Prečo je tak dôležité, aby (nielen) deti jedli ryby

Gabriela Bachárová, 16. januára 2022 o 04:30

Štúdie potvrdzujú, že konzumácia rýb aspoň dvakrát za týždeň má významný ochranný efekt v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Losos patrí k najzdravejším druhom rýb.

Foto: Shutterstock.com

Kedy ste mali naposledy na stole rybu? Ak si neviete spomenúť, patríte k väčšine Slovákov, ktorí ryby v porovnaní s prímorskými národmi veľmi neobľubujú. Je to škoda, pretože táto potravina patrí k najzdravším.

Ryby sú veľmi dôležité najmä pre deti, pretože podporujú ich správny vývoj. Odporúčajú sa hlavne pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín. Tieto zdravé tuky podporujú činnosť srdca a sú vynikajúce v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Štúdie potvrdzujú, že konzumácia rýb aspoň dvakrát za týždeň má významný ochranný efekt v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Zdravé omega kyseliny majú tiež pozitívny vplyv na činnosť imunitného systému či mozgu a celého nervového systému. Okrem toho sa podieľajú na zdraví očí, pokožky a na správnej tvorbe hormónov.

„Veľký význam majú aj pri udržiavaní dobrej pamäte, a teda aj pri liečbe Alzheimerovej choroby. Odporúčajú sa diabetikom a ľudom trpiacim vysokým cholesterolom. Ryby sú aj významným zdrojom minerálnych látok ako fosfor (silné kosti a zuby, podpora pulzu), selén (silná imunita), vápnik (nevyhnutný pre zdravé kosti), draslík (podporuje činnosť srdca), horčík (je potrebný pre nervovú a svalovú činnosť) a železo (tvorba krvi), čím sa pokryje naša potrebná dávka, ktorú si potom nemusíme dopĺňať prostredníctvom umelých vitamínov,” uvádza Zuzana Klinčáková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

V rybách nájdeme i zinok (podpora imunity, pekné vlasy, nechty) a meď (zlepšuje trávenie, proti cholesterolu). V morských rybách majú významné zastúpenie vitamín A (pevné kosti, zdravá kožu a funkčný reprodukčný systém, posilňuje tiež imunitu) a vitamín D (nervový systém, imunita, srdce).

Na náš trh sa podľa slov Zuzany Klinčákovej dostávajú najmä ryby sladkovodné, no v poslednom období je širšia aj paleta morských rýb. Zo sladkovodných sú najznámejšie kapor, lieň, ostriež, pstruh, šťuka, zubáč, úhor. Z morských rýb sú to makrela, losos, treska, sleď, tuniak, žralok, sardinky a šproty. V morských rybách sa nachádza vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných rybách. Najviac je zastúpený draslík, sodík (tvorba červených krviniek či kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku), výnimočné postavenie má vápnik, ktorého v morských rybách nájdeme sedem- až desaťkrát viac ako v mäse jatočných zvierat,” hovorí odborníčka. Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú ryby konzervované, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >