Odber krvi môže byť aj zábava! Vibrujúca a chladivá lienka zmierni bolesť a deti poteší

Gabriela Bachárová, 27. februára 2021 o 05:00

Dnešní rodičia majú na odber krvi vo svojom vlastnom detstve asi neveľmi dobré spomienky. Niekto ho síce znášal statočne, ale mnohí sa veľmi báli, nechceli si vyhrnúť rukáv, plakali a bránili sa zo všetkých síl, až ich museli držať dvaja dospelí. Dnešné deti to už tieto celkom zbytočné traumy zažívať nemusia.

Odber krvi v ambulancii detskej lekárky Kataríny Vrbovej.

Foto: archív Kataríny Vrbovej

Niektoré ambulancie pediatrov si totiž v poslednej dobe zadovážili šikovnú pomôcku, takzvaného buzzyho, s ktorým je odber krvi dokonca zábava, na ktorú sa dieťa môže tešiť.

Na buzzyho nedá dopustiť ani pediatrička Katarína Vrbová, ktorá deti lieči vo svojej ambulancii v Skalici. „Našu lienku pomocníčku používame od jari a mame s ňou veľmi dobre skúsenosti, hlavne u bojazlivých deti. Patrí medzi distrakčné (rozptyľujúce) pomôcky na odpútanie pozornosti od bolesti,“ vysvetľuje. Ako to funguje?

„Na základe ochladenia miesta a vibrovania sa jednak odvedie pozornosť dieťaťa a jednak sa do mozgu šíria impulzy o vibrácii a chlade. Tým pádom sa deti tak nesústredía na bolesť. Okrem toho sa im páči aj výzor, ktorý zaujme ich,“ popisuje obľúbená detská lekárka a zdôrazňuje ešte rolu rodičov, ktorí rovnako pomáhajú dieťa zabaviť.

„Gelové krídelká máme v mrazničke, tie sa priložía nad miesto vpichu a na ne sa položí buzzy, zatiahne sa zospodu gumovým pasom a zapne sa vibrovanie. Používame ho hlavne pri odbere krvi, ale môže sa používať pri každom úkone, injekciách, po pichnuti včelou, osou, na ochladenie miesta malej popáleniny, u malých diabetikov, kde sú veľmi časté injekčne úkony. Dajú sa zakúpiť aj v menšom prevedení na domáce použitie,“ vraví pediatrička.

Bodlinky na ježkovi tiež odvedú bolesť.

Foto: archív
Ak sa teda vaše dieťa desí odberu krvi, skúste sa dohodnúť s vaším pediatrom, či by o takúto zaujímavú, ale hlavne užitočnú pomôcku nemal záujem. Účinok lienky sa dá v ordináciách ešte zosilniť, ak sa miesto vpichu natrie znecitlivujúcou látkou, čo ešte viac zmierni stres z úkonu.

V ambulancii Kataríny Vrbovej používajú i takzvaného ježka. „Je to blokovač ihiel, používame ho pri očkovaniach aj u starších deti a taktiež si ho veľmi naši pacienti pochvaľujú,“ uvádza lekárka. „Bodlinky“ ježka sa pritlačia na kožu, mozog dostáva tento zmyslový podnet a blokuje bolesť spôsobenú vpichom ihly.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >