Očkovanie proti COVID-19. Dojčenie nemá byť prekážkou

Patricia Poprocká, 7. januára 2021 o 04:24

Očkovať sa proti COVID-19 alebo nie? V článku nejdeme hľadať odpoveď na túto otázku, vpichnutie či odmietnutie vakcíny by si mal zvážiť každý sám po vyhodnotení dostupných poznatkov a bez akéhokoľvek nátlaku či sankcií. Ak by však malo byť očkovanie proti COVIDU-19 dôvodom na ukončenie dojčenia, odborníci konštatujú, že to nie je potrebné. Žena sa môže zaočkovať a dieťa naďalej dojčiť, a to preto, že bezpečnosť materského mlieka pre dieťa je možné odvodiť zo známych vedeckých faktorov.

Očkovanie proti COVID-19 má pre dojčiacu matku rovnaké riziká ako pre ostatných ľudí, vakcína dojčenému dieťaťu uškodiť nemôže, odkazujú vedci.

Foto: facebook MZ SR

Dojčenie by podľa expertov nemalo byť prekážkou pri očkovaní proti COVID-19 a žena, ktorá sa chce zaočkovať, nemusí prestať dojčiť. Odvolávajú sa pri tom na poznatky z farmakokinetiky a biológie a na znalosti o fungovaní iných vakcín.

Portál združenia profesionálnych laktačných poradkýň mamila.sk cituje napríklad expertov z amerického InfantRisk Center, podľa ktorých sa k prsníku môže dostať len minimálne alebo žiadne množstvo zložiek vakcín a už vôbec nie do materského mlieka. „A aj keby sa tak stalo, tak by ich dieťa jednoducho ako akúkoľvek inú bielkovinu strávilo,“ tlmočí odkaz MAMILA.

Portál dodáva, že nie je jediný vedecký dôkaz, ktorý by potvrdzoval, že by bolo potrebné ukončiť dojčenie zaočkovaných žien. „Bezpečnosť a riziká vakcíny sú pre dojčiace ženy rovnaké, ako keď sa o nich uvažuje pri všetkých ostatných ľuďoch,“ zdôrazňuje. Čiže kontraindikáciou môže byť napríklad precitlivelosť na niektorú zo zložiek vakcíny, nie dojčenie.

Ako ďalej MAMILA vysvetľuje, vakcína mRNA nie je živá vakcína. Očkovaný človek sa teda nedostane do kontaktu so živým vírusom prostredníctvom očkovania. „Dôvody, pre ktoré môžu byť dojčiace ženy zaočkované rovnako ako ostatní ľudia, vyplývajú z toho, ako je opísané, že očkovanie funguje. Po zaočkovaní sa lipidové častice s mRNA dostávajú do svalu, pričom v svalových bunkách sa začne tvoriť špeciálny typ bielkoviny, ktorý stimuluje telo k tvorbe protilátok. Lipidové častice s mRNA sa teda nemajú potenciál dostať do materského mlieka,“ spresňuje portál.

Okrem toho bielkovina, ktorá sa v rámci tohto procesu vytvorí, je podľa MAMILY príliš veľká na to, aby sa dostala do materského mlieka. „A ak by sa tak aj náhodou stalo, tak aj lipidová častica, aj bielkovina sa v žalúdku dieťaťa rozložia a dieťa ich len strávi a nebude v jeho organizme nijako fungovať.“

Aj Americké centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení CDC si myslí, že vakcíny mRNA nepredstavujú pre dojčené dieťa riziko. Odporúča, aby dojčiace ženy, nachádzajúce sa v skupine, ktorej bolo očkovanie na COVID-19 umožnené, napríklad zdravotníci, sa mohli dať zaočkovať.

Podobný názor má aj americká organizácia združujúca pôrodníkov a gynekológov The American College of Obstetricians and Gynecologists. Odporúča, aby vakcína proti COVID-19 bola k dispozícii rovnako dojčiacim ženám ako aj nedojčiacim ľuďom, ak po iných stránkach spĺňajú kritériá na očkovanie. „Nie je potrebné vyhnúť sa začatiu dojčenia alebo prestať dojčiť, ak pacienti dostanú vakcínu proti COVID-19,“ odkazujú.

Celý článok MAMILY si môžete prečítať TU.




Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >