Čo všetko môžete chytiť pri kúpaní? Lekárky upozorňujú na riziká

gb, 16. júna 2021 o 04:40

Opatrenia sa uvoľňujú, teplota stúpa a rovnako tak aj záujem ísť sa schladiť. Viacerých lákajú bazény či prírodné vody. Na čo si však treba dávať pozor?

Pri kúpaní v prírodných vodách opatrne. Počúvadlianske jazero v Štiavnických vrchoch.

Foto: Gabriela Bachárová

„Kúpanie v prírodnej vode z pohľadu gynekológa prináša so sebou možnosť vzniku mykotického ochorenia, ktoré pacientky poznajú pod označením mykóza. Tá najčastejšie vzniká premnožením kvasiniek v pošve zmenou pH pošvy, čím dôjde k prepuknutiu vaginálnej mykózy. Keďže počas kúpania sú intímne partie vystavené veľkému množstvu mikroorganizmov, tento fakt môže narušiť pH v citlivých častiach tela a šanca na nakazenie sa tak zvyšuje. Náchylnejšie sú ženy nielen pri kúpaní vo vode termálnych kúpalísk, ale aj v chlórovanej vode. Najvhodnejšou na kúpanie je morská voda,“ vyjadrila sa na webe www.agel.sk lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca Zuzana Ballová, ktorá ďalej dodala, že vaginálna mykóza je jednou z najčastejších príčin vaginálneho výtoku.

„V 90-ich percentách je príčinou pleseň Candida albicans. Prejavom mykotického zápalu pošvy je hustý až tvarohovitý, belavý výtok, svrbenie alebo pálenie a začervenanie. K príznakom patria aj nepríjemné pocity pri močení. Aj keď voda prírodných kúpalísk nie je čistená, neznamená to automaticky zároveň vyššie riziko nákazy. Dôležité je po ukončení kúpania sa osprchovať a dôkladne sa osušiť. Následne si vymeniť mokré plavky za priedušné bavlnené oblečenie, aby sme znížili riziko vzniku akéhokoľvek ochorenia,“ vysvetlila gynekologička.

„Prírodné vody majú zvyčajne nižšiu teplotu ako bazény, preto sa v nej menej množia škodlivé mikroorganizmy, napriek tomu môže kúpanie v nekontrolovanej vode predstavovať významné zdravotné riziká. Z kontaminovanej vody sa môžu do organizmu dostať mikroorganizmy rôznymi cestami, napríklad prehltnutím, vdýchnutím aerosólu, cez očné spojovky a iné sliznice, cez poškodenú, ale i zdravú kožu. V prírodných kúpaliskách sa môžu premnožiť toxické a alergizujúce cyanobaktérie, baktérie pochádzajúce z výlučkov zvierat a u citlivých jedincov môžu vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky, zápaly očných spojoviek a po prehltnutí nevoľnosť, zvracanie, hnačky a kŕče,“ priblížila všeobecná lekárka z nemocnice Tímea Molek Dánielová.

Ako upozornila, pri kúpaní v prírodných vodách je zvýšené riziko utopenia a úrazov, keďže mnohé z nich nemajú zabezpečený dozor plavčíkmi a často vznikajú situácie preceňovania svojich fyzických síl, významnú úlohu pri mnohých i smrteľných úrazoch zohráva alkohol. „Podľa Štatistického úradu sa v SR každoročne pri kúpaní a pobyte na kúpaliskách utopí okolo 150 ľudí, z toho približne 20 detí. Odporúčame preto uprednostniť kúpanie na prírodných kúpaliskách s plaveckým dozorom. Treba si tiež všímať, či prírodné kúpalisko nie je označené zákazom kúpania sa,“ upresnila Molek Dánielová.

Ako sa správať pri kúpaní v prírodných vodách a tokoch

1. Nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody.
2. Nevstupujte do vody, ktorá na vás pôsobí odpudivo.
3. Rešpektujte značenia o zákaze kúpania a upozornenia v okolí vodnej plochy.
4. Do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a nie jednotlivo, ale aspoň dvaja.
5. Do vody vstupujte postupne a vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu, zabránite tak tepelnému šoku organizmu.
6. Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo.
7. Nevstupujte do zelenej vody s premnoženými riasami či sinicami.
8. Nevstupujte do vodných plôch, v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo zvieratá.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >