Ovocie a zeleninu dôkladne umývajte! Lekári varujú pred týmito ťažkosťami

ahojmama.sk, 19. augusta 2024 o 05:41

Ovocia a zeleniny nie je v našom jedálničku nikdy priveľa, pozor však, aby boli všetky plody dôkladne umyté. Nečistoty na nich môžu totiž spôsobiť vážne ochorenia, varujú lekári.

Ovocie a zeleninu vždy dôkladne umyte. Dbajte pritom aj na čistý kuchynský riad.

Foto: Shutterstock.com

Každé ovocie a zeleninu treba pred konzumáciou dôkladne umyť. Na neumytom ovocí, ako sú napríklad čučoriedky, jahody, maliny alebo ríbezle, konzumovanom priamo z kríka môžu na človeka číhať mnohé parazity. Rizikové sú aj plody nachádzajúce sa blízko zeme v záhrade, ale ale aj kontaminovaná voda.

Parazity pri lesných plodoch môžu prenášať zvieratá, napríklad líška, doma zas domáce zvieratá. Tu stačí aj to, že psa či mačku pohladkáme, už n aich srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka parazitov.

Najznámejším parazitárnym ochorením je toxoplazmóza, kde kľúčovým prenášateľom Toxoplasma gondii je mačka. Tá vylučuje infikované vajíčka, ktoré sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine. „Obzvlášť nebezpečná býva v tehotenstve a závažnou formou infekcie je aj jej očná forma,“ uviedol hygienik Národného ústavu detských chorôb Michal Adamišin.

Ďalším ochorením je echinokokóza, ktorá sa vyskytuje prevažne na severnej pologuli. „Vajíčka sa môžu prenášať vetrom, sekundárne rukami a sú veľmi odolné – prežijú zimu, sneh aj mráz. Je ale dôležité vedieť, že toto ochorenie sa neprenáša z človeka na človeka,“ spresnil Michal Adamišin. Spomenul prípad, keď hospitalizovali dieťa s bolesťami brucha s cystickým ložiskom v oblasti pečene, kde cysta bola definovaná ako echinokoková. „Alebo opakovaná hospitalizácia pacienta s potvrdenou chronickou echinokokózou s početnými cystami na pečeni. Keďže v oboch prípadoch išlo už o chronické fázy ochorení, bolo ťažké vypátrať pôvod infekcie,“ dodal lekár.

Lekári odporúčajú umyť si ruky teda po každom kontakte s akýmkoľvek zvieraťom a pred akýmkoľvek kontaktom s jedlom alebo potravinami, a to vodou a mydlom. Rovnako dôležité je mať čistý kuchynský riad – nože na krájanie, lúpanie, tanieriky, lopáriky.

,,Počas rastu ovocia a zeleniny a následne ich minimálneho spracovania sa do plodov môžu dostať patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobovať ochorenie a zapríčiniť rôzne infekcie prenášané potravinami. Kontaminácia môže byť prechodne prítomná na povrchu alebo preniknúť dovnútra cez poškodené miesta na povrchu,“ vysvetlil Michal Adamišin.

Čerstvo narezané ovocie či zelenina sú však vystavené ešte väčšiemu riziku kontaminácie a degradácie. Práve manipuláciou s nimi ako je šúpanie či rezanie sa môže uľahčiť rast patogénnych mikroorganizmov.

Ľudské patogény spojené s čerstvými produktmi vo všeobecnosti podľa odborníkov z ústavu zahŕňajú napríklad vírus hepatitídy A, norovírus, Clostridium botulinum či Salmonella enterica a Staphylococcus.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >