Pozor, je najviac prípadov kliešťovej encefalitídy. Kde hrozí a ako vytiahnuť kliešťa?

Gabriela Bachárová, 5. mája 2021 o 04:15

Vlani na Slovensku zaznamenali najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy za posledných dvadsať rokov, úrady vyzývajú na obozretnosť.

Na Slovensku pribúda prípadov kliešťovej encefalitídy.

Foto: Shutterstock.com

Na Slovensku sme v roku 2020 zaznamenali 184 prípadov kliešťovej encefalitídy. Zatiaľ čo v minulosti bola najviac riziková oblasť Trenčianskeho kraja a Považie, za ostatné roky podľa správy Úradu verejného zdravotníctva najvyšší počet prípadov hlási Banskobystrický a Žilinský kraj. Pravdepodobne to súvisí so zmenou klimatických podmienok, pre ktoré sa kliešte posúvajú na sever, ako aj do vyšších nadmorských výšok nad tisíc metrov nad morom.

„Súvisieť to môže aj s pandemickou situáciou, ľudia trávili podstatne viac času v prírode. Rastúci trend výskytu ochorenia však sledujeme už dlhodobo,“ uviedla epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici s tým, že ľudia majú byť obozretní aj tento rok.

Vírus kliešťovej encefalitídy sa na človeka prenáša takzvaným zaklieštením a prenášajú ho všetky vývojové štádiá kliešta, nielen dospelý jedinec. „Znamená to, že človek si nemusí všimnúť prisatého kliešťa, pokiaľ ide o drobnú prehliadnuteľnú larvu alebo nymfu,“ vysvetľuje doktorka Kerlik.

Druhým spôsobom prenosu je konzumácia infikovaných nepasterizovaných mliečnych výrobkov, najmä kozieho a ovčieho pôvodu. Slovensko hlási každoročne v rámci Európy v tejto súvislosti najviac epidémií kliešťovej encefalitídy. Súvisí to aj s obľubou salašníckych výrobkov a s konzumáciou mliečnych výrobkov kozieho pôvodu pre ich zdravotné benefity.

Typický klinický priebeh kliešťovej encefalitídy je podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva dvojfázový. Jeden až dva týždne od zaklieštenia nastáva prvá fáza, ktorej príznaky sú nešpecifické, prípadne chrípke podobné. Prítomná je zvýšená teplota, bolesť hlavy, slabosť, bolesti kĺbov a svalov, nechutenstvo, pocit na vracanie. Táto fáza trvá dva až tri dni.

V druhej fáze, po ďalších siedmich až desiatich dochádza k zápalu mozgu, ktorého príznaky bývajú vysoká horúčka, stuhnutosť šije, silné bolesti hlavy, nevoľnosť až zvracanie a svetloplachosť. Stav sa môže do dvoch týždňov upraviť alebo zápal pokračuje. Môžu sa objaviť poruchy vedomia a prechodné ochrnutie niektorých častí tela. Ochorenie môže trvať aj niekoľko týždňov. Dlhodobé následky choroby môžu byť rôzneho charakteru (bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, tiež ochrnutie). Špecifická liečba neexistuje. Ochoreniu sa dá najspoľahlivejšie predísť očkovaním.

Na rozdiel od lymskej boreliózy kliešťovi stačí na prenos encefalitídy len niekoľko sekúnd. Deti môžu dostať aj ľahšiu formu choroby, ktorá sa podobá bežnému nachladnutiu. Príznaky postihnutia mozgu nie sú. Stav sa upraví samovoľne. Ak je to však vážnejšie, dieťa musí byť hospitalizované.

Kliešte začínajú svoju aktivitu pri teplote 5°C, vplyvom klimatickej zmeny preto odborníci evidujú prípady takmer počas celého roka. „Očkovanie je preto možné realizovať celoročne, aj keď ideálne je začať očkovanie počas zimných mesiacov pred sezónnou aktivitou kliešťov. Pre tých, ktorí nie sú očkovaní a obľubujú mliečne výrobky najmä ovčieho a kozieho pôvodu, odporúčame preváranie surového mlieka pred konzumáciou. Syr vyrobený zo surového mlieka je potrebné aspoň opiecť z oboch strán. Vírus sa ničí pri teplote 70 °C,“ informovala Jana Kerlik.

Základné zásady ochrany pred kliešťom

• vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov - okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie
• v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
• používajte repelenty
• po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

Kliešť sa najčastejšie prisaje:
• do vlasatej časti hlavy
• do slabín a podpazušia
• za uši
• do podkolennej jamky
• na intímne miesta

Kliešťa vyberte správne

• Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho.
• Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Treba vybrať celé telo kliešťa aj s hlavičkou.
• Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je po ruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu.
• Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Výskyt kliešťovej encefalitídy od roku 2010

(druhé číslo udáva počet prípadov)
2010 - 91
2011 - 108
2012 - 102
2013 - 162
2014 - 117
2015 - 88
2016 - 174
2017 - 76
2018 - 157
2019 - 161
2020 - 184
2021 - 44 (do apríla)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >