Prehľad pre rodičov: aký je očkovací kalendár 2023?

gb, 13. februára 2023 o 05:07

Deti na Slovensku sa v súčasnosti očkujú proti desiatim závažným infekčným ochoreniam. Pozrite si aktuálny očkovací kalendár na tento rok.

Aký je aktuálny očkovací kalendár?

Foto: Shutterstock.com

Pediatri očkujú deti proti tým závažným infekčným ochoreniam, ktoré môžu ohroziť ich zdravie a ani dnes ich nie je možné v niektorých prípadoch úspešne vyliečiť. Nejde o banálne ochorenia, s ktorými sa organizmus vysporiada za pár dní a bez rizika trvalých zdravotných následkov. „Očkovanie je najúčinnejšia prevencia proti vybraným závažným infekčným ochoreniam – zabraňuje vzniku vážnych zdravotných komplikácií a predchádza trvalému poškodeniu zdravia po ich prípadnom prekonaní, respektíve úmrtiu,” uvádza na sociálnych sieťach Úrad verejného zdravotníctva SR.

„Chápem vaše obavy z toho, ako dieťatko zvládne priebeh očkovania. Sám som otec dvoch detí, ktoré sme s manželkou dali zaočkovať. Odmietanie očkovania môže viesť k opätovnému výskytu infekčných ochorení až epidémií, ktoré sa u nás pre systematické očkovanie už dlhodobo nevyskytovali,” vysvetľuje hlavný hygienik Ján Mikas.

Očkovanie hexavakcínou a očkovanie vakcínou proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam sa vykonáva tromi dávkami v treťom, piatom a jedenástom mesiaci života, pričom prvá dávka sa podá najskôr v prvom dni desiateho týždňa života. Na povinné očkovanie dojčiat proti pneumokokovým invazívnyrn ochoreniam je určená 13-valentná konjugovaná vakcína alebo 10-valentná konjugovaná vakcína. Všetky dávky základného očkovania sa majú vykonať rovnakou očkovacou látkou.

Očkovací kalendár na rok 2023 možno nájsť aj na tomto odkaze. Povinné pravidelné očkovanie detí je hradené z verejného zdravotného poistenia.

Preočkovanie dospelých

Povinné očkovanie sa netýka len detí, ale aj dospelých. Preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu sa vykonáva kombinovanou očkovacou látkou každých 15 rokov. V prípade prekročenia intervalu sa preočkovanie proti záškrtu a tetanu vykonáva vždy len jednou dávkou. Prvé preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu sa odporúča vo veku 30 rokov a ďalej každých 15 rokov.

V prípade, ak majú rodičia otázky či pochybnosti o očkovaní, môžu sa okrem ošetrujúceho lekára či pediatra obrátiť aj na Poradne očkovania. Tie fungujú pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.


Pozrite si očkovací kalendár roku 2023. Kliknutím na obrázok si ho zväčšíte.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >