K pediatrovi len po telefonickej dohode. Očkovanie aj prevencia odložené

Gabriela Bachárová, 18. marca 2020 o 04:30

Hrozba koronavírusovej nákazy zmenila život v celej krajine, pediatri sa tiež prispôsobili novej situácii. Na očkovanie sa k nim nedostanete, na vyšetrenie často až po telefonickej dohode.

Na bežnú návštevu u pediatra zabudnite.

Foto: shutterstock.com

Väčšina slovenských pediatrov nabehla z obavy pred koronavírusom na veľmi úsporný režim. Ak ich preto chcete navštíviť, nebude to tak jednoduché, ako bolo doteraz.

Ak môžete, k pediatrovi vôbec nechoďte. Snažte sa liečiť dieťa doma sami. V prípade vážnejších problémov ho najskôr kontaktujte, či už telefonicky, e-mailom, alebo prostredníctvom sms a poraďte sa s ním.

Ísť do ambulancie v dnešnej dobe len tak naslepo sa nemusí vyplatiť, veľké percento z nich obmedzilo pracovnú dobu alebo zaviedlo návštevy len po predchádzajúcom telefonickom dohovore, a to na presný čas.

Je teda možné, že sa dovnútra ani nedostanete, pretože bude jednoducho zamknuté a otvoria vám až po zatelefonovaní do ordinácie - ak budete objednaní. Samozrejme každý pediater rieši situáciu trochu inak, sledujte preto informácie na jeho webových stránkach, tam by malo byť všetko napísané alebo mu zavolajte a informujte sa.

„Ak ste stav dieťaťa telefonicky konzultovali a pozvali sme vás na vyšetrenie, budete do priestorov čakárne uvedení personálom. Telefonicky nás upozornite, že ste pred dverami. Do priestorov čakárne a ordinácie vchádzajte len v ochranných rúškach alebo inej bariérovej ochrane tváre. V čakárni držte svoje dieťa v náručí, čo najmenej sa dotýkajte zariadenia čakárne," takéto odporúčania dala svojim pacientom bratislavská detská lekárka Monika Antošová, tiež autorka knihy Sprievodca detskými chorobám.

Pediatri v súčasnosti odložili povinné očkovanie, preventívne prehliadky aj poradne pre najmenšie deti, veľa z nich nevydáva ani rôzne potvrdenia. Výmenné lístky k inému lekárovi vydávajú len výnimočne. Ku všetkým týmto činnostiam sa vrátia až po zlepšení epidemiologickej situácie.

K detskému lekárovi si nechoďte ani pre recept, ale nechajte si ho zaslať elektronicky. „Ak potrebujete opakovaný recept, napíšte nám prosím e-mailom, aký recept a pre koho potrebujete. Ak to bude možné, recept vypíšeme a vy sa preň zastavíte," vyzýva zasa rodičov bratislavská pedatrička Marta Špániková.

Rodičia kvôli OČR (ošetrovanie člena rodiny) nemusia kontaktovať pediatra, stačí, ak zavolajú do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne alebo do nej zašlú elektronicky formulár, ktorý nájdete na tomto odkaze.

Čo robiť, ak máte u dieťaťa podozrenie na koronavírus?

Ak vaše dieťa trápia príznaky, ktoré by mohli nasvedčovať nákaze koronavírusom (suchý kašeľ, horúčka, bolesti svalov, zimnica, problémy s dýchaním, veľká únava), k pediatrovi sa s ním osobne nevydávajte, neprijmú vás.

„Telefonicky Informujte svojho primárneho pediatra a zostaňte v domácej izolácii najmenej 14 dní od poslednej možnej expozície (vystaveniu nákaze)," odporúča Marta Špániková na svojom webe. Je tiež možné kontaktovať Úrad verejného zdravotníctva či regionálne úrady zdravotníctva. Ak sa stav dieťaťa veľmi zhorší, je nutné volať záchranku.

Snažte sa dieťa izolovať a všetci členovia rodiny by mali nosiť rúška. Vyperte textílie, vydezinfikujte povrchy. „Opakovane doma čistite povrchy predmetov alkoholovými roztokmi s obsahom alkoholu 60 percent alebo čistiacimi prostriedkami na báze chlóru, tiež hračky a iné predmety, ktoré prichádzajú do styku s deťmi," radí rodičom pediatrička.

„Obmedzte tiež kontakt dieťaťa s domácimi zvieratami, pretože nie sú spoľahlivé dáta o prenose vírusu na zvieratá. Vyhýbajte sa zdieľaniu riadu, pohárov, šálok, príboru, uterákov a posteľnej bielizne s ostatnými členmi rodin a so zvieratami," odporúča Marta Špániková a zároveň rodičov upokojuje, že nový koronavírus nie je pre inak zdravé deti nebezpečnejší ako chrípka.











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >