Registráciou na webe pomôžete pátrať po nezvestných deťoch. Mali svoj deň, vraha Etana nakoniec dolapili

SITA, TASR, 26. mája 2019 o 06:00

Pomôcť pri pátraní po nezvestných deťoch v bezprostrednom ohrození života a zdravia bude môcť každý. Polícia zverejnila výzvu pre verejnosť, aby sa zaregistrovala na webovej stránke www.amberalert.sk.

Etan Patz sa hľadal dlhé desaťročia, jeho vraha nakoniec dolapili.

Foto: TASR

Prostredníctvom systému Amber Alert, ktorý bol vybudovaný v spolupráci s občianskym združením Linka detskej istoty, je možné v krátkom čase informovať širokú verejnosť o pátraní po nezvestnom dieťati, ktoré sa stalo obeťou trestného činu, napríklad únosu alebo obchodovania s ľuďmi.

Ako informovala polícia, po registrácii bude občan informovaný o zverejnenom pátraní a na svoju e-mailovú adrese dostane fotografiu dieťaťa so základnými informáciami. Vďaka rýchlosti systému sa tak rýchlo dostanú von všetky potrebné informácie a ak dieťa niekto spozoruje, polícia bude okamžite informovaná. Tento systém polícia využíva už od roku 2015. Ako uviedli vo výzve, v dnešnej dobe moderných komunikačných prostriedkov a otvoreného priestoru bez hraníc už hľadanie nezvestného dieťaťa nie je len vecou polície, ale je potrebná spolupráca verejnosti, neziskového, štátneho aj komerčného sektora.

Slávi sa deň nezvestných detí

Pred 40 rokmi, 25. mája 1979, bol v New Yorku unesený šesťročný Etan Patz. Rodičia mu vtedy prvýkrát dovolili ísť samému na zastávku autobusu o dva domy ďalej. Nikdy sa ho nepodarilo nájsť. V nasledujúcich rokoch začali rôzne americké organizácie pripomínať túto udalosť. Išlo o jeden z prvých prípadov v USA, keď sa fotografia nezvestného dieťaťa objavila na škatuliach s mliekom, čo malo pomôcť pri pátraní. Dátum 25. máj sa odvtedy stal symbolom pre nezvestné, neskôr aj týrané či zneužívané deti.

V roku 1983 vyhlásil prezident USA Ronald Reagan 25. máj za Deň nezvestných detí. V roku 2001 Etana Patza oficiálne vyhlásili za mŕtveho, v roku 2010 však okresný prokurátor na Manhattane prípad znova otvoril. Americké zdroje o ňom priniesli v máji 2012 nové informácie. Miestna polícia zatkla muža, ktorý sa priznal, že pred vyše tromi desaťročiami chlapca zavraždil. Komisár Raymond Kelly 24. mája 2012 oznámil, že Pedro Hernandez sa priznal k uduseniu chlapca v pivnici menšieho obchodu, v ktorom pracoval. Telo v plastovom vreci hodil do odpadu. Polícia Hernandeza zadržala 23. mája 2012 v štáte New Jersey. Počas výsluchu sa k činu priznal. V apríli 2017 bol Hernandez odsúdený na 25 rokov väzenia.

V roku 2001 sa deň nezvestných detí z iniciatívy Medzinárodného centra pre nezvestné a zneužívané deti pripomínal prvýkrát ako medzinárodný. Na európskom kontinente sa Medzinárodný deň nezvestných detí prvýkrát zorganizoval 25. mája 2002, a to z iniciatívy Child Focus.

Okrem Etana Patza sa medzi najznámejšie prípady nezvestných detí na svete zaradilo britské dievčatko Madeleine McCannová. Stratilo sa 3. mája 2007, krátko pred svojimi štvrtými narodeninami počas pobytu v portugalskom regióne Algarve. Rodina McCannovcov rozbehla medzinárodnú kampaň za nájdenie dieťaťa, ich úsilie však zostáva neúspešné. Portugalská polícia istý čas podozrievala rodičov, že spôsobili Madeleininu smrť. McCannovci zažalovali detektíva Gonçala Amarala, ktorý prípad opísal v knihe. Tá napokon nemohla byť zverejnená. Zriadená bola aj webová stránka venovaná nezvestnej.

V 29 európskych štátoch vrátane Slovenska je od roku 2010 zriadená špeciálna telefonická linka s číslom 116000 pre nezvestné alebo pohlavne zneužívané deti. Na Slovensku sa nazýva Linka detskej istoty (www.ldi.sk)







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >