Skríning novorodencov. Aké vyšetrenia absolvuje vaše dieťatko krátko po narodení?

Gabriela Bachárová, 28. októbra 2018 o 14:42

Novorodenecký skríning predstavuje súbor vyšetrení, ktoré najčastejšie prebiehajú na tretí až štvrtý deň po narodení. Ich cieľom je odhaliť čo najskôr vážne ochorenia, ktoré by neliečené mohli až nezvratne poškodiť zdravie dieťatka.

Novorodenca čaká krátko po príchode na svet séria vyšetrení.

Foto: Shutterstock.com

Čo ukáže pár kvapiek krvi


Od 72. do 96. hodiny po narodení sa dieťaťu odoberá najčastejšie z pätičky pár kvapiek krvi, ktorá sa posiela do Skríningového centra novorodencov Slovenskej republiky v Banskej Bystrici. Sleduje sa možný výskyt kongenitálnej hypotyreózy (vrodená snížená tvorba hormónov štítnej žľazy), kongenitálnej adrenálnej hyperplázie (dedičná porucha tvorby životne dôležitých hormónov vytváraných v nadobličkách) i cystickej fibrózy (ochorenie, ktoré napadá hlavne tráviacu a dýchaciu sústavu).

Zisťuje sa aj výskyt niektorých vážnych metabolických ochorení, ako sú fenylketonúria či leucinóza. Metabolické ochorenia spôsobujú vážne postihnutia rôznych orgánových systémov. Ak vyšetrenie ukáže problém, informáciu dostane pôrodnica, v ktorej dieťa prišlo na svet, a tiež jeho detský lekár.

Skríningové ultrazvukové vyšetrenie obličiek


Ultrazvukom sa 72 hodín po narodení zisťuje, či dieťa netrpí vážnymi vývojovými chybami obličiek. Vyšetruje sa močový mechúr a obidve obličky. Asi každé desiate dieťa má po narodení o niečo rozšírenú obličku. Neznamená to, že je choré, do jedného roku sa väčšinou porucha spontánne upraví, je ale nutné dieťa sledovať. Prvá kontrola sa robí v troch mesiacoch. Návšteva nefrologickej ambulancie sa odporúča len v prípade vážnejšieho rozšírenia, ktoré môže mať negatívny vplyv na funkciu obličiek.

Skríning kritických chýb srdca


Ide o jednoduché vyšetrenie, kedy sa novorodencovi na nožičku na dve minúty pripevní takzvaný pulzný oxymeter, ktorý sleduje nasýtenie jeho krvi kyslíkom. Ak je nižšia, dieťa musí byť opakovane vyšetrené, môže to ukazovať na problém so srdiečkom. V tom prípade sa odporúča kardiologické vyšetrenie.

Skríning poruchy sluchu


Najčastejšie počas spánku sa robí vyšetrenie, ktoré má odhaliť možnú poruchu sluchu. Novorodencovi sa do vonkajšieho zvukovodu zavedie sonda, ktorá sníma takzvané tranzientné otoakustické emisie (OAE), čo sú zvuky, ktoré vysiela vnútorné ucho. Ak sa ich podarí nasnímať, dieťa by nemalo mať so sluchom problémy. Problém nastáva v prípade, že prístroj emisie nezachytí ani na viac pokusov. Dieťa sa odosiela na ORL pracovisko.

Skríning vrodenej katarakty (sivého zákalu)


Vyšetrenie prístrojom oftalmoskopom slúži k vylúčeniu vrodeného sivého zákalu. Ak by sa dieťaťu nedostalo včasného zákroku, mohlo by definitívne prísť o zrak. Lekár zasvieti dieťaťu do očička, čím sa má vyvolať takzvaný červený reflex očného pozadia. Inak sivočierna zornička zčervenie, čo je známka, že dieťa sivý zákal nemá. V opačnom prípade nasleduje špecializované očné vyšetrenie a operácia, ktorá je jediným riešením problému. Zdrojom informácií v tomto článku bola i slovenská publikácia Sprievodca pôrodnicami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >