Zelenina – varená či surová? Prečo je dobré variť mrkvu s olivovým olejom a listovú zeleninu s cesnakom

pt, 3. marca 2024 o 06:31

Nie vždy platí, že varenie znehodnocuje potraviny a uberá na vitamínoch. V prípade niektorých druhov zeleniny je to naopak. Vhodné varenie môže ich úžitok na náš organizmus ešte obohatiť. Prečo sa odporúča variť mrkvu s olivovým olejom a listovú zeleninu s cesnakom?

Z varenej zeleniny máme niekedy väčší úžitok než zo surovej.

Foto: shutterstock.com

Zelenina – variť ju či nie? Priaznivci raw stravovania majú v odpovedi jasno, odborníci na stravovanie však upozorňujú, že jednoznačne sa odpovedať nedá. „Ako väčšina mojich odpovedí založených na vede, odpoveď znie: Záleží na...,“ hovorí známy gastroenterológ, autor viacerých publikácií o zdravej výžive a riaditeľ nemocnice ministerstva vnútra Ladislav Kužela v príspevku na sociálnych sieťach venovanom práve tejto otázke.

Ako vysvetľuje, konzumácia surovej zeleniny je najlepšia pre zachovanie vo vode rozpustných vitamínov a živín, ako napríklad vitamín C či folát (prirodzená forma kyseliny listovej, čiže vitamínu B9). „Mnohé vitamíny a živiny sa však uvoľňujú a správne vstrebávajú len do tuku, ako je napríklad extra panenský olivový olej plný polyfenolov,“ pripomína. (Polyfenoly sú skupina antioxidantov, ktoré ochraňujú bunkové membrány a DNA, čím preventívne pôsobia proti vzniku mutácií zapríčiňujúcich rakovinu.)

Preto sa napríklad odporúča variť mrkvu a špenát práve s týmto olejom. „Štúdie ukázali, že špenát a mrkva varené s extra panenským olivovým olejom majú prospešnejšie fytochemikálie vrátane betakaroténu,“ vraví. Varená mrkva má v porovnaní so surovou asi desaťkrát viac betakaroténu.
Varenie prospieva aj paradajkám, tie varené majú zasa trojnásobne viac lykopénu oproti surovým. Lykopén je prírodný antioxidant, ktorý ochraňuje organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak, pokožku aj prostatu.

Ladislav Kužela pridáva aj ďalšie tipy, ako zo zeleniny získať viac. Napríklad viac železa z listovej zeleniny možno dostať tak, že ju budeme variť s cibuľou, cesnakom alebo pórom. Dôvod? Zvýši sa tak vstrebávanie rastlinného železa. Dobré je pridať aj štipku citróna, takto sa jedlo obohatí o vitamín C, ktorý tiež pomáha zvyšovať biologickú dostupnosť železa. Nehovoriac o tom, že to bude aj chutiť.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >