Vitamínová abeceda. Ako nám prospievajú a čo jesť, aby sme ich mali dostatok

Gabriela Bachárová, 14. novembra 2019 o 06:01

Zvlášť teraz v chladnejšej časti roka je nutné dbať na dostatočný príjem vitamínov, ktoré nás ochránia pred chorobami dýchacích ciest aj zlepšia náladu v pochmúrnych dňoch. Viete, čo ktorý vitamín dokáže a aké sú ich prírodné zdroje?

Vitamíny sú dôležité nielen pre tehotné ženy, ale pre všetkých.

Foto: Shutterstock.com

Najlepšie je prijímať vitamíny z potravín, a to aj v období tehotenstva. „Nutnosť preventívneho podávania multivitamínových preparátov v tehotenstve je diskutabilná. V nijakom prípade nedokážu nahradiť prírodné a pre telo prirodzené vitamíny prijímané v potrave alebo v čerstvých ovocných a zeleninových šťavách,“ uvádza v publikácii Tehotenstvo v obrazoch jej autor doktor Michal Holáň.

Vitamín A je skvelý antioxidant

Výborným zdrojom áčka sú hovädzia či teľacia pečeň, špenát, brokolica, mrkva, červená paprika, šalát, vajcia, slede, makrela, losos, tuniak, rybí tuk, marhule či mlieko.

Áčko udržuje pevné kosti, zdravú kožu a funkčný reprodukčný systém. Pomáha brániť sa proti vírusovým, bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam. Funguje tiež ako antioxidant, čo znamená, že chráni pred voľnými radikálmi, ktoré vedia v organizme vyvolať rakovinu či srdcovo-cievne ochorenie. Potrebujeme ho aj na to, aby sme videli v tme.

B-komplex na dobrú náladu

Vitamínov skupiny B je viac. Napríklad tiamínu (B1) vďačíme za výrobu energie, stará sa o srdce a vďaka synergii látok zvaných koenzýmy prospieva tiež nervovej sústave. Pyridoxín (B6) zasa pomáha pri tvorbe krviniek, hormónov a získaní glukózy (cukru) z potravy.

„Kobalamín (B12) priaznivo ovplyvňuje krvotvorbu, udržiava vo výbornej kondícii nervovú sústavu, a to najmä periférne nervy. Kyselina listová je dôležitá predovšetkým v tehotenstve, v rámci zaistenia zdravého vývoja plodu,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa spoločnosti Naturhouse.

Zdrojom vitamínov skupiny B je hlavne mäso, tučné ryby, šampiňóny, pšeničné klíčky, fazuľa a ďalšie strukoviny, listová zelenina, mliečne výrobky, med i pivovarské kvasnice.

Pristavme sa pri kyseline listovej. V tehotenstve má špeciálny význam, je dôležitá pre normálny rast a vývoj plodu. Uvádza sa, že konzumácia matkou je do istej miery prevenciou vývojových chýb.

Kyselina listová je nevyhnutná na správny vývoj miechy v prvých troch mesiacoch vnútromaternicového vývoja, zabraňuje tak rázštepu chrbtice. Jej zdrojom sú hovädzia pečeň, fazuľa, ružičková kapusta, cereálie, burské oriešky, špenát, brokolica, hlávkový šalát, hrach či avokádo.

Vitamín C bojuje proti chorobám dýchacích ciest

Kyselinu askorbovú nájdete vo všetkých citrusových plodoch, čučoriedkach, čiernych ríbezliach, cibuli, cesnaku, červenej a zelenej paprike, kapuste, karfióle, brokolici, žeruche, zemiakoch, kvasenej zelenine, šípkovom čaji, rakytníkovej šťave, jahodách, mangu, kiwi či naklíčených semenách.

Pomáha bielym krvinkám bojovať proti infekciám. Podobne ako vitamín A pôsobí ako antioxidant. Céčko je nevyhnutné na hojenie rán. Mierni únavu, podporuje mladistvý vzhľad, pretože súvisí s tvorbou kolagénu v koži.

Vitamín D je pozdrav zo slnka

Najlepším zdrojom je slnečné žiarenie, preto ho najviac máme na konci leta a najmenej naopak na konci zimy. Jeho zdrojom, hoci v oveľa nižšej miere, je rybacia pečeň, rastlinný a rybí olej, sleď, makrela, sardinky, pstruh, losos, tuniak, kvasnice, syr, mlieko a vajcia.

Vitamín D je nutný na správne fungovanie imunity. Kosti ho potrebujú, aby boli pevné. Nevyhnutný na vstrebávanie vápnika a fosforu z prijatej potravy. Jeho nedostatok spôsobuje depresívne nálady, bolesti svalov a kĺbov, infekcie, rednutie kostí, ale aj vypadávanie vlasov.

Vitamín E posilňuje imunitu

Jeho zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, mandle, fazuľa, cereálie, listová zelenina, kapusta, špenát, pšeničné klíčky, slnečnicové, tekvicové či sezamové semienka, kukurica, syry, hrach, lieskové oriešky, batáty, avokádo.

Éčko je dôležité pre dobrú obranyschopnosť organizmus. Posilňuje srdce a cievy, lieči kožné komplikácie (akné, spálenie od slnka zaceľuje jazvičky), u starších ľudí zamedzuje vzniku aterosklerózy a spolu s vitamínom C predstavujú protivníkov obávanej demencie. Silný antioxidant.

Vitamín F pre krásne vlasy

Vitamínom F sa označujú esenciálne mastné kyseliny (linolová, linolénová a arachidonová). Sú základom pre tvorbu a funkciu bunkových membrán, ovplyvňujú energiu, stav vlasov, pokožky a nechtov, ďalej pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

„Zaujímavé je, že vitamín F nás chráni pred nadváhou. Potraviny, ktoré ním oplývajú, sú rastlinné oleje, slnečnicové a ľanové semienka, sójové bôby, obilné klíčky, arašidy, orechy, avokádo a mandle. Je to jediný vitamín, ktorý nájdeme iba v strave. Rozpúšťa sa v tukoch, takže pri konzumácii ho telo absorbuje spoločne s tukmi a vytvára si jeho zásoby v tukovom tkanive,“ hovorí Petra Húsková.

Vitamín H: nová energia

Je súčasťou enzýmov, ktoré rozkladajú cukry, tuky a bielkoviny na novú energie pre naše bunky. Biotín prijímame nielen stravou, ale zároveň ho pre náš organizmus vyrábajú dobré baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú v našom čreve. Zo stravy ho môžeme prijímať v pečeni a vaječnom žĺtku. Je rozpustný vo vode, takže sa ním nemôžete ani predávkovať – zvyšok, ktorý organizmus nevyužije, sa vylúči prirodzenou cestou.

Vitamín K na dobrú zrážanlivosť krvi

Obsahujú ho kvasnice, vajcia, sójové bôby, listová zelenina, špenát, kapusta, kel či brokolica, špargľa, ďalej syr či maslo. Vitamín K je zodpovedný za zrážanie krvi. Ak trpíte častým krvácaním z nosa, možnou príčinou môže byť práve nedostatok vitamínu K.

Káčko ďalej regeneruje bunky, čím násobí ich rast, kosti mu vďačia za mineralizáciu. U ľudí s dostatkom vitamínu K bolo preukázané až o 45 percent nižšie riziko zlomenín.

Vitamín P spevňuje žily

Bioflavonoidy prospievajú žilám, spevňujú žilová stenu a pomáhajú proti hemoroidom a s liečbou vredov predkolenia. Ľudský organizmus si tento vitamín nevie vyrobiť, preto ho nájdete napríklad v čučoriedkach, citrusoch a hroznovom víne, šípkach, slivkách a pohánke.

Čo sú vitamíny
Vitamíny sú látky nevyhnutné pre život. Ich primárnou funkciou je zabezpečiť látkovú výmenu (metabolizmus štiepenia bielkovín, tukov a cukrov), podieľajú sa na správnom vývoji organizmu a tiež uľahčujú spracovanie minerálnych a stopových prvkov. Ich nedostatok, takzvaná hypovitaminóza, sa často prejavuje poruchami prirodzených funkcií tela, ktoré môžu neskôr prepuknúť aj v závažnejšie ochorenia.

Vitamíny sa delia na rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch. „Vitamíny rozpustné v tukoch A, D, E, K charakterizuje dlhodobejšie uchovávanie v organizme, a teda nie je nutné ich denne dopĺňať. U vitamínov rozpustných vo vode - céčko, biotín a B-komplex - je to naopak ich obnova musí byť pravidelná,“ vraví Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa spoločnosti Naturhouse.

Predávkovanie vitamínmi rozpustnými vo vode je prakticky nemožné. Obličky ich nadbytok z tela vylúčia. Oveľa zložitejšie je to so skupinou vitamínov rozpustných v tukoch, kedy dochádza k ich hromadeniu v organizme, pečeni, a ich zvýšená prítomnosť sa môže po dlhšom čase prejaviť zdravotnými problémami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >