Do dospelosti bez kazu. Je pečatenie detských zubov výhodné?

Patricia Poprocká, 6. marca 2019 o 10:50

Dá sa bojovať proti zubnému kazu aj inak ako dôkladným čistením zubov? Niektorí ľudia majú zdravý chrup bez väčšej námahy, iní sa oň márne snažia najrôznejšími spôsobmi. Lekári ponúkajú ako možnosť zapečatenie zubov špeciálnou pastou. Je to dobré riešenie?

Zapečatiť alebo nie?

Foto: shutterstock.com

Metóda spočíva v obalení zubov tekutým lepidlom, na ktorom sa následne uchytí tmel, podobný bielej plombe. Potom sa to ešte ožiari svetlom, presne ako spomínaná plomba, aby to rýchlo a poriadne vytvrdlo. Lekári tvrdia, že to má svoje výhody i opodstatnenie.

„Na ryhách zubov sa zachytáva plak a z nečistôt sa následne vytvára zubný kaz. Deti si zuby umývajú väčšinou krátko a zle, takže nečistoty im na zuboch ostávajú, poškodzujú sklovinu a vznikajú kazy,“ vysvetľuje zubná lekárka MUDr. Iveta Osvaldová. Práve pečatenie podľa nej zuby chráni pred kazom. Ostávajú po ňom hladké a bez rýh.

Iveta Osvaldová pečatenie odporúča, a to hneď ako vyrastie trvalý zub. Ako vysvetľuje, vždy je to lepšie riešenie ako potom vŕtať a plombovať zubné kazy.

„Zvlášť u detí napredujú kazy strašne rýchlo, stačí krátka doba a zub sa celý rozpadne,“ pripomína. Rodičia podľa nej často na čistenie zubov u svojich detí dôsledne nedohliadajú. Majú nárok na preventívnu prehliadku dvakrát ročne, nie všetci na ňu chodia. A ak aj chodia, aj polrok je dlhá doba na rozšírenie zubného kazu.

Stav detského chrupu je podľa stomatologičky Ivety Osvaldovej v súčasnosti dosť zlý. Hoci sú k dispozícii najrôznejšie zubné kefky a iné doplnky ústnej hygieny, deti nie sú zvyknuté čistiť si zuby poriadne a dostatočne dlho. Ich rodičia to často nekontrolujú. „Niekedy nemajú ani dostatočné informácie. Napríklad zub šestka, stolička, ktorá vyrastie, je už trvalá. Navždy. Rodičia si často mylne myslia, že ešte vypadne, ale nie je tomu tak. A práve tento zub býva najrizikovejší,“ vraví zubná lekárka.

Zubom neprospieva ani dnešná strava, ktorú deti vo veľkej miere konzumujú, najmä množstvo sladkých nápojov a sladkostí.

Ako prebieha pečatenie?
Zuby sa najprv dôkladne vyčistia kefkou a pieskom. Samozrejme, treba skontrolovať, či sa tam niekde už nezačína tvoriť kaz. Ak by sa zapečatili s kazom, ten by sa tam ďalej množil, a kým by ho objavili, mohlo by byť už pre zub neskoro. Po vyčistení sa ryhy zalejú do jednej hladkej roviny, a zub tak zostáva na niekoľko rokov chránený.

Aj keď je sklovina obalená novou látkou, telu neprirodzenou, nežiaduce účinky podľa Ivety Osvaldovej neboli zistené. „Je to podobné ako biela plomba,“ vysvetľuje.

Pečať by mala vydržať niekoľko rokov, potom sa stáva, že časť z nej vypadne alebo sa zošúcha. K dispozícii sú od rôznych výrobcov, tie drahšie spravidla vydržia o niečo dlhšie. Cena sa pohybuje od troch do 15 eur za zub, podľa lokality aj zubného pracoviska. Ale pozor, aj zapečatené zuby treba umývať.

Podľa doktorky Osvaldovej rodičia možnosť pečatenia príliš nevyužívajú, hoci sa osvedčuje. „Väčšinou o tom nevedia,“ uvádza dôvod.


ANKETA:

Dali ste deťom zapečatiť zuby?

46,7%



14,1%



26,1%



13,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >