Po návrate z dovolenky nikdy nepite vodu z kohútika!

Gabriela Bachárová, 19. augusta 2021 o 04:15

Vedci z brnianskej Mendelovej univerzity varujú dovolenkárov: vyvarujte sa vody, ktorá tečie z niekoľko dní nepoužívaného kohútika.

Napiť sa až po odpustení.

Foto: Shutterstock.com

Ak sa po niekoľkých dňoch vrátite domov a hneď sa napijete vody z vodovodu, prípadne ju použijete na uvarenie večere, môže to skončiť zdravotnými problémami. Neodporúča sa ani na osprchovanie sa. Vhodná je maximálne tak na umytie podlahy, vravia brnianski výskumníci, ktorí kvalitu vody sledujú.

„Zaujímala nás prestávka, keď človek odíde na dovolenku a voda mu doma zostane stáť v potrubí. Ukazuje sa, že dochádza k chemickým reakciám a z materiálu v potrubí sa do vody uvoľňujú rôzne látky,“ konštatoval nemilú skutočnosť Petr Junga, vedúci Ústavu poľnohospodárskej, potravinárskej a environmentálnej techniky Mendelovej univerzity. V testoch vedci zistili obsah ťažkých kovov, ako sú zinok, meď, nikel alebo olovo. V niektorých prípadoch bola koncentrácia prekročená až trojnásobne.

Prvé výsledky pozorovaní ukázali, že najviac ťažkých kovov sa do vody dostáva z pozinkovaného potrubia. Vedci pritom namerali extrémne nadlimitné množstvo zinku. Neobstálo ani v dnešnej dobe veľmi používané potrubie z medi. „Celkom nás prekvapilo, že dosť kovov sa uvoľňovalo aj z antikoróznej ocele, teda nerezu. Relatívne dobre vyšlo potrubie z polyethylénu," vysvetlil odborník.

Zdravotné problémy by po vypití kontaminovanej vody nemali byť závažné, ale môžu sa objaviť bolesti hlavy či brucha, nevoľnosť, zvracanie či únava.

Analýza prebiehala a stále prebieha tak, že vedci nechávajú trubky jeden až tri dni lúhovať v demineralizovanej vode. Potom s pomocou takzvanej spektrofotometrie zisťujú zastúpenie sledovaných prvkov v miligramoch na liter vody.

„Čím dlhšiu dobu človek nie je doma, tým je pravdepodobnejšie, že sa mu do vody uvoľnili nielen kovy, ale zároveň sa v potrubí začali množiť baktérie. Chlór totiž po nejakej dobe vyprchá. Ideálne je preto po dovolenke vždy odpustiť celý obsah vodovodných trubiek,“ radí Petr Junga. Postačiť by malo vedro odpustenej vody. Vedcov z Brna ešte čakajú ďalšie meranie, kompletné výsledky budú mať k dispozícii na konci tohto roka.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >