Koronavírus nie je dôvodom na prerušenie dojčenia, naopak, materské mlieko pomáha dieťa chrániť

Patricia Poprocká, 1. marca 2020 o 04:45

Koronavírus sa šíri po Európe a je otázkou času, kedy sa objaví aj u nás. V súvislosti s ním vyvstáva aj otázka, čo majú robiť ženy, ktoré dojčia svoje deti a majú podozrenie na koronavírus (COVID-19). UNICEF na to na svojej medzinárodnej stránke odpovedá celkom jednoznačne.

Materské mlieko dodá bábätku protilátky aj ďalšie potrebné živiny na posilnenie imunity aj v prípade, že matka má koronavírus.

Foto: shutterstock.com

„Dojčiace ženy s podozrením na nákazu či ochorenie na nový koronavírus (COVID-19) by mali bez prerušenia a bez obmedzení pokračovať v dojčení,“ tlmočí odkaz občianske združenie Mamila, ktoré pomáha ženám pri problémoch s dojčením a starostlivosťou o bábätká.

„Vzhľadom na dôležitosť dojčenia a bezvýznamnú rolu materského mlieka pri prenose iných respiračných vírusov môžu matky pokračovať v dojčení. Zároveň majú prijať všetky potrebné opatrenia," vysvetľuje UNICEF.

Mamila na svojom webe pripomína, že pri všetkých nových vírusových ochoreniach, ako boli napríklad H1N1, SARS a podobne, vždy vznikala panika okolo dojčenia a pokračovania v dojčení. Z nevedomosti sa niekedy matkám zakazovalo dojčiť, pritom bezpečnejšie je práve pokračovať v dojčení.

Dôvodov je viac. V prvom rade si treba uvedomiť, že matky zväčša trávia so svojimi bábätkami spolu čas na rovnakých miestach, a preto, ak sú vystavené nejakým vírusom (koronavírusom) či baktériám, tak sú im vystavené spoločne a v rovnakom čase. Bábätko sa teda stretne s vírusom spoločne s matkou a nie až pri dojčení chorou matkou. Respiračné ochorenia typu koronavírus sa prenášajú vzduchom.

Materské mlieko navyše aj v tomto prípade potvrdzuje svoju nenahraditeľnosť: „V materskom mlieku sa začnú pri ochorení matky nachádzať špecifické protilátky, ktoré bábätko, ktoré sa stretlo s vírusom, špecifickým spôsobom chránia,“ pripomína Mamila.

Okrem protilátok materské mlieko obsahuje stovky ďalších látok, ktoré bábätko chránia, podporujú jeho imunitný systém a pomáhajú mu infekcie prekonávať. „Prestať dojčiť preto znamená, že bábätku, ktoré sa infikovalo spoločne s matkou, budú odobrané v materskom mlieku množstvá možností ako neochorieť alebo ako sa liečiť alebo ako pomôcť tomu, aby ochorenie malo čo najmiernejší priebeh,“ zdôrazňuje Mamila.

Navyše vírus má aj svoju inkubačnú dobu, počas ktorej ešte človek nevie, že je chorý, ale vírus už môže prenášať. „Ak sa teda bábätko s vírusom stretne, tak sa s ním pri matke stretne ešte oveľa skôr, ako matka tuší, že bude chorá. V čase, keď už má symptómy koronavírusu, je už zbytočné preventívne prestávať dojčiť, a naopak je to kontraproduktívne, lebo bábätko tak nebude získavať protilátky a imunitné látky a faktory potrebné pre to, aby neochorelo alebo aby jeho ochorenie malo čo najľahší priebeh,“ vysvetľuje Mamila.

Z týchto všetkých dôvodov je dôležité, aby matky počas vírusových ochorení ďalej bez obmedzení dojčili a chránili tak svoje dieťa.

Celý článok Mamily o koronavíruse a dojčení si môžete prečítať TU.

Ako sa chrániť
UNICEF medzi odporúčania na ochranu pred koronavírusom odporúča časté a správne umývanie rúk, chránenie ostatných ľudí okolo seba nosením rúška, ak má človek príznaky ochorenia na koronavírus, a dezinfekciu povrchov, ktoré boli koronavírusom kontaminované.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >