Uľahčite si to. 9 vecí, ktoré pri bábätku naozaj robiť nemusíte

Patricia Poprocká, 5. januára 2021 o 05:06

Mať doma bábätko je jednou z najkrajších vecí, ktoré sú človeku dopriate, väčšina však dodáva, že zároveň to prináša aj množstvo povinností. Áno, bábätko vyžaduje starostlivosť, mnohé činnosti, o ktorých sa však traduje, že sú pri dieťatku nevyhnutné, skutočnosti vôbec potrebné nie sú. Tu je ich prehľad.

Starostlivosť o bábätko nie je až taká náročná, ako by sa mohlo zdať. Často stačí nechať veciam voľný priebeh, viesť sa intuíciou a plniť dieťaťu, čo si žiada.

Foto: shutterstock.com

Zostavila ho podpredsedníčka OZ MAMILA Andrea Poloková v knihe Praktický návod na dojčenie. „S malým bábätkom máte stále čo robiť. Preto vás môže potešiť, že niektoré veci robiť nemusíte,“ odkazuje.

Čo všetko je teda zbytočná „nadpráca“?

1. Prebaľovať pred dojčením

Aj keď v pôrodniciach radia, že po prebudení treba bábätko najprv prebaliť a potom nadojčiť, je to úplne opačne. Prebaľovaním sa zbytočne odďaľuje moment prisatia. Bábätko by malo dostať prsník hneď, ako začne prejavovať záujem o dojčenie. Keď už začne plakať, je náročnejšie ho upokojiť a začať dojčiť. Preto úplne postačí prebaliť po nadojčení, navyše, často je to práve vtedy potrebné.

2. Vážiť dieťa pred a po

Okrem toho, že ide tiež o odďaľovanie dojčenia, je to aj veľmi nepresná metóda zisťovania, či sa dieťaťu dostáva dostatok mlieka. Mamičku môže zbytočne znepokojiť alebo naopak. Signálom, že bábätko pije dostatočne, je skôr pohyb brady, presnejšie prestávka v pohybe brady. „Ak to nedokážete posúdiť, požiadajte o pomoc poradkyňu pri dojčení,“ radí Andrea Poloková. Žiaľ, dodnes je v mnohých pôrodniciach obľúbenou metódou zdravotníckeho personálu, ako zistiť, či dieťa pije dostatok mlieka práve „skúška dojčenia“ – čiže váženie bábätka pred a po dojčení.

3. Dať dieťa odgrgnúť

Niektoré bábätká to nepotrebujú a pokojne zaspia na prsníku. Nechajte ich tak. Načo zbytočne budiť?

4. Prekladať do postieľky

Ďalšia rada, ktorú si mnohé mamičky prinesú z pôrodnice: Preložte dieťa do postieľky, najedené a prebalené by malo zaspať. Je to však inak. „Väčšina bábätiek potrebuje pomoc dospelého, aby sa dokázali upokojiť, a aby zaspali,“ vysvetľuje Andrea Poloková. Nechať teda dieťa spať na prsníku, na hrudi alebo v posteli pri matke nie je vôbec škodlivé, naopak.

5. Dbať, aby bábätko nezaspalo na prsníku

Prečo by nemohlo? „Ak sa bábätko dobre napapalo, nie je to žiaden problém,“ pripomína Andrea Poloková v spomínanej knihe. Ak nepije dosť mlieka, treba zlepšiť dojčenie.

6. Dávať pozor na vlastný jedálniček

Obmedzovanie sa v strave je prežitok, dávno neplatí, že dojčiaca žena môže jesť len vybrané jedlá. „Jedzte, na čo ste zvyknutá. Pestrú, vyváženú, zdravú stravu,“ odkazuje poradkyňa pri dojčení s tým, že na vylúčenie určitej potraviny treba mať dôvod.

7. Sledovať, koľko vypijete

Musí dojčiaca žena veľa piť, aby mala dostatok mlieka? Vôbec nie. Piť má žena vtedy, keď je smädná a koľko potrebuje na uhasenie smädu. Netreba sa nalievať tekutinami ani opačne – obmedzovať sa v pití v snahe predísť naliatiu prsníkov.

8. Odsávať mlieko po dojčení

„Ak je dojčenie dostatočné a nemáte na odsávanie konkrétny dôvod, nemá zmysel odsávať ´zvyšné mlieko´ v snahe udržať tvorbu mlieka či na to, aby nevznikol zápal,“ vysvetľuje Andrea Poloková. Namiesto toho treba dojčiť, kedykoľvek bábätko prejaví záujem, bez ohľadu na to, ako často.

9. Baliť dieťa do perinky

Väčšina pôrodníc fakt, že bez perinky je to oveľa jednoduchšie, ignoruje. Bábätká do periniek balia takmer všade a kážu to aj mamičkám. Bábätku je však v skutočnosti teplejšie v kontakte koža na kožu, perinka navyše sťažuje dojčenie a znemožňuje dieťaťu správne prisatie. Je zbytočná bariéra.

Knihu Praktický návod na dojčenie si môžete objednať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >