Interrupcia má byť pre štyridsiatničky ťažšie dostupná

TASR, pt, 27. augusta 2020 o 05:22

I keď parlament o obmedzení interrupcií ešte len bude rokovať na najbližšej schôdzi, na stole je už ďalší návrh na ich úpravu. Tentoraz z dielne ministerstva zdravotníctva, ktoré navrhuje, aby vek ženy nad 40 rokov nebol dôvodom, na základe ktorého sa plne hradí interrupcia z verejného zdravotného poistenia.

Počet interrupcií každoročne klesá, vládni politici si však nedajú pokoj a stále navrhujú sprísnenie predpisov.

Foto: shutterstock.com

To by znamenalo, že interrupciu by si ženy museli uhrádzať samé, ak by im lekár neuviedol iné zdravotné indikácie. Schválenie tejto úpravy je jednoduchšie než návrhy, o ktorých budú rozhodovať poslanci, pretože ich ministerstvo navrhuje upraviť vo vyhláške k zákonu o umelom prerušení tehotenstva.

Tá nepôjde do parlamentu, stačí, ak ju odobrí vláda. Momentálne ju minister Marek Krajči (OĽANO) predložil na pripomienkovanie ostatným rezortom.

„Samotný vek nad 40 rokov nutne nemusí predstavovať zdravotnú indikáciu pre ukončenie tehotenstva. Aktuálne platné právne predpisy plne nezohľadňujú súčasné technologické možnosti a poznatky, predovšetkým v oblasti prenatálnej diagnostiky,“ odôvodňuje ministerstvo zdravotníctva svoj návrh.

Ministerstvo zdôrazňuje, že nechce obmedziť právo žien na zákrok, ide mu iba o dosah na úhradové systémy verejného zdravotného poistenia. Netají sa však, že cieľom zmeny je zníženie počtu interrupcií v súlade s Programovým vyhlásením vlády.

Analýza vplyvov na rozpočet verejnej správy počíta so znížením výdavkov verejného zdravotného poistenia na tento rok v sume viac ako 29.500 eur. Na budúci rok počíta by to malo byť vyše 109-tisíc eur.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >