Jednorazové či látkové? Prehľad všetkých pravidiel o rúškach pre školákov

pt, 4. septembra 2020 o 04:07

Na druhom stupni základnej školy i na strednej sú v triedach povinné, pre mladších žiakov odporúčané. Rúška by malo mať v škole každé dieťa minimálne dve, jedno ako náhradné. Ako vystrojiť deti do školy rúškami a na čo všetko dbať, radia odborníci Úradu verejného zdravotníctva.

Najmladší žiaci rúška v triedach nosiť nemusia, podľa epidemiológov je však dobré, ak si na nich zvyknú, pretože ani oni môžu byť šíriteľmi koronavírusu.

Foto: shutterstock.com

Rúška môžu mať deti jednorazové i látkové, ktoré možno oprať. Z ekologického hľadiska sú jednoznačne lepšie tie druhé, ideálne ak sú z bavlny alebo inej husto tkanej látky.

Plátenné rúška majú byť vyprané, prípadne vyvarené a z oboch strán vyžehlené suchým teplom (kvôli dezinfekcii). V práčke by sa mali prať aspoň na 60 °C, stačí bežne dostupnými pracími prostriedkami.

Čo sa týka ich nosenia, dôležité je, aby rúško zakrývalo ústa aj nosové dierky a bolo suché, vtedy spĺňa svoju funkciu, zdôrazňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva.
Zásady správneho zaobchádzanania s rúškami:
  • Pred použitím rúška je potrebné očistiť ruky vodou a mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom

  • Rúško treba nasadiť tak, aby priliehalo k tvári, zakrývalo ústa aj nosové dierky, inak nedokážeme účinne chrániť seba a svoje okolie

  • Tak, ako tváre, aj rúška sa počas jeho nosenia treba dotýkať čo najmenej

  • Rúško treba vymeniť, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé

  • Jednorazové rúško nemožno opätovne použiť

  • Dieťa je preto potrebné do školy vybaviť okrem rúška, ktoré má na tvári, aspoň jedným ďalším čistým rúškom v nejakom čistom vrecúšku. Okrem toho by malo mať vrecúško ešte aj na použité rúško, či už jednorazové alebo látkové, ktoré prinesie domov. Jednorazové rúška sa vyhadzujú do komunálneho netriedeného odpadu, látkové patria do práčky.

    „S tvárovým rúškom manipulujeme prostredníctvom gumičiek alebo šnúrok. Rúško neodstraňujeme jeho úchopom na prednej strane, pretože môže byť pokryté patogénmi. Po odstránení tvárového rúška je dôležité umyť si ruky mydlom a vodou, respektíve ich vydezinfikovať,“ zdôrazňujú hygienici.

    Ako pripomínajú, dôkladné umývanie a dezinfekcia rúk je nesmierne dôležitá počas celého dňa, pretože neumytými rukami sa šíri až 80 percent rôznych infekcií. „Nosením rúšok a hygienou rúk významne bránime nielen šíreniu ochorenia COVID-19, ale aj šíreniu mnohých ďalších akútnych respiračných ochorení, ktorých výskyt sa každoročne výrazne zvyšuje návratom žiakov do kolektívu po prázdninách,“ konštatuje Úrad verejného zdravotníctva.

    Hygienici zároveň ubezpečujú rodičov, že rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá negatívny dopad na zdravie. „Táto dezinformácia môže vzniknúť z pocitu nedostatku vzduchu spojeného s nezvykom nosenia tvárového rúška. Jednorazové i plátenné masky sú porézne, čo umožňuje normálne dýchacie funkcie,“ zdôrazňuje Úrad verejného zdravotníctva.

    Nosenie rúška má význam, pretože priamo zachytáva prúd kvapôčok, čím zabraňuje šíreniu vírusu do okolia. Aj keď sa nám zdá, že sme zdraví, môžeme byť infikovaní, keďže koronavírus má, najmä u detí, často bezpríznakový priebeh. A pritom aj človek bez príznakov môže vírus prenášať.

    Pravidlá nosenia rúšok na školách

    Povinnosť preventívneho nosenia rúšok majú počas prvých dvoch septembrových týždňov – od 2. do 14. septembra pedagógovia, asistenti učiteľa, špeciálni pedagógovia, žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl počas vyučovania. Nosenie rúšok v triedach nie je povinné pre mladšie deti, teda tie, ktoré navštevujú predškolské zariadenia a prvý stupeň základných škôl (ide o ucelený a nemeniaci sa kolektív; deti nosenie rúšok ťažšie znášajú; ak ho však budú na tvári akceptovať, jeho nosenie odporúčame). Všetky deti ale musia nosiť mimo tried, v spoločných interiérových priestoroch, s výnimkou času potrebného na konzumáciu jedál a nápojov. Pedagóg môže mať počas vyučovania v triede aj tvárový štít.

    Výnimky z nosenia rúšok majú žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. K žiakom s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a kožnými ochoreniami tváre, ktorým by nosenie rúška dlhší čas mohlo spôsobovať záťaž, odporúčame pristupovať individuálne, najvhodnejšie po konzultácii s ošetrujúcim lekárom.
    (zdroj: UVZ SR)





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >