existuje. Zdraviu prospešné látky obsiahnuté v kurkume sa do tela najlepšie vstrebú, ak budete kurkumu v jedle konzumovať spolu s olejom a čiernym korením. Prípadne môžete maximálne jednu čajovú lyžičku kurkumy zmiešať s olejom a užívať len tak.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >