Pozrite si nový očkovací kalendár. Kompletný prehľad povinného aj dobrovoľného očkovania

gb, 20. januára 2020 o 05:00

Čaká v tomto roku vaše dieťa povinné očkovanie a neviete, kedy presne? Chcete vedieť, aké sú možnosti dobrovoľného očkovania? Úrad verejného zdravotníctva v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou pripravili tlačenú i elektronickú podobu Očkovacieho kalendára na rok 2020.

Očkovací kalendár sa v tomto roku trochu zmenil.

Foto: Shutterstock

Očkovací kalendár poskytuje prehľad o všetkých druhoch povinného očkovania i o nepovinných očkovaniach pre deti a dospelých. „V tlačenej podobe sa od 2. januára 2020 distribuuje do pôrodníc, pediatrom a na všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva,“ uviedol na svojich internetových stránkach Úrad verejného zdravotníctva.

V elektronickej podobe je na stiahnutie k dispozícii na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva alebo na stránkach jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Proti osýpkam už v piatich rokoch

V očkovacom kalendári nastali od januára tohto roku zmeny. Úpravy sa týkajú schémy povinného pravidelného očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke, ide o takzvanú vakcínu MMR. „Podľa novej očkovacej schémy budú deti očkované druhou dávkou očkovacej látky proti MMR v piatom roku života,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva s tým, že doteraz to bolo v jedenástich rokoch.

„Obdobie aplikovania prvej dávky očkovacej látky proti MMR zostáva nezmenené, naďalej sa bude vykonávať v 15. až 18. mesiaci života, spresňuje sa ale vek podania prvej dávky a to najskôr prvý deň 15. mesiaca života,“ informuje rezort zdravotníctva.
 
Zmeny v očkovacom kalendári sú súčasťou novelizovanej vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. K novele vyhlášky štát pristúpil, aby sa znížilo riziko vzniku a šírenia osýpok. 

Hladina zaočkovanosti je nižšia

Úprava očkovacej schémy proti osýpkam, mumpsu a ružienke vyšla z odporúčania Pracovnej skupiny pre imunizáciu po tom, ako sa vyhodnotili výsledky Imunologického prehľadu v SR, ktorý sa uskutočnil predminulý rok. Prehľad testoval, akú hladinu protilátok majú obyvatelia Slovenska. Ukázalo sa, že kým podiel trojročných detí s ochrannou hladinou protilátok je 97,24 percenta, vo vekovej skupine päť- až deväťročných detí je to len 93,46 percenta.
 
„Výsledky Imunologického prehľadu z roku 2018 možno považovať za uspokojivé, avšak rozhodnutie presunúť aplikáciu druhej dávky očkovacej látky proti MMR do piateho roku života považujeme vzhľadom na nedávne epidémie osýpok na Slovensku a v Európe za potrebný krok. V epidémiách osýpok chorľavejú najmä deti, teda najzraniteľnejšia skupina populácie,“ konštatoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.
 
 





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >