Nemocnice rušia kvôli koronavírusu otcov pri pôrode, ženy chcú domov skôr

Gabriela Bachárová, 24. marca 2020 o 04:10

Otec pri pôrode sa stal v posledných rokoch samozrejmosťou, kvôli koronavírusu však musia teraz ženy rodiť väčšinou samé. Otcovia tak uvidia svoje novorodené deti až po odchode partnerky z nemocnice. Viaceré ženy aj preto zvažujú možnosť takzvaného ambulantného pôrodu, teda skoršieho odchodu zo zdravotníckeho zariadenia domov.

Ženy v ére koronavírusu musia vo väčšine prípadov rodiť samé.

Foto: Shutterstock.com

Centrálne je nariadený zákaz návštev v nemocniciach. Či pustiť otca k pôrodu, alebo nie, to si zdravotnícke zariadenia určujú samotné. Zákaz sa vzťahuje aj na súkromné pôrodné asistentky či duly, čo sú profesionálne školené ženy, ktoré poskytujú predovšetkým psychickú podporu pri pôrode. Väčšina nemocníc v súčasnej dobe otca k narodeniu svojho dieťaťa nepripustí.

Zákaz zaviedli napríklad tri bratislavské pôrodnice. Niektoré zariadenia otca pri pôrode umožňujú, ďalšie pripúšťajú, že existuje možnosť individuálnej dohody. „Vo všetkých zdravotníckych zariadeniach siete Agel platí prísny zákaz návštev na všetkých oddeleniach. Výnimku tvorí možná prítomnosť otca pri pôrode, ktorá je riešená individuálne,“ uvádza spoločnosť Agel, ktorá na Slovensku prevádzkuje dvanásť zdravotníckych zariadení, medzi nimi napríklad nemocnice v Košiciach-Šaci, Komárne, Handlovej, Levoči či Krupine. Tehotné ženy by si preto mali zistiť, aká je situácia v konkrétnej pôrodnici, ktorú si na narodenie dieťaťa vybrali.

„Ženy v našej facebookovej skupine Ambulantný pôrod na Slovensku píšu, že mužov k pôrodu väčšinou nepúšťajú. Je to z môjho pohľadu nelogické, pretože muž je so ženou v jednej domácnosti a po prepustení z pôrodnice sa do tej istej domácnosti žena s dieťaťom vráti. Aj Svetová zdravotnícka organizácia vydala vyhlásenie, kde aj pri pandémii COVID-19 má žena právo na sprievod podľa svojho výberu a je to všeobecne odporúčané,“ hovorí Michaela Řezníčková, zakladateľka facebookovej skupiny Ambulantný pôrod na Slovensku a laktačná poradkyňa. Podľa nej zákaz otcov pri pôrode nie je z pohľadu rodiacich žien dobrým rozhodnutím. Nemocnice sa však bránia tvrdením, že chcú na minimum znížiť riziko prenosu nového koronavírusu.

„Zákaz muža pri pôrode však vedie aj k veľmi nepríjemným skúsenostiam, kedy sa porušujú práva žien pri pôrode, sú obmedzované napríklad v slobodnom výbere polohy a personál si na ne takpovediac viac dovolí. Dokonca sa zákaz muža pri pôrode zneužíva aj ako dôvod k tomu, aby po pôrode neprebehol neprerušovaný kontakt koža na kožu aspoň dve hodiny,“ hovorí. Dieťa tak podľa nej žene odnesú so zdôvodnením, že nie je dostatok personálu, aby tam s ňou a dieťaťom mohol niekto byť a strážil ich. Dieťa odvezú a ženu nechajú samotnú: „Tieto separačné praktiky potom narušujú vytvorenie vzťahu medzi matkou a dieťaťom a taktiež sťažujú štart dojčenia.“

„Mám rodiť o pár dní. Pri narodení prvého dieťaťa partner bol, cítila som jeho oporu a určite aj vďaka nemu som pôrod prvého syna zvládla dobre. Jeho pokoj a sebaistota mi dodávali silu. Teraz som však v obavách. Budem rodiť opustená v chladnom nemocničnom prostredí a navyše v dnešnej psychicky náročnej situácii,“ zverila sa nastávajúca mamička Katka s tým, že predstava, ako rodí niekde sama v rúšku, jej na pokoji a psychickej kondícii veru nepridáva.

Niektoré ženy kvôli zákazu partnera pri pôrode dokonca podľa Michaely Řezníčkovej zvažujú pôrod doma. „Bohužiaľ na poslednú chvíľu už je veľmi ťažké zohnať pôrodnú asistentku, aby bol pôrod bezpečný a ženy tak rodia doma neasistovane,“ uvádza nepriaznivú správu.

Kontrolné prehliadky u gynekológov a v nemocniciach, kam sa tehotné ženy presúvajú šesť týždňov pred pôrodom, pokračujú. Viaceré zdravotnícke zariadenia však majú snahu organizovať návštevy u lekára tak, aby sa ženy v čakárni stretávali spolu čo najmenej a aby nastávajúca mamička v ordinácii strávila len nutné minimum času. Používanie rúšok je pri tom samozrejmosťou. Zrušené sú však až do odvolania predpôrodné kurzy, či už tie poskytované nemocnicami, alebo súkromnými spoločnosťami.

Kvôli koronavírusu skôr domov z pôrodnice?
Nemocnice môžu predstavovať ohnisko nákazy a zdržiavať sa v nich v súčasnej dobe je veľmi rizikové. Michaela Řezníčková dnes preto zaznamenáva veľký záujem o možnosť predčasného odchodu z pôrodnice takzvane na reverz.

„Ženy s deťmi nechcú zostávať v rizikovom prostredí a chcú čo najskôr domov, za rodinou, kde sa cítia bezpečnejšie,“ uvádza. Takzvaný ambulantný pôrod je na Slovensku legálny, väčšina zdravotníckych zariadení sa však k nemu stavia negatívne a snažia sa ženy od skoršieho odchodu odhovoriť. Žena však teoreticky môže odísť bezprostredne po narodení dieťaťa, ak sú obaja v poriadku.

„Reverz v podstate chráni nemocnicu, žena v ňom podpisuje, že bola informovaná o všetkých rizikách a berie ich na vedomie. Pre seba ho však nepotrebuje. Je ale dôkazom, že nemocnicu neopustila bez vedomia personálu, čo je súčasťou žiadosti o takzvané pôrodné. Prepúšťaciu správu si môže vyzdvihnúť inokedy, prípadne nechať zaslať poštou,“ uviedla Michaela Řezníčková už skôr v našom článku o ambulantnom pôrode, v ktorom nájdete informácie, ako postupovať, ak oň máte záujem.

Všetkým ženám, ktoré prídu z pôrodnice domov, Michaela Řezníčková odporúča mať v zálohe kontakty na laktačnú poradkyňu, ktorá im prípadne pomôže s rozbehom dojčenia. „A samozrejme byť v kontakte s pediatrom dieťaťa a prebrať s ním možnosti vyšetrení dieťatka pri predčasnom odchode z pôrodnice domov,“ dodáva. Pediater má možnosť urobiť niektoré vyšetrenia po pôrode sám, alebo odošle rodičov s dieťatkom k špecialistom. V súčasnosti však mnohí lekári buď vôbec neordinujú alebo zásadne obmedzili návštevné hodiny, je preto nutné počítať s tým, že vyšetrenia sa posunú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >