Pozor na týchto päť rád o dojčení. Stretnete sa s nimi možno už po pôrode, situáciu vám však skomplikujú, neuľahčia

Patricia Poprocká, 8. júna 2022 o 04:56

Sú veľmi rozšírené, ale, žiaľ, nesprávne. Vyskytujú sa často a vyznievajú dôveryhodne, situáciu vám však viac skomplikujú než uľahčia. Pozor na týchto päť rád o dojčení, ktoré mamičky neraz stále dostávajú už od prvých chvíľ s bábätkom.

Kontakt koža na kožu pomáha aj pri dojčení.

Foto: shutterstock.com

Vedecké poznatky o dojčení dnes pokročili, to, čo sa považovalo za správne pred desaťročiami, sa ukázalo ako mylné, pretože kedysi rady o dojčení vychádzali z modelu kŕmenia fľašou. Keďže však, ako vraví pôrodník Peter Kaščák, tradícia je tvrdšia ako diamant, mnohé ženy dostávajú práve niektorú z nasledujúcich piatich rád alebo aj všetky.

Spísala ich Andrea Poloková v knihe Praktický návod na dojčenie, aj s vysvetlením, prečo neplatia. Nech sa páči, tu sú.

„Dojčite na jednom prsníku 10 až 20 minút.“
Je to nesprávna rada, pretože čas na prsníku nehovorí nič o tom, ako dobre bábätko pije. Okrem toho, bábätko je na prsníku nielen preto, že pije mlieko, napĺňa si aj iné potreby – zahriať sa, regulovať dýchanie, činnosť srdca, upokojiť sa, zaspať, rozvíjať mozog. Dojčenie dlhšie ako spomínaný interval nemá vplyv na bolesť bradaviek, ak je prisatie správne. Ak správne nie je, začnú bolieť aj po krátkom dojčení.

„Dojčite osem až dvanásťkrát denne.“
Načo to počítať? „Počet dojčení nie je rozhodujúci, pre príjem mlieka je dôležité skutočné pitie na prsníku,“ vysvetľuje Andrea Poloková. Niektoré bábätká pijú oveľa častejšie a je to v poriadku, dokonca aj vtedy, ak napríklad len pred 10 minútami dopili. Nemusia byť hladné, chcú si dojčením naplniť iné potreby, uvedené v predchádzajúcom odseku. Neexistuje obmedzenie pre konkrétny počet dojčení za deň. Nemáte dôvod počítať, koľkokrát za deň sa bábätko dojčilo, nadojčite ho vždy, keď o dojčenie prejaví záujem, podľa jeho potrieb.

„Ak dlho spí, dieťa zobuďte.“
Je to zbytočné, pretože ak bábätko chce spať, tak sa síce možno po zobudení prisaje, ale zase rýchlo zaspí. Ak dieťa dobre pije, je v poriadku, ak spí aj tri či päť hodín vkuse. Andrea Poloková ponúka na takéto prípady ešte jednu radu: Položte si spiace bábätko, vyzlečené, na svoj hrudník. Nechajte ho spať a len čo začne prejavovať známky prebúdzania, nakŕmte ho. Ak je bábätko spavé a opakovane spí príliš dlho, potom je potrebné pozrieť sa, či je jeho príjem materského mlieka dostatočný a čo je možné urobiť na zlepšenie dojčenia. Okrem toho treba odstrániť príčiny, pre ktoré bábätko spí neprimerane dlho.

„Vážte dieťa pred dojčením aj po ňom, aby ste vedeli, koľko vypilo.“
Andrea Poloková prezentuje spoľahlivejšiu metódu, a tou je pauza v pohybe brady počas dojčenia. Tá je dôkazom, že dieťatku sa dostáva dostatok mlieka, a že dojčenie je v poriadku. Okrem toho, pre bábätko je oveľa lepšie piť malé množstvá mlieka častejšie než naraz a veľa, aby sa to prejavilo na váhe, najmä v prvých dňoch. Ako kniha ďalej pripomína, určitý úbytok na váhe novorodenca je normálny, nastáva v dôsledku straty prebytočných tekutín.

„Nedovoľte mu zaspať na prsníku.“
„Prečo nie?“ pýta sa Andrea Poloková. Veď práve dojčenie je jednoduchý spôsob, ako unavené bábätko uspať. To, že dieťa zaspí, je potešením, nie problémom. Reči, že „takto si zvykne“, môžete púšťať jedným uchom dnu, druhým von, určite sa dieťa raz naučí zaspávať aj samé. Len dorastie.
(Zdroj: Praktický návod na dojčenie.)


ANKETA:

Stretli ste sa aj vy s niektorou z týchto rád?

95,5%



3,4%



1,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >