Určili vám termín pôrodu presne? Môžete sa tak vyhnúť cisárskemu rezu

Gabriela Bachárová, 19. októbra 2018 o 11:44

Nie je jedno, či vám lekár stanoví termín pôrodu na 10. alebo 17. marca. Pár dní hore dolu, poviete si možno. Správne určiť dátum, kedy by ste mali porodiť, je pritom zásadné. Môže to ovplyvniť, či dieťa príde na svet prirodzene alebo nakoniec skončíte na operačnej sále.

Dajte si pozor, aby vám správne určili termín, kedy sa vaše dieťa narodí.

Foto: Shutterstock.com

Zlé určenie termínu pôrodu môže viesť napríklad k nesprávnemu hodnoteniu toho, ako sa plod v maternici vyvíja, alebo k zbytočnému vyvolávaniu pôrodu, hoci ešte vôbec nenastal jeho čas.

Umelé vyvolanie pôrodnej činnosti pomocou liekov sa nie vždy podarí a v tom prípade zdravotníci pristupujú k cisárskemu rezu, ktorý predstavuje zvýšené riziko komplikácií pre matku i dieťa v porovnaní s vaginálnym pôrodom. Niektorí odborníci potichu priznávajú, že práve zle stanovený dátum, kedy sa má dieťa narodiť, je príčinou pomerne vysokého počtu cisárskych rezov.

„Pri určovaní trvania tehotenstva narábame s pojmami ako menštruačná dĺžka gravidity, teda dĺžka vypočítaná od prvého dňa poslednej menštruácie, a gestačná dĺžka dňa gravidity podľa dňa oplodnenia. Meranie CRL, čo je vzdialenosť od temena po kostrč, ako súčasť skríningu je najpresnejší biometrický parameter prvého trimestra určujúci správnu dĺžku tehotenstva,“ píšu v publikácii Sprievodca tehotenstvom gynekológovia a pôrodníci Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský.

Len máloktorá mamička vie, kedy presne otehotnela. Preto lekári najčastejšie počítajú termín pôrodu podľa prvého dňa poslednej menštruácie. Ten by preto mala mať žena vždy poznamenaný v menštruačnom kalendári.

Na presné určenie trvania gravidity slúži ultrazvukové vyšetrenie plodu, ktoré sa robí medzi 11. až 14. týždňom tehotenstva. Napríklad ku koncu 12. týždňa tehotenstva je vzdialenosť od temena po kostrč 65 milimetrov.

Ak je teda známa hodnota CRL, lekár môže overiť, či veľkosť plodu podľa ultrazvukového vyšetrenia súhlasí s vekom odvodenom od dátumu poslednej menštruácie. Ak sa to zhoduje, počíta sa dĺžka tehotenstva aj naďalej podľa prvého dňa poslednej menštruácie. Ak je väčšia odchýlka, termín pôrodu sa stanoví na základe ultrazvukového vyšetrenia.

Ako dlho vlastne tehotenstvo trvá?

Gravidita trvá deväť kalendárnych mesiacov, ale lekári hovoria o mesiacoch desiatich. Ak vychádzame z prvého dňa poslednej menštruácie, pričom žena má pravidelný 28-dňový menštruačný cyklus, dĺžka tehotenstva je 280 dní, to znamená 40 týždňov alebo tiež desať lunárnych mesiacov (jeden lunárny mesiac trvá štyri týždne, teda 28 dní). Skutočný biologický vek plodu je ešte asi o dva týždne kratší.

Za normálne sa považuje porodiť v rozmedzí od 38. do 42. týždňa tehotenstva. V skutočnosti len veľmi málo žien porodí presne v stanovený deň. Štatistiky sa rôznia, ale väčšinou sa uvádza, že je to asi len päť percent mamičiek.

Keď neboli ultrazvuky, dĺžku tehotenstva určovali pohyby dieťaťa
Súčasné ženy majú termín pôrodu stanovený na deň a môžu očakávať, že porodia buď pár dní pred ním alebo niekoľko dní po ňom. V minulosti sa ale dĺžka tehotenstva zisťovala len podľa pohybov plodu, ktoré sa u prvorodičky objavujú okolo dvadsiateho týždňa a u ženy, ktorá už rodila, asi o dva týždne skôr. Je jasné, že táto metóda nebola veľmi spoľahlivá a dnes sa už vôbec nepoužíva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >