S tínedžermi treba hovoriť o škodlivosti fajčenia, radí iniciatíva

TASR, 3. januára 2023 o 04:42

Budujte si so svojimi tínedžermi otvorený vzťah a porozprávajte sa s nimi o škodlivosti fajčenia, radia odborníci iniciatívy Na veku záleží. Môže to pomôcť predísť tomu, aby deti a mládež začali fajčiť. Podľa odborníkov z iniciatívy je potrebné s nimi komunikovať otvorene, tráviť s nimi viac času a tiež sa s tínedžermi často rozprávať a prejavovať záujem.

Lepšie vôbec nezačať.

Foto: Shutterstock.com

Dobré vzťahy by mali viesť k tomu, že dieťa sa zdôverí s problémami. Rovnako odborníci iniciatívy Na veku záleží radia porozprávať deťom a mládeži o škodlivých účinkoch fajčenia, ako sú napríklad problémy s dýchaním a krvným tlakom, znížená imunita, bolesti hlavy, ale aj únava, slabšia kondícia a výkon. Mládeži tiež treba pripomenúť, že fajčenie môže spôsobiť rýchlejšiu tvorbu vrások, problémy s pleťou a tiež vyššiu kazivosť zubov a zápach z úst.

Podľa odborníkov je tiež vhodné poznať, čo dieťa či dospievajúceho stresuje, keďže neraz sú to problémy v škole, vo vzťahoch či s priateľmi, ktoré vedú k fajčeniu, prípadne sú dôvodom, prečo dieťa nevie s fajčením prestať. Dôležité je tiež, aby rodičia či blízki poznali priateľov a partiu tínedžera.

Odborníci radia rodičom i okoliu, aby boli deťom a mladým dobrým vzorom a nefajčili. Nefajčiari a nefajčiarky by sa s nimi mohli podeliť o to, prečo a ako sa rozhodli nefajčiť. Fajčiaci rodičia a okolie by sa zas mali usilovať prestať a ak to bude potrebné, vyhľadať i programy na odvykanie, ktoré im s tým pomôžu.

Ak už tínedžer či tínedžerka fajčia, je potrebné pomôcť im s tým prestať. Podľa odborníkov z iniciatívy je vhodné poradiť sa a vytvoriť plán na skoncovanie s fajčením. Upozorňujú tiež, že hoci si mnohí dospievajúci fajčiari a fajčiarky myslia, že kedykoľvek dokážu prestať, obvykle to nie je pravda. Závislosť sa u nich pritom môže vyvinúť už po vyfajčení piatich balení cigariet.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >