Prvé štyri dni. Čo všetko čaká dieťatko krátko po narodení?

Gabriela Bachárová, 25. apríla 2021 o 04:15

Prečítajte si, čo môže vyľakať čerstvú mamičku, ako sa bude meniť vzhľad novorodenca, ktoré zdravotné problémy sa možno objavia či kedy sa rozbehne dojčenie?

Čo ho čaká v prvé dni?

Foto: Shutterstock.com

Dieťatko je na svete a vás určite zaujíma, čo sa s ním bude teraz diať. Prečítajte si nášho sprievodcu po prvých štyroch dňoch života bábätka.

Deň prvý

Vzhľad dieťaťa
Nikto o tom asi verejne nehovorí, ale veľa rodičov je pri pohľade na svoje novorodené dieťa nemilo prekvapených. Čakali bábätko ako zo žurnálu, ale zrazu sa s prekvapením pozerajú na „pokrčeného “ tvorčeka a nevedia si predstaviť, ako z neho môže vyrásť to najkrajšie dieťa na svete.

Bezprostredne po narodení si môžete všimnúť malých modriniek veľkých asi ako hlavička špendlíka. Vznikli pôsobením tlaku, ako dieťa prechádzalo pôrodnými cestami. Zmiznú o pár dní. Na koreni nosa, nad obočím alebo v zátylku sa často objavia červenofialové škvrny, príčinou je nahromadenie podkožných cievok. Ustúpiť by mali počas niekoľkých mesiacov, ale tie v zátylku niekedy pretrvajú celý život.

Rodičov možno prekvapí, že bábo má po pôrode opuchnuté viečka, ale i to rýchlo ustúpi. Ak nechce otvoriť očká, vedzte, že dôvodom je príliš silné svetlo, dieťatko bolo zvyknuté na prítmie v maternici. „A keď ich otvorí, na beľme niekedy nájdeme červené prúžky. Ide o drobné krvácanie z prasknutej cievky pri tlaku v pôrodných cestách, keď nimi prechádzala hlavička pri pôrode. Nebolia ani nehrozia poruchou zraku. Sú časté, ale o pár dní sa zahoja,“ upokojuje pediater a neonatológ Martin Gregora vo svojej publikácii Starostlivosť o novorodenca a dojča (vyšla v češtine).

Niektoré deti majú na zátylku hlavy takzvaný popôrodný nádor, ktorý sa vytvoril pri prechode hlavičky pôrodným kanálom. Väčšinou zmizne o pár hodín, niekedy na druhý deň. Na hlave si môžete všimnúť i rôznych nerovností, ale spolu s rastom sa samé odstránia.

Návšteva detského lekára
Už prvý deň po narodení dieťa absolvuje prehliadku pediatrom. Ten mu prehmatá hlavičku, všíma si i stav fontanel. Ďalej pozrie, či sa náhodou dieťaťu nezlomila počas pôrodu kľúčna kosť. Počúva srdiečko (či dieťa nemá šelest) a pľúca. Tu je dôležité poznamenať, že srdce by malo biť asi 130-krát za minútu. Príliš veľká odchýlka smerom nahor i nadol svedčí zrejme o chorobnom procese a je nutné absolvovať ďalšie vyšetrenia. Zdravé dieťa má 40 až 60 nádychov za minútu. Lekár kontroluje pohmatom tiež bruško a stav vnútorných orgánov, pupček a genitálie a ostatné časti tela.

Vyhrievané lôžko
Veľa mamičiek si myslí, že ide o inkubátor, ale v skutočnosti dieťa často prvý deň po narodení putuje na dve hodiny do vyhrievaného lôžka, ktoré slúži na to, aby sa dostatočne zohrialo. V niektorých pôrodniciach do neho novorodencov umiestňujú rutinne, ale oveľa lepší je individuálny prístup, dieťa totiž dokáže rovnako dobre zohriať na svojom tele i matka.

Prvá stolica
Už počas prvého dňa, ale najneskôr do 48 hodín môžete očakávať prvú stolicu, hovorí sa jej smolka. Nazhromaždila sa v črevách bábätka ešte v maternici. Tvoria ju rozpadnuté bunky a plodová voda, ktorej sa dieťa napilo. Do týždňa sa stolica zmení na normálnu žltkastú stolicu dojčeného dieťaťa.

Prvé močenie
Nastáva väčšinou počas pôrodu či bezprostredne po ňom, ďalšie prichádza najneskôr do 24 až 28 hodín. V prvých dvoch až troch dňoch možno nájsť na plienke škvrny tehlovej farby, ale nie je to krv, ide o uráty, soli kyseliny močovej, ktorých vylučovanie je v tejto dobe normálne.

Druhý deň

Rozbieha sa dojčenie
Začína sa rozbiehať dojčenie (matka to pozná podľa naliatych prsníkov), prvý deň po narodení sa to deje málokedy, niektorým mamičkám sa mlieko pustí až na tretí deň. Prvé hodiny po narodení o mlieko dieťa nemusí mať ani záujem, ten začína prejavovať na druhý deň. Je to normálne a určite nie je nutné dieťa dokrmovať umelým mliekom, pretože má ešte zásoby energie z maternice. V niektorých pôrodniciach je stále zvykom vážiť dieťa po každom dojčení a riešiť, ak „dostatočne“ nepriberá, čo ale môže matku nadmerne stresovať. Je normálne, ak dieťa čiastočne stratí svoju pôrodnú váhu (môže „schudnúť“ až o desať percent hmotnosti), čoskoro to dobehne.

Výskyt žihľavky...
Práve na druhý deň po narodení sa na telíčku dieťaťa vyhodí žihľavka, typická vyrážka, ktorá má podobu začervenaných kruhových škvrniek so žltou čiapočkou uprostred. Príčina vzniku nie je celkom jasná, ale predpokladá sa, že výskyt súvisí s citlivou pokožkou dieťaťa. Objavuje sa na končatinách, chrbte, môže i na tvári. Väčšinou do týždňa zmizne aj bez liečby. „Pri väčšom rozsahu vyrážky sa niekedy používa tekutý púder alebo kúpeľ v slabom roztoku hypermangánu,“ uvádza Martin Gregora.

… a potničiek
Na druhý deň po narodení či trošku neskôr sa na koži niekedy objavia potničky, odborne povedané milia, sú to belavé pľuzgieriky veľké ako špendlíková hlavička. Vznikajú v dôsledku potenia, najčastejšie sa objavujú v podpazuší, pod krkom, na tvári, na chrbte. Potničky sa neliečia, ale niekedy sa odporúča zotrieť ich gázovým štvorcom namočeným v dezinfekčnom roztoku. Pozor ale, pokožka novorodenca je veľmi citlivá. Tekutý púder nie je vhodný, môže nadmerne vysušovať.

Zápal spojiviek
Tiež bežná komplikácia po pôrode. Prejavom zápalu očných spojiviek je výtok z oka, ktoré sa tiež môže zduriť a nedá sa dobre otvoriť. Príčinou problému je, že slzné kanáliky nie sú ešte po pôrode dobre vyvinuté, trvá to dva až tri mesiace. Dôsledkom je väčšia náchylnosť k infekcii. Na liečbu sa používajú očné kvapky a masáž ústia slzného kanálika a slzného vaku vo vnútornom kútiku oka špičkou ukazováka.

Zvýšená teplota
Môže, ale nemusí sa objaviť. Takzvaná prechodná teplota je reakciou na zmenené životné podmienky, môže dosiahnuť až 30 stupňov. Nie je ale dôvod sa znepokojovať.

Tretí deň

Pupočný kýptik
Tretí alebo štvrtý deň po narodení už natoľko pokročilo zasychanie pupočného kýptika, že je možné ho odstrániť. Môžete ale počkať, až odpadne sám, deje sa tak do dvoch týždňov po narodení. Čistiť nejako kýptik? Neodporúča sa to. Iba v prípade, ak je miesto začervenané, objaví sa krv, hnis či iný sekrét, možno použiť dezinfekciu na báze jódu alebo koncentrovaného alkoholu. Kýptik ničím nezakrývajte, ponechávajte ho v suchu (nemal by prísť do kontaktu s vodou) a plienku dávajte dieťaťu tak, aby jej okraj bol pod kýptikom. Je na každej mamičke, aby sa sama rozhodla, ako sa bude o ranku, ktorá vznikla po odstránení či odpadnutí kýptika, starať. Lekári väčšinou odporúčajú čistenie dezinfekčným prostriedkom, 60-percentným alkoholom. Iní lekári ale vravia, že lieh príliš vysušuje.

Ako alternatíva sa ponúka použitie materského mlieka, odvar z repíka lekárskeho, niektoré mamičky používajú aj éterický olej z čajovníka (tea tree oil), ten je ale nutné zriediť prevarenou vodou a neaplikovať na kožu, ale len na ranku. Prvé dva týždne by na jazvu nemala prísť voda, aby sa nezapálila. Pri umývaní sa preto tomuto miesto vyhnite.

Nočná nespavosť
V noci na tretí (ale niekedy už na druhý) deň môže prekvapiť nepokoj dieťaťa, veľa bábätiek nezažmúri oko. Aj to je úplne normálne a považuje sa to za zatiaľ nedostatočnú adaptáciu na život mimo maternice.

Štvrtý deň

Novorodenecká žltačka
Tretí až štvrtý deň po pôrode býva najsilnejšia. Prejavuje sa žltým zafarbením kože a očného beľma. Postihuje asi polovicu detí a môže mať miernu, ale i horšiu formu. „Novorodenecký žltačka vzniká rozpadom červených krviniek, z ktorých sa uvoľňuje krvné farbivo. Novorodenec má totiž po pôrode nadbytok krviniek, preto sa ich časť rozpadá a v krvi je prechodne vysoká hladina rozpadových látok. O ich vylúčenie z tela sa stará pečeň, odtiaľ sa rozpadové produkty odvádzajú žlčou ďalej do čreva a von z tela. Pretože sa to ale všetko nedá stihnúť, ukladá sa odpadový produkt krvného farbiva, takzvaný bilirubín, v tkanivách, napríklad v koži, a zafarbuje ich do žlta,“ vysvetľuje lekár. Žltačka sa lieči pomocou fototerapie, modré svetlo s nízkou vlnovou dĺžkou bilirubín rozkladá, a tak sa žltačka zmenšuje. Istú prevenciu vzniku žltačky predstavuje dojčenie. Dĺžka trvania problému je najčastejšie päť až desať dní. Ak dieťa nemá žltačku a narodilo sa spontánne, odchádza na štvrtý deň domov, v prípade cisárskeho rezu je to piaty deň.

Hormonálna reakcia prsných žliaz
Okolo štvrtého dňa, ale i neskôr sa môže objaviť zdurenie prsníkov prsných žliaz u dievčatka i chlapca. Je to reakcia na pokles materských hormónov v krvi dieťaťa po oddelení od mamy. „Čiastočne súvisí i s vlastnou hormonálnou tvorbou. Je to prechodný jav, hoci môže trvať i týždne, ale potom ustúpi. Iba výnimočne sa komplikuje zápalom prsnej žľazy, ktorý je nutné liečiť antibiotikami,“ uzatvára pediater.

Prehľad všetkých skríningových vyšetrení v pôrodnici si môžete prečítať na tomto odkaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >