Virtuálny kontakt s bábätkom je lepší ako nič

pt, 16. októbra 2018 o 17:30

Fyzický kontakt s matkou je pre pohodu bábätiek mimoriadne dôležitý, pre tie predčasne narodené však ešte viac. Je dokázané, že na hrudi rodiča lepšie prosperujú, zlepšuje sa im saturácia aj ďalšie fyzické ukazovatele. Nepretržitý kontakt s matkou či otcom, hoci je veľmi žiaduci, však v našich nemocniciach nie je možný.

Rodičia môžu svoje bábätko sledovať na diaľku zatiaľ hodinu denne.

Foto: Malíček, Stanislav Szenczi

Počas pobytu v pôrodnici síce matka môže zväčša prísť za dieťatkom v inkubátore kedykoľvek, väčšinou ju však domov prepustia skôr než bábätko. Potom už za ním dochádza celé týždne či mesiace iba na návštevy, niekedy aj desiatky kilometrov. Novozámocká pôrodnica v spolupráci s občianskym združením Malíček teraz vychádza rodičom predčasne narodených detí v ústrety.

Dieťatko z toho síce nič nemá, ale rodičia ho môžu sledovať na mobile alebo počítači, aj keď sú doma. Nemocnica totiž nad jedenásť inkubátorov nainštalovala vysokocitlivé IP kamery, ktoré prenášajú signál cez internet. Rodičom tak stačí počítač, tablet či aplikácia v mobile, a môžu svoje dieťatko sledovať na diaľku, zatiaľ hodinu denne.

„Takto môže rodina dieťatko spoznávať, pozorovať jeho pokroky, začleňovať ho do rodiny, aspoň virtuálne,“ vraví Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia, ktoré sa venuje predčasne narodeným deťom, Malíček. Kontakt s dieťatkom, hoci len virtuálny, pomáha podľa nej predovšetkým matkám, zlepšuje ich psychický stav, a napomáha aj k zvýšeniu laktácie.

Rodičia, ktorí sú zapojení zatiaľ do rozbiehajúceho sa projektu, sa tešia. „Veľmi oceňujeme, že sme mali možnosť zapojiť sa do rozbiehajúceho sa projektu. Živé vysielanie je ostro sledované celou rodinou, ďakujeme za ostrý obraz. Nevieme sa vynadívať, tento prenos nám vždy spraví náladu a pozitívne nás naladí,“ opisuje mamička Andrea z Trnavy, ktorej sa minulý mesiac narodila dcérka predčasne v 28. týždni a denne za ňou chodieva do Nových Zámkov.

„Prenos je šifrovaný a dobre zabezpečený, aby nebolo možné ho zneužiť“, dodáva Ľubica Kaiserová. Podobné kamery sú v zahraničí bežné, má ich USA, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko či Španielsko, a už vyše troch rokov aj Česko a Poľsko.

Pre rodičov je aj obraz cez kameru lepší než žiaden. „Odlúčenie od mojich dvojičiek bola pre mňa mimoriadne stresujúca skúsenosť. Bolo by úžasné mať vtedy možnosť vidieť ich aspoň cez kameru. Určite by ma to upokojilo a povzbudilo,“ spomína mamička predčasne narodených dvojičiek Mirka Mendelová. Pre karanténu vtedy nemohla byť so svojimi deťmi v nemocnici a nevidela ich celé tri týždne.

IP kamery
Náklady na jednu IP kameru a jej inštaláciu na inkubátore sa pohybujú v rozpätí 200 – 300 EUR. Malíček projekt vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky realizoval vďaka 2 % z daní.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >