Školy a škôlky zatvárajú kvôli respiračným ochoreniam. Kto a kedy rozhoduje o chrípkových prázdninách?

Gabriela Bachárová, 13. decembra 2022 o 04:15

Desiatky vzdelávacích zariadení už v týchto dňoch uzatvorili respiračné ochorenia. Riaditeľ školy môže v takom prípade rozhodnúť o učení na diaľku.

Mnohé školy neučia kvôli chrípkovým prázdninám.

Foto: Shutterstock.com

Slovensko stojí na prahu obdobia zvýšeného počtu respiračných ochorení, chorobnosť rastie až o desiatky percent. Už teraz sa zatvárajú niektoré škôlky a školy. Ide však o inú situáciu, ako keď sa vzdelávacie zariadenia uzatvárali kvôli covidu.

„V čase prudkého nárastu prípadov chrípky a akútnych respiračných ochorení v detských kolektívoch môžu byť zavedené opatrenia ako napríklad takzvané chrípkové prázdniny. Ak počet neprítomných detí alebo žiakov z dôvodu ochorenia chrípkou prekročí dvadsať percent z celkového počtu detí alebo žiakov, riaditeľ školy alebo školského zariadenia oznámi túto skutočnosť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva,” popisuje hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Riaditeľ školy potom preruší výchovno-vzdelávací proces na základe odporúčania miestneho Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Spolu 26 materských, 17 základných a jednu strednú školu museli počas uplynulého týždňa podľa správy TASR zatvoriť v Trnavskom kraji pre výskyt vysokého počtu chorých žiakov na akútne respiračné ochorenia. Chorobnosť vzrástla v kraji celkovo o tretinu, z toho na chrípke podobné ochorenia o viac ako polovicu. Informoval o tom riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave Tomáš Hauko.

V týždni od 5. decembra bolo zaznamenaných v kraji 8 509 prípadov akútnych respiračných ochorení spolu s ochorením Covid-19, z toho chrípke podobných ochorení bolo 1 381. „Najvyššia chorobnosť na je stále vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol u 3,4 percenta ochorení hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín,” doplnil Tomáš Hauko.

Ako uviedol rezort školstva, školský zákon umožňuje v prípad zatvorenie triedy či školy dištančné vyučovanie z domáceho prostredia žiakov. O prechode na vzdelávanie na diaľku rozhoduje riaditeľ školského zariadenia, musí však pritom rešpektovať zákon.

Do Vianoc nárast

Hygienici predpokladajú, že chorobnosť na chrípku aj iné respiračné ochorenia bude do vianočných prázdnin ešte rásť a počas nich klesne, pretože deti sa vtedy nebudú zdržiavať v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí.

„Po vianočných prázdninách opäť očakávame nárast chorobnosti, pričom k celoštátnej chrípkovej epidémii obvykle dochádza na prelome januára a februára, no môže to byť aj skôr. Predchádzajúce dve chrípkové sezóny boli v tomto neštandardné. V dôsledku vtedy prebiehajúcich fáz pandémie covidu boli celoplošne nastavené opatrenia a celoštátnu chrípkovú epidémiu sme nezaznamenali,” konštatoval hlavný hygienik.

Štátne úrady sa už viackrát vyjadrili, že školy sa už kvôli covidu plošne zatvárať nebudú a neplánuje sa ani znovuzavedenie ochrany úst a nosa v školských priestoroch. Plošné zavedenie nosenia respirátorov v pracovných a školských kolektívoch nie je podľa hlavného hygienika nutné, jeho nosenie je na individuálnom uvážení, a to najmä vtedy, ak začnete pociťovať príznaky ochorenia alebo ste sa do kolektívu vrátili krátko po chorobe.

„Respirátorom sa odporúčame chrániť v preplnenej hromadnej doprave, v preplnených uličkách obchodov či na hromadných podujatiach. Rovnako je to vhodné v situáciách, keď ste obklopení cudzími ľuďmi a nedokážete si od nich udržať bezpečný odstup alebo ak neviete vyhodnotiť ich zdravotný stav,” uviedol Ján Mikas.

Ako pripomenul, nosenie respirátora je stále povinné na miestach, kde sa predpokladá zvýšený pohyb chorých, zraniteľných skupín populácie, respektíve osôb s narušenou imunitou. Povinné riadne prekrytie horných dýchacích ciest použitím respirátora konkrétne platí pre personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi, návštevníkov zdravotníckych a sociálnych zariadení, pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov a zákazníkov lekární.

Nárazové vetranie a respiračná etiketa

Hygienici však odporúčajú ako istú prevenciu pred nákazou časté krátke nárazové vetranie niekoľkokrát počas dňa s oknami dokorán. Ak má človek príznaky respiračného ochorenia, je potrebné sa liečiť doma a nenavštevovať prácu, školu či škôlku.

Ján Mikas zhrnul rady, ktorými by sa počas obdobia respiračných ochorení mal riadiť každý: „Odporúčame dbať na hygienu rúk a dezinfekciu plôch, ktorých sa ľudia často dotýkajú. Tiež obmedziť podávanie rúk, objímanie pri pozdrave, nedotýkajte sa tváre a očí neumytými rukami, nezdieľajte osobné predmety s inými ľuďmi. Dodržiavajte respiračnú etiketu. Kýchajte a kašlite do vreckovky, nie do dlane. Použité vreckovky vyhoďte do uzatvárateľných nádob na odpad a následne si umyte ruky vodou a mydlom alebo si ich dezinfikujte.”

Ešte v decembri je možné sa proti chrípke očkovať. Okrem toho možno svoju obranyschopnosť ďalej podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B, rovnako tak vitamínu D. „Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. Dbajte na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, pomôže tiež dostatok spánku, aktívny životný štýl a otužovanie. Obliekajte sa primerane počasiu,” dodáva hlavný hygienik.

Informácie o aktuálnej chrípkovej sezóne, spôsoboch prevencie, chrípkových vakcínach a mnohé ďalšie podstatné fakty nájdete v brožúre pre verejnosť, ktorú vypracoval tím odborníkov na Úrade verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradoch: https://www.uvzsr.sk/docs/letaky/chripkova_sezona_2022_2023.pdf







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >