Deti a mladí do 18 rokov si už nebudú môcť v obchode len tak kúpiť škodlivé nikotínové vrecúška

TASR, 21. októbra 2022 o 04:00

Predaj nebezpečných nikotínových vrecúšok, ktoré užívajú už deti na základných školách, nebol doteraz regulovaný. Parlament schválil zákon, podľa ktorého ich už deťom a mladým do 18 rokov nebude možné predávať. Zároveň ich budú mať zakázané užívať.

Nikotínové vrecúška užívajú už malé deti.

Foto: Shutterstock.com

Nikotínové vrecúško, medzi ľuďmi známe ako žuvací tabak, sa definuje ako výrobok obsahujúci nikotín, ale neobsahujúci tabak ani geneticky modifikovaný tabak, pričom sa nespotrebúva počas horenia, neinhaluje sa, ale je určený na použitie cmúľaním, žuvaním alebo inak.

Predkladatelia návrhu pripomenuli, že nikotínové vrecúška predstavujú alternatívu na fajčenie cigariet, keďže sa predpokladá, že sú menej škodlivé. „Stále však ide o výrobky s obsahom nikotínu, ktorý je návykovou látkou, a preto je potrebné vyplniť právnu medzeru s cieľom znížiť potenciálne zdravotné riziká a zabezpečiť ochranu mladistvých a detí,” napísali v dôvodovej správe.

Nová legislatíva zavedie aj reguláciu zloženia vrecúšok, označovanie týchto výrobkov, zdravotné varovania, zber údajov, kontrolu a sankcie za nedodržanie povinností zo strany výrobcu, dovozcu a distribútora. „Nová právna úprava sa zavádza po vzore úpravy elektronických cigariet a je plne v súlade napríklad aj s reguláciou nikotínových vrecúšok v Českej republike,” odôvodnili poslanci. Jedno vrecúško bude mať obmedzený obsah nikotínu na 20 miligramov.

Vytvoriť sa má tiež priestor na neskoršiu úpravu zdaňovania a ďalšiu potrebnú reguláciu na zabezpečenie ochrany zdravia a ochrany detí a mladistvých. Nová legislatíva má byť účinná od januára 2023.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >