Pri angíne môže pomôcť i zmrzlina či ovsené vločky. Ale pozor, viete kedy už treba k lekárovi?

TASR, pt, 7. decembra 2023 o 05:50

Bolesť hrdla, opuch mandlí, ťažkosti pre prehĺtaní – jedným slovom angína. Toto ochorenie je medzi deťmi časté práve v zimnom období. Vzniká kombináciou chladu, stresu a oslabenej imunity. Ako ju čo najrýchlejšie vyliečiť, kedy treba lieky a kedy pomáha zmrzlina?

Angínu možno zvládnuť svojpomocne, nie však vo všetkých prípadoch.

Foto: Shutterstock.com

Angína je zápalové ochorenie lymfatického tkaniva hltana, postihuje najmä podnebné mandle, nosohltanovú a jazykovú mandľu. Šíri sa kvapôčkovou infekciou, teda kašľom, kýchaním a inkubačná doba je deň až tri. Sprevádza ju bolesť hrdla, začervenanie a opuch mandlí, ťažkosti a bolesť pri prehĺtaní, horúčka, povlak na mandliach, opuch a bolestivosť uzlín na krku, bolesti uší a hlavy, zápach z úst, tiež strata chuti do jedla a únava.

U detí máva angína ťažší priebeh, horšie znášajú aj nekomfort, ktorý spôsobuje. „Väčšinou začína horúčkou a vracaním, prehlbuje sa dehydratácia organizmu, sucho v hrdle dráždi na kašeľ. Deti sú mrzuté, nespokojné a plačlivé. Vysoké horúčky s triaškou spôsobujú nadmerné potenie, slabosť a únavu,“ opisuje Jana Dubajová z lekárne Dr. Max v Žiline. Dospelí mávajú ľahší priebeh, zväčša bez teploty a s miernejšími príznakmi.

Teplé nápoje pomáhajú viac

Domáca liečba zahŕňa dostatočný príjem tekutín (odporúča sa 2,5 litra denne), zvlhčovanie vzduchu a veľa oddychu. „V prípade vírusového pôvodu si vystačíme so symptomatickou liečbou, čiže nasadiť zvýšený prísun vitamínu C, pastilky a kloktadlá na dezinfekciu hrdla a ústnej dutiny, prípadne lieky proti teplote a bolesti. Pri vysokých teplotách sa odporúčajú vlažné sprchy,“ radí Jana Dubajová. Odporúča vylúčiť zo stravy mliečne bielkoviny, pretože podporujú tvorbu hlienu a hnisu.

Pre ťažkosti s prehĺtaním je vhodná kašovitá strava a bylinkové odvary zo šalvie, lipy, tymianu a harmančeka. Čo sa týka nápojov, piť by sa mali teplé čaje, pretože podporujú vylučovanie slín a tým zvlhčujú hrdlo. Zvyšujú aj hladiny chemických látok, ktoré pôsobia utlmujúco na oblasti bolesti v mozgu.

Zmrzlina aj ovsené vločky

No a pomáha aj zmrzlina, nie však tá smotanová s čokoládou, ale obyčajné cmúľanie ľadu či lízanie ovocnej drene. Dôvod? Má chladivý efekt na zapálené tkanivá, znižuje opuch v hrdle a zmierňuje bolestivé signály vysielané nervovými zakončeniami. Ide však iba o krátkodobý efekt.

Ďalším z domácich receptov je tzv. Priessnitzov obklad, keď dieťaťu priložte na krk mokrú studenú vreckovku a obaľte suchým uterákom.

Skúsiť možno aj obklad z ovsa alebo ovsených vločiek, ktorý stačí nahriať a trochu navlhčiť. Zabaľte suroviny do vreckovky a priložte na bolestivé miesta.

Kedy k lekárovi

Nie vždy však ide angína zvládnuť svojpomocne, sú prípady, kedy sú potrebné antibiotiká. Lekára vyhľadajte, ak má dieťa viac než tri dni teplotu vyššiu než 38 °C, prípadne ak počas 24 hodín prekračuje 39,5 °C a lieky nezaberajú.

Ďalším signálom, že treba ísť k lekárovi, je stav, ak bolesť v hrdle spôsobuje dieťaťu problémy s rozprávaním, prehĺtaním či otvorením úst. Tiež v prípade problémov s dýchaním a ak sa v slinách či hlienoch objaví krv.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >