Očkovať bábätká v čase pandémie?

Patricia Poprocká, 1. apríla 2020 o 04:39

Pôvodné nariadenie bolo vzhľadom na pandémiu koronavírusu pozastaviť všetky očkovania aj preventívne prehliadky, zákaz však trval iba krátko. Dnes už majú pediatri opäť zelenú na povinné očkovania (okrem tzv. živej MMR vakcíny) a to aj v prípade najmenších bábätiek. Názory, či je to správny krok, sa rôznia.

Očkovať alebo radšej počkať?

Foto: shutterstock.com

Zástancovia tvrdia, že takto budú deti lepšie chránené aspoň proti druhotným infekciám, a že očkovanie naštartuje ich imunitný systém. Druhá skupina by s očkovaním ešte radšej nejaký čas počkala.

„Nemám istotu, či mám od zástupcov dieťaťa kompletné a pravdivé informácie, napríklad s kým boli rodič a dieťa v kontakte. Tiež neviem, či nie je niekto už nakazený, len sa ešte uňho neprejavili príznaky,“ vysvetľuje riziká pediatrička MUDr. Mária Poprocká, ktorá má medzi pacientami aj deti z rómskych osád.

Pripomína tiež známy faktor, že najmä pri prvom očkovaní nie je jasné, ako dieťa zareaguje, či nenastanú komplikácie. „Áno, očkovaním sa naštartuje imunita, môžu ale nastať aj rôzne reakcie, a my v dnešnej situácii nemusíme presne vedieť, či ich pripísať na vrub očkovaniu, alebo či v organizme prebieha nejaký iný proces,“ vraví.

Väčšina pediatrov svojich detských pacientov napriek tomu očkuje. Bratislavská pediatrička MUDr. Marta Špániková zdôrazňuje potrebu striktne pri tom dodržiavať novoustanovené postupy a pristupovať ku každému prípadu individuálne. „Ráno pred očkovaním absolvujeme s rodičom telefonicky interview, kde zisťujeme situáciu, či dieťa nemá príznaky infekcie, s kým bolo v kontakte a podobne. Potom prídu na presne dohodnutú hodinu, kedy budú u nás sami, ambulancia sa predtým i potom dôkladne dezinfikuje,“ opisuje lekárka s tým, že ak rodič pri nejakej z otázok zaváha, prípadne si nie je istý, treba to brať ako dôvod, pre ktorý očkovanie odložiť.

Podľa MUDr. Špánikovej by teraz nemal vznikať ošiaľ, že kvôli pandémii sa nemôže očkovať. Naopak, podľa nej to bábätkám pomôže.

To isté si myslí aj jej kolegyňa z hlavného mesta MUDr. Anna Popracová „Očkujem, taký je aj pokyn hlavného hygienika. Riziko je vždy nejaké, aj bez epidémie, ale pre deti je lepšie, ak budú chránené,“ vraví.

Verejnosť je v otázke očkovania dosť rozdelená i bez pandémie. Tí, ktorí očkovanie odmietajú aj za normálnych okolností, majú názor jednoznačný aj dnes.

Tiež jednoznačný, ale opačný, majú úrady. Tie odporúčajú lekárom očkovať a tiež aj doočkovať deti, ktoré vekovo nespadajú do poradní v 3., 5., a 12. mesiaci a treba ich zaočkovať hexavakcínou, vakcínou proti pneumokokom a vakcínou proti rotavírusom. Rovnaký postup – doočkovať, odporúčajú aj pri začatých očkovaniach nepovinnými vakcínami. Zároveň však radia nezačínať s nepovinnými očkovaniami u pacientov, ktorí ešte prvú dávku nedostali. „Počkajme, máme čas,“ uvádza sa v usmerneniach.

Nevyhnutné je dodržiavať aj ďalšie opatrenia – návštevu lekára obmedziť len na nevyhnutné prípady, čo sa dá, konzultovať telefonicky a požiadať o elektronické predpisovanie liekov.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 1. apríla 2020 o 15:55

    Áno, očkovanie naštartuje imunitu. Ale akú? Spôsobí chronickú zápalovú reakciu a naštartuje Th2 vetvu imunity zodpovednú za tvorbu protilátok, a utlmí Th1 imunitu zodpovednú za likvidáciu baktérií a vírusov.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >