Astronómiu miluje od šiestich rokov, teraz vyhrala prestížnu olympiádu v Číne

Patricia Poprocká, 14. novembra 2018 o 10:19

Doma majú dva ďalekohľady a nespočetné množstvo kníh. Z astronómie, astrofyziky, matematiky, fyziky... A najnovšie aj zlatú medailu z medzinárodnej študentskej olympiáde z astronómie a astrofyziky v Číne.

Janka Švrčková po návrate z Číny domov.

Foto: nazahori.sk

Vlaňajšia absolventka Gymnázia L. Novomeského v Senici Jana Švrčková na nej zvíťazila zaslúžene. Astronómia je jej láska a život už od šiestich rokov.

„Chlapci našej susedy chodili na astronomický krúžok. A počas jednej návštevy, ako boli deti hlučné, tak im suseda hovorí – zoberte Janku a jej choďte ukázať, čo na krúžku robíte. No a dcéra sa vrátila odtiaľ nadšená – že cez ďalekohľad videla práve prelietať nejakú družicu...,“ spomína na prvý kontakt s astronómiou Jankina mama Ľubica.

Záujem o oblohu Janku Švrčkovú odvtedy nepustil. Začala chodiť na astronomický krúžok, ktorý viedol a dodnes vedie učiteľ na senickom gymnáziu Svetozár Štefeček.

S Jankou pracoval celé roky a na jej úspechy je hrdý. Zatiaľ je jeho najúspešnejšia zverenkyňa. Zúčastnila sa troch astronomických olympiád – po dvoch bronzových medailách z Indie a Thajska tento rok zvíťazila.

Súťaž pozostávala z troch častí: teoretickej, praktickej a dátovej. „V teoretickej časti sme počítali príklady z astronómie a astrofyziky, v praktickej sme riešili úlohy s ďalekohľadom, poznávanie hviezd na slepej mape a v dátovej sme spracovávali dáta z ďalekohľadov," opísala priebeh súťaže pre TASR.

Už dostať sa na olympiádu nebolo jednoduché. Bolo potrebné prejsť všetkými kolami regionálnej súťaže. Na Slovensku sa do astronomickej olympiády môže zapojiť študent každej strednej školy. „Piati najúspešnejší postúpili na medzinárodnú olympiádu. Na olympiáde každý bojuje sám za seba, rovnako je to aj na medzinárodnej, kde je každý hodnotený individuálne," doplnila Janka Švrčková.

Od septembra študuje na Karlovej univerzite na matematicko-fyzikálnej fakulte v Prahe. Čo chce robiť ďalej, sa podľa mamy ešte celkom nerozhodla. Napokon, času je dosť, a vecí na študovanie a spoznávanie tiež.

V každom prípade, ešte o nej zrejme budeme počuť. Potenciál má podľa jej niekdajšieho učiteľa obrovský. Už ako dieťa bola mimoriadne zvedavá a na všetko sa pýtala. „Keď bola v 9. ročníku vyhrala celoslovenské kolo Čo vieš o hviezdach. Bolo vidieť, že matematika je jej silnou stránkou. Čo však bolo mimoriadne dôležité, vedela skĺbiť svoj talent s usilovnosťou, to vôbec nie je u študentov bežné,“ povedal pre portál nazahori.sk Svetozár Štefeček.

Práve usilovnosť ju podľa neho dostala tam, kde je dnes. „ Navyše bola pri vzdelávaní mimoriadne samostatná a vývoj vedomostí bol tým pádom markantný," dodal.

Janka má podľa jej mamy mimoriadny dar, ktorý rozvíja. „Sú to šialene náročné výpočty, komplikované veci,“ hovorí o dcérinej záľube. Aj oni s manželom už pri nej čo – to pochytili, keď sa s nimi o niečom rozpráva. Aj spolu občas pozorujú oblohu. „Odborne nám niečo vysvetlí, stále sme však len v pozícii jej nadšených fanúšikov,“ usmieva sa Ľubica Švrčková.

Po kom má Janka nadanie nevie. „Asi po každom z nás trochu,“ smeje sa.

Janka po svetovom úspechu nezaháľa. Po krátkom zvítaní s najbližšími už odišla do školy v Prahe. V Sobotišti mali pôvodne pre ňu nachystanú oslavu, museli ju však odložiť. Lietadlo totiž z technických príčin meškalo, takže Janka prišla domov s 12-hodinovým meškaním. „Aj keď som bola na ceste 48 hodín, som rada, že všetko dobre dopadlo. Už to vyzeralo, že v Číne strávime ešte jeden deň," povedala. Druhý pokus slávnostného posedenia je naplánovaný na piatok.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >