Významná štúdia: Rúška zastavia až sto percent vydýchnutých koronavírusov

Gabriela Bachárová, 14. apríla 2020 o 05:49

Povinné nosenie rúšok sa na Slovensku stalo symbolom boja proti novému koronavírusu, hoci viacerí o ich zmysle pochybujú. Teraz sa však ukazuje, že azda nie je dôležitejší spôsob ochrany pred nákazou.

Noste rúška, má to zmysel.

Foto: Shutterstock.com
Významnú štúdiu publikoval vedecký web Nature, jej autormi sú vedci Benjamin J. Cowling, Donald K. Milton a skupina ďalších výskumníkov. Záver je jednoznačný: rúška majú schopnosť zastaviť až sto percent vydýchnutých kvapôčok, v ktorých sa nachádzajú koronavírusy.

U ďalších typov vírusov (vírus chrípky a takzvané rhinovírusy, ktoré spôsobujú nezávažné nachladnutia a nádchu) je úspešnosť zachytenia menšia, ale stále pomerne veľká.

Dlhá, päťročná štúdia sa ešte netýkala nového druhu koronavírusu, ktorý v súčasnosti sužuje celý svet, podľa vedcov však rúška budú mať rovnaký efekt aj v jeho choroby Covid-19.

Ako výskum prebiehal? 246 dobrovoľníkov dýchalo počas tridsiatich minút do prístroja, ktorý vyhodnocoval, koľko akých kvapôčok človek vydýchol, pričom polovica zúčastnených mala rúško a druhá nie.

Zistilo sa, že u 111 ľudí, u ktorých skutočne neskôr zistili nákazu niektorým druhom vírusu, ochrana tváre zachytila všetky koronavírusy. Ďalej sa ukázalo, že chrípkový vírus zachytila v 70 percentách prípadov, o niečo horšie to bolo s rhinovírusmi, tam bola ochrana slabšia.

Profesor Cowling vraví, že výsledky výskumu platia aj na látkové rúška, ktoré si Slováci vo veľkom šili doma. „Z môjho odborného pohľadu tieto rúška majú rovnaký, hoci o niečo menší efekt ako správne nasadené chirurgické rúško,“ uviedol pre spravodajskú agentúru Reuters. Ako však priznal, bolo by potrebné urobiť ešte ďalší výskum, ktorý by sa týkal len nového typu koronavírusu. V každom prípade však platí, že nosenie rúšok je mimoriadne dôležité a ľudia by v tom nemali poľavovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >