NÁZOR Riešiť pandémiu či interrupcie? Krajčí má jasno

Patricia Poprocká, 16. februára 2021 o 04:38

Pekne potichučky, keď každý rieši alarmujúci nárast ochorení a úmrtí na COVID-19, a ako inak – rýchlou zmenou vyhlášky, ktorá má platiť už o dva týždne. Minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý od nástupu do funkcie za každú cenu pretláča obmedzenie interrupcií, urobil ďalší krok.

Pandémia, nepandémia, Marek Krajčí neúnavne rieši interrupcie.

Foto: TASR

V čase nezvládnutej pandémie, keď kolabujú nemocnice, keď chýbajú striekačky, vakcíny, keď nevieme svetu ani poskytovať relevantné štatistiky nakazených a vyliečených, je pre nášho nábožensky založeného ministra zdravotníctva prioritou zrejme niečo celkom iné. Konkrétne to, aby počatie po 40. roku prestalo byť dôvodom, na základe ktorého sa interrupcia hradí z verejného zdravotného poistenia. Čiže aby si štyridsiatničky bez náležitej zdravotnej indikácie uhrádzali zákrok samé. Naozaj dôležité.

Táto téma sa síce otvárala už v auguste, vzhľadom na súčasnú situáciu by ale málokto čakal, že sa dostane teraz na program dňa. U našej vlády však zrejme nie je nič nemožné.

Ťažko sa hľadajú slová, človek akurát tak nadobúda istotu, že minister vo svojom kresle nemá čo hľadať.

Dostatočné paragrafy

Ak je v našom zdravotníctve niečo, čo naozaj nepotrebujeme riešiť, tak sú to práve umelé prerušenia tehotenstva. Ich počet je dlhodobo na nízkej úrovni a posledné roky klesá, ak neberieme do úvahy potratovú turistiku. Chodievajú k nám Poľky, ktorým tamojšia vláda umelé prerušenie tehotenstva na pár striktných výnimiek de facto zakázala.

Našich lekárov k zákrokom nik nenúti, môžu si uplatniť výhradu svedomia, tehotné ženy sú zasa motivované peniazmi dieťa donosiť – Matovičova vláda im odklepla tehotenský príspevok. Ak by chcela vláda ešte viac prispieť k ochrane nenarodeného života, tak má priestor napríklad pri podpore organizácií, ktoré pomáhajú ženám v núdzi, ženám zvažujúcim interrupciu.

Argumentom Mareka Krajčiho, prečo by si mali ženy po 40 zákrok platiť, je „odstránenie diskriminácie na základe veku“. Veľmi zvláštne odôvodnenie, keďže toto opatrenie diskrimináciu naopak, zavádza. Navyše keď táto vláda nedávno ustanovila do Zákonníka práce práve vek (65 rokov a viac) ako dôvod, kedy možno človeka z práce prepustiť.

Čo sa nám kto snaží nahovoriť?

Nechutný nátlak

Pracovnou metódou tejto vlády sa stáva vydieranie a nátlak. Presvedčili sme o tom pri prvom kole plošného testovania, keď ľudia boli prinútení ísť na test, aby mohli ísť do práce. Pokračovalo to „skríningom“, teda druhým kolom plošného testovania, kedy sa zaviedla ešte vyššia absurdita – zákaz ísť bez testov do prírody. Pokračuje to aktuálnym nepretržitým plošným testovaním (zákaz ísť bez testu do práce) a vydieraním pri otváraní škôl, keď sa musí otestovať jeden z rodičov, inak dieťa nemôže do školy a rodič stráca nárok na pandemické ošetrovné a dieťa na dištančné vzdelávanie (prioritou je to prezenčné).

Pritom plošné antigénové testovanie je nezmysel, na nespoľahlivosť týchto testov, falošnú negativitu (zvlášť ak majú platiť sedem a viac dní), zvýšenú mobilitu a riziko nakazenia sa upozorňujú opakovane viacerí odborníci i lekári. Napriek tomu k nemu štát svojich ľudí núti.

Sťažený prístup štyridsiatničkám k interrupciám nie je nič iné ako ďalším nátlakom, tentoraz v inej oblasti, zbytočne sa minister schováva za reči o odstránení diskriminácie. Ministerstvo jednoducho ráta s tým, že ženy, ktorých sa úprava týka, od umelého prerušenia tehotenstva jednoducho ustúpia.

Čo príde najbližšie?

Ďalšia výhra pre ministra, ďalšie obmedzenie doterajších práv pre ľudí. Kritizovať si môže kto koľko chce, vyhláška Mareka Krajčího zo 4. februára začína od marca platiť.

Čo na tom, že vláda od začiatku zlyháva v riešení pandémie, že dosahujeme rekordy v počte mŕtvych? „Svoje“ úlohy si Marek Krajčí plní svedomito: Naposledy to bolo odvolanie riaditeľa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach Františka Sabola, ktorého nahradil hutníckym manažérom, teraz sprísnenie interrupcií, zatiaľ pre štyridsiatničky a staršie. Čo príde nabudúce?

Prečítajte si aj Tí, čo nenávidia ženy.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >