Borelióza? Nielen u detí sa často neobjaví typická škvrna, ale zvláštny útvar na koži, spoznajte ho

Gabriela Bachárová, 7. júna 2022 o 04:44

Existuje jeden kožný príznak, ktorý si s boreliózou nespájame, ale u detí môže byť dokonca častejší ako výskyt klasického fľaku.

Pozor, kliešť!

Foto: Shutterstock.com

Reč je o lymfocytóme, menej známom prejave lymskej boreliózy. „Pozor, u detí sa často neobjaví fľak, ale zvláštny červenofialový, ohraničený opuch, najčastejšie na uchu, ale nie je to pravidlom. Tento stav sa volá boréliový lymfocytóm. Nie je to žiadny krásavec, a preto myslím, že neunikne vašej pozornosti,“ uvádza pediatrička Martina Milkovičová na svojom blogu Pediatria s úsmevom.

Okrem ucha sa útvar s lesklým a hladkým povrchom môže vyskytnúť aj na špičke nosa, pohlavných orgánoch či v oblasti prsných bradaviek, to však častejšie u dospelých, pre deti je typickejšia práve oblasť ucha. Veľkosť lymfocytómu je približne tri až päť centimetrov a všimnúť si ho môžete niekoľko týždňov po prisatí kliešťa. Bez liečby lymfocytóm pretrváva týždne až mesiace.

Boréliový lymfocytóm.



Putujúca škvrna

Klasická boréliová škvrna nevyzerá vždy rovnako. Môže mať červené okraje a svetlejší stred, prípadne sa v centre škvrny tohto vzhľadu nachádza ešte jeden červený fľak. Alebo je červený celý útvar. Platí, že erythema migrans, ako sa škvrna odborne volá, nemá tvar dokonalého kruhu, no vždy meria v priemere viac ako päť centimetrov. Môže svrbieť a bolieť, ale nemusí.

Ak sa škvrna objaví, je to v podstate dobrá správa, jasný signál, že človek má boreliózu a liečba sa môže začať. Žiaľ, vo veľmi veľa prípadoch sa škvrna ani lymfocytóm neukážu a na prítomnosť choroby poukážu až neskoršie, napríklad neurologické príznaky.

Ďalšou nepriaznivou správou je, že škvrna sa často objavuje na úplne inom mieste, ako bol kliešť. Môžete ju tak ľahko prehliadnuť, ak kontrolujete napríklad ucho dieťaťa, no fľak sa urobí na nohe. „Často sa ani nepriblíži k miestu, kde bol kliešť prisatý,“ varuje skúsená detská lekárka. Prípadne sa môže stať, že škvrna rôzne migruje po tele. Niekde sa objaví, potom zmizne, aby sa vynorila na celkom inom mieste.

Ako odporúča lekárka, každý podozrivý fľak patrí k lekárovi a to aj v prípade, ak máte pocit, že dieťa sa s kliešťom nestretlo. Prisatého kliešťa si totiž ani nemusíte všimnúť, ak ide o drobnú, prehliadnuteľnú larvu alebo nymfu.

Nečakajte však u lekára hneď odber krvi, ktorý chorobu preukáže. Ten sa robí najskôr päť až šesť týždňov od začiatku ochorenia, pretože až vtedy sa v krvi ukážu protilátky. Lekár však môže hneď nasadiť liečbu antibiotikami, inak sa ani choroba liečiť nedá. „Dĺžka liečba je 14 až 21 dní. Vydržte to, neukončujte ju skôr, nezabúdajte lieky podávať. Dieťa v tomto čase nemusí ležať,“ radí lekárka, odporúča však pokojnejší režim a obmedziť športové aktivity.

Ak chcete vedieť, či prisatý kliešť bol infikovaný boreliózou, môžete ho nechať „vyšetriť“ v laboratóriu, avšak platí sa za to. Podľa lekárky však nie každý infikovaný kliešť dokáže svojho hostiteľa nakaziť, a tak ani nie je vyšetrenie kliešťa potrebné.

Ako môže vyzerať boréliová škvrna erythema migrans





Ako vytiahnuť kliešťa?
Každý má ten svoj spôsob, ako kliešťa vytiahnuť, rád je plný aj internet. Svojou troškou prispela aj pediatrička Martina Milkovičová: „Vydezinfikujte miesto pred vytiahnutím kliešťa i po ňom. A či už používate pinzetu alebo akúkoľvek pomôcku, točíte doprava, doľava, do rytmu sambu, skúste to, čo viete a vytiahnite ho.“

Nočnou morou je vytiahnuť kliešťa, no bez jeho kúsadiel, ktoré zostanú v koži. Lekárka však radí nestresovať sa a hlavne sa v tom už nevŕtať. Bez zvyšku tela už nemôžu ublížiť a naše telo sa ich dokáže samo zbaviť. Miesto sa často na druhý deň po prisatí zapáli, je to normálne a netreba hneď utekať k lekárovi. Len je dobré miesto aj niekoľkokrát dezinfikovať.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >