Netradičný výlet s deťmi: Spoznajte naše jadrové elektrárne

pt, 11. augusta 2021 o 04:16

Tragédiu Černobyľu pozná každý, čo tak sa niečo dozvedieť aj o fungujúcom jadrovom reaktore? Nie je to také ťažké, stačí zájsť do Jaslovských Bohuníc alebo Mochoviec, informačné centrá Jadrovej vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) ponúkajú deťom zaujímavé prehliadky i pokusy a sú úplne zadarmo.

Súčasťou prehliadky sú viaceré zaujímavé pokusy, ktoré môžu deti robiť.

Foto: JAVYS

Podmienkou je akurát vopred si telefonicky objednať termín a mať počas návštevy prekryté dýchacie cesty. Z hľadiska detského návštevníka sú atraktívnejšie Jaslovské Bohunice. Okrem prehliadky modelov hlavných komponentov jadrovej elektrárne či konštrukčných a technologických častí si môžu mladí záujemcovia o fyziku vyskúšať aj viaceré zaujímavé pokusy.

„Dozviete sa, čo je to rádioaktivita, ako vznikajú rádioaktívne odpady, ako sa o ne dokážeme postarať a tiež čo sa deje s vyhoretým palivom. V galérii vstúpite do sveta technických objavov. Vyskúšate si výrobu elektriny na rotopédoch, otestujete sa na teste stresu, poskladáte prevodovku, osvojíte si princíp magnetizmu, preveríte odolnosť budov pri zemetrasení, poučíte sa o ochrane pred ionizujúcim žiarením či o dobe polpremeny rádioaktívnych prvkov,“ pozývajú pracovníci JAVYS.

Pripravený je aj 3D film o vyraďovaní jadrovoenergetických zariadení v Jaslovských Bohuniciach, modely JE V1, reaktora VVER 440, lokality Jaslovské Bohunice a ďalšie zaujímavé exponáty.

V Mochovciach sa bližšie oboznámite o činnostiach zameraných najmä na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi.

Informačné centrá sú otvorené počas pracovného týždňa od ôsmej ráno do druhej popoludní. V Jaslovských Bohuniciach sa objednáva na čísle 033/531 2331, v Mochovciach na 033/531 6838.

Deti si vyskúšať zákonitosti fyziky na vlastnej koži.

Foto: JAVYS





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >