„Odsúdeniahodné.“ Rodičov pobúril výrok Olivera Andrásyho, že záchranou predčasniatok ľudstvo degeneruje

Gabriela Bachárová, 27. apríla 2021 o 04:30

„Povedať, že záchranou predčasne narodeného dieťaťka degeneruje spoločnosť je v akomkoľvek kontexte neprípustné, odsúdeniahodné, nenávistné a nepatriace do modernej a demokratickej spoločnosti, pre ktorú je život človeka najvyššou hodnotou,“ ohradili sa rodičia predčasne narodených detí voči tvrdeniam známeho humoristu Olivera Andrásyho.

Ľudstvo vraj degeneruje, keď zachraňuje predčasniatka, myslí si humorista Andrásy.

Foto: Občianske združenie Malíček

Jeho výroky zazneli v rozhovore s novinárkou Zuzanou Kovačič Hanzelovou. „Ja si teraz robím rodokmeň a bolo bežné, že predkovia mali 10 či 12 detí, ale prežili dve tri. Tak fungoval svet. Predpokladám, že tie dve tri, čo prežili, boli najživotaschopnejšie. Tým pádom genofond ľudstva sa vylepšoval. Ale teraz lekári vedia zachrániť aj plod, ktorý keď bude pokračovať, tak ľudstvo bude degenerovať. Medicína nemá právo zabiť niekoho, ale má právo držať niekoho pri živote. Celkovo veda pokročila tak, že sa vlastne skoro v istých momentoch obrátila proti ľudstvu ako takému. Prosto ľudstvo degeneruje,“ nechal sa počuť humorista.

Uviedol tiež, že v súčasnosti prebieha súboj medzi záujmom jednotlivca a záujmom ľudstva, pričom podľa jeho mienky víťazí to prvé. „Ľudia sa vyčlenili z prírody. A povedali sme: toto platí pre zvieratá, ale pre človeka už prirodzený výber neplatí. Odvtedy ľudstvo degeneruje,“ nepáči sa mu. Ako dodal, „potomstvo majú aj ľudia, ktorí by pred dvesto rokmi nemali potomstvo, lebo by neboli."

Malíček, organizácia, ktorá združuje rodičov predčasniatok a poskytuje im všestrannú podporu, Andrásayho tvrdenia striktne odmietla. „Život každého človeka je tou najvyššou hodnotou, a to bez ohľadu na to, v akom týždni sa dieťa narodí. V prípade predčasne narodených detí sa robí všetko preto, aby sa minimalizovali následky skorého príchodu na svet. Dôkazom sú významné osobnosti naprieč celou spoločnosťou, ale aj bežní ľudia, ktorí robia svoje rodiny šťastnými a svet lepším.“

Na Slovensku sa predčasne rodí už každé desiate dieťa, podobný trend je aj inde vo svete. Iba za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o viac ako 30 percent. Aj vďaka novorodeneckým intenzívnym jednotkám prežije viac ako 85 percent novorodeniatok. „Áno, existujú prípady, kedy rodičia odchádzajú domov s prázdnou náručou, alebo keď si s dieťatkom nesú domov doživotné následky. Majú však rovnaké právo byť milované a šťastné. Medicína pokročila a zachraňuje mnoho životov...“ upozornila predsedníčka Malíčka Ľubica Kaiserová a jej kolegyne zo združenia.

Vo väčšina európskych krajín sa dieťa považuje za životaschopné, ak sa narodí po ukončenom 24. týždni tehotenstva a má hmotnosť viac ako 500 gramov. Áno, aj takto extrémne nezrelé dieťa je možné vďaka pokroku v lekárstve zachrániť. Veď ešte pred dvadsiatimi rokmi bola hranica prežitia stanovená na 30. týždeň gravidity a váhu tisíc gramov. „Vážme si život každého dieťaťa bez ohľadu na to, v akom týždni sa narodí a namiesto bariér hľadajme radšej, najmä v tejto náročnej dobe, cestu lásky, porozumenia a vzájomnej pomoci,“ apeluje Malíček s tým, že byť rodičom predčasniatka je síce neľahká cesta, veľká zodpovednosť, obetavosť a oddanosť voči jeho potrebám, ale je to najmä veľký dar.

Aj my sme predčasniatka

S tvrdeniami Olivera Andrásyho nesúhlasia ani osobnosti, ktoré samé prišli na svet skôr, ako mali. „Aj my so sestrou sme dvojčatá narodené v 7. mesiaci, ktoré prežili len vďaka inkubátoru, myslite si o nás, čo chcete. Som rada, že žijem a nejaký Oliver Andrásy a jemu podobní obyčajní polovzdelanci mi v tom nezabránili,“ vyjadrila sa speváčka a herečka Lucia Piussi. Jej sestrou je režisérka a dokumentaristka Zuzana Piussi.

„Ja som sa narodil v siedmom mesiaci. Mal som kilo osemdesiat. Hneď po narodení som bol niekoľko týždňov v inkubátore. Celé detstvo som bol chorľavý a prvé roky pravidelne v nemocnici. Ak by som sa bol narodil o tých sto rokov skôr, neprežil by som,“ pridal svoju skúsenosť publicista Samuel Marec. „A nie, nehovorím, že som nejakým zásadným prínosom pre ľudstvo. Ak by som mal urobiť niečo prelomové, asi by tomu už niečo nasvedčovalo. Zrejme už môžeme spoľahlivo povedať, že sa do histórie nezapíšem a nie je to ani moja ambícia. Ale to je jedno. Je to úplne jedno. Chcem len v pokoji žiť, keď už som tu, a nie počúvať nejakého človeka, ktorému ušiel svet, a tak teraz hovorí, že ľudstvo kvôli mne degeneruje.“

Andrásyho argument je podľa neho nielen postavený na vode a nezmyselný, ale je hlavne „úplne nechutný a nemá v civilizovanej spoločnosti miesto. Lebo on sa aj niekoho týka. Napríklad mňa. A státisícov ľudí na Slovensku, ktorí dnes žijú, aj keď pred sto rokmi by nežili.“

Podľa Olivera Adrásyho média jeho slová prekrútili a vytrhli z kontextu. Ako vysvetlil vo svojej reakcii, nikdy netvrdil, že „kvôli predčasne narodeným deťom degeneruje ľudstvo. To si niekto jednoducho vymyslel a teraz sa to šíri ako požiar. Pri dnešnom stave medicíny sa predčasne narodené deti zvládajú úplne jednoducho, bez najmenších následkov na psychický a fyzický výboj dieťaťa. Moja manželka bola tiež predčasne narodené dieťa."


ANKETA:

Čo si myslíte o výrokoch Olivera Andrásyho, že ľudstvo degeneruje, pretože zachraňuje predčasne narodené deti?

52,8%



47,2%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatar7luba7 27. apríla 2021 o 08:18

    Dámy a páni, dovoľte mi vyjadriť protest k tomuto článku. Ide o hrubé prekrútenie mojich slov. Nikdy som netvrdil, že kvôli predčasne narodeným deťom degeneruje ľudstvo. To si niekto jednoducho vymyslel a teraz sa to šíri ako požiar. Pri dnešnom stave medicíny sa predčasne narodené deti zvládajú úplne jednoducho, bez najmenších následkov na psychický a fyzický výboj dieťaťa. Moja manželka bola tiež predčasne narodené dieťa. Chcem povedať, že autor článku na vôbec nekontaktoval a domýšľal si moje slová z rozhovoru s pani Kovačič-Hanzelovou. Ale zle. Vôbec nepochopil, čo hovorím. Prosím, toto nie je seriózna žurnalistika.
    Mimochodom, tiež som vyštudovaný novinár, novinárov mám teda rád, každému jednému zodvihnem vždy telefón - ale toto je naozaj veľmi zlý príklad žurnalistickej poráce.
    Oliver Andrásy
    P.S.:Mimochodom pri tej položenej otázke by som ja odpovedal, že predčasne narodené deti vôbce NEdegenerujú ľudstvo.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarTiscus 27. apríla 2021 o 12:17

    @7luba7 (27.4.2021 08:18)

    Vcera som zabudol vypnut internetove sledovanie RTVS a akurat som tam videl teba s tou vyzitou Vacvalovou.Oliver teba nema vela ludi rado hlavne preto ze natacas tu trapnu relaciu s posmievanim sa ludom co nemaju v hlave.Takze teba ludia vnimaju tak ze ty si presne ten typ co by bol schopny povedat ze aj predcasne narodene deti su na smiech tak ako sa posmievas s tych chudakov co vacsina z nich su socialne odkazany bezdomovci.Neni to na smiech sa smiat s chudakov co si nemozu pomoct je to hyenizmus.Akurat ty a par tebe podobnych idiotov si mysli ze zabavat sa na ukor chudakov je zabava.Hlavne preto ta vela ludi neznasa.Toto je len taka ceresnicka na torte.Keby to je pravda co si povedal o novorodencoch tak aj tlsti su potom odpad a bolo by dobre keby sme ich rovno po narodeni ak lekar zistiu ze je predpoklad byt obezny utopili podla toho tvojho uvazovania ak si to fakt povedal.Co by ma naozaj neprekvapilo.Lebo ten co sa zabava na bezdomovcoch a chudakoch ma uz nicim nesokuje.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarTiscus 27. apríla 2021 o 12:28

    Viem ze tam ma byt i mnozne som sa ponahlal a posledna vec.Ja sa napriklad nikdy nevyjadrujem k detom ktorych rodicia pytaju na drahu operaciu aj ked je pravda ze za tie peniaze by sa dali zachranit tisice dalsich od hladu lebo vzdy si treba povedat co keby som bol ja na mieste toho choreho dietata a mna by osocovali za to ze nechcem umriet.Treba sa vcitit do situacie cloveka co ma problemy a radsej nekomentovat.Ja napriklad ak nemozem povedat nieco pozitivne na nejaku chorobu niekoho tak to radsej nekomentujem lebo im urcite nijak nepomaham ked ich nepovzbudzujem.To iste plati aj o tych bezdakoch.Das im par euro za to ze ich vydas na posmech.Kto by ta za to mal rad?To co robite je v podstate na sud vydat niekoho na posmech je paragraf.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarAhojtata 28. apríla 2021 o 10:03

    O celom incidente nemám presné informácie, spomínaný rozhovor som nepočul. Jediné čo mám je z tohto článku. Je tu ale niekoľko bodov, ktoré by som viac rozviedol.
    1. Vzhľadom na spôsob propagandy a demagógie neoliberálneho šorošovského mainstreamu som si na 99% istý, že novinári vytrhli z kontextu a prekrútili to čo hovoril Andrásy. Viem si predstaviť aj taký kontext, kde by tento problém dával celkom iný zmysel, než ten čo prezentujú médiá. A aby bolo jasné, nepatrím k fanúšikom Andrásyho a jeho infantilnej tvorby o "múdrych". Ľudstvo má obrovské problémy, ktoré nedokáže riešiť a len si dáva klapky na oči. Uvediem len jeden FAKT, v 1985 žilo na svete 4,5miliardy ľudí. Dnes sme za 7 miliardami a nezadržateľne počet rastie. Nie, netvrdím, že za to môžu "predčasne narodené deti, to bude tvrdiť len lDl0T, ktorý sa bude snažiť prekrútiť moje slová. Toto uvádzam len ako príklad, že existujú aj iné" kontexty", ktoré rozumný človek musí brať do úvahy.
    2. Rád by som sa mýlil, ale kovacic-hayzel je známa osoba, ktorá otvára veľmi "divné" témy. Pred rokom si pamätám snahu týchto šorošovcov o rehabilitáciu pedofilie a pedofilov. Veľmi rád by som si prečítal článok od autorky na túto tému, či sa tiež k danej téme vydarila rovnako kriticky. A tiež by ma zaujímali názory napríklad sestier Piussi a aj toho Marca. Z mojich skúseností a vedomostí o názoroch "elitárskej pseudointelektuálnej neoliberálnej smotánky" som si takmer istý, že ich názory v otázke pedofilie a pedofilov boli skôr schvaľujúce a obhajujúce pedofiliu. Je to dnes také "moderné" a "progresívne". Ale v skutočnosti je to absurdne falošné, farizejské a odporné. Môžem sa mýliť a spomínané osoby boli a sú rovnako kritické aj voči pedofilii, to sa potom rovno ospravedlňujem. Ale bol by som prekvapený, keby tomu tak bolo. A nepredpokladám, že sa dočkám úprimnej odpovede od dotknutých osôb...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >