Kyslá kapusta sa oplatí. Má viac živín než čerstvá, pomáha i mozgu či kostiam

Patricia Poprocká, 29. novembra 2018 o 06:01

Vedeli ste, že kyslá kapusta je zdravšia než čerstvá? Zlepšuje trávenie, činnosť mozgu, imunitu, pomáha tiež zvyšovať odolnosť voči stresu. To všetko vďaka kvaseniu, pri ktorom sa vytvára množstvo prospešných probiotík a antioxidantov. Teraz v zime je výbornou náhradou čerstvej zeleniny a ovocia.

Kvasená kapusta je v zimnom období bohatou náhradou čerstvého ovocia a zeleniny.

Foto: shutterstock.com

Kyslú kapustu poznali už v Číne pred dvetisíc rokmi. Nie nadarmo bola pomocníkom stredovekým námorníkom na dlhých plavbách, chránila ich proti skorbutu aj ďalším chorobám, a nie nadarmo bola nenahraditeľnou súčasťou najmä zimného jedálnička našich starých a prastarých mám.

Nie je dôvod zanevrieť na túto potravinu ani teraz, hoci sa môže zdať pri pestrej ponuke kadejakých dovážaných exotických plodov fádna či zastaralá. Naopak, v dobe pesticídov a emulgátorov je návrat k starej dobrej kyslej kapuste žiaducim, zdravým a aj lacným riešením.

„Kvasená kapusta je výživná vďaka fermentácii. Fermentácia je proces, kde mikroorganizmy v kapuste trávia prirodzený cukor a menia ho na oxid uhličitý a organické kyseliny,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Gabriela Slováková z Goljer clinic.

Čo nájdeme v kvasenej kapuste
Jedna šálka obsahuje: 27 kalórií, žiaden tuk, 7 gramov sacharidov, 4 gramy vlákniny, 1 gram proteínov, 39 percent OVD sodíka, 35 percent OVD Vitamínu C a 23 percent vitamínu K. Obsahuje aj železo, magnézium, vitamín B6, foláty, med a draslík.
Kvasenie kapusty potom vytvára podmienky na podporu rastu probiotík, ktoré sú v kyslom mlieku či v jogurtoch. Význam probiotík pre ľudské telo je známy – pomáhajú tráveniu, ľahšiemu vstrebávaniu živín, a zvyšujú imunitu.

Probiotiká v kyslej kapuste môžu obsahovať až 28 rôznych bakteriálnych kmeňov, čo znamená, že môže mať viac pozitívnych účinkov na zdravie. Každý kmeň baktérií totiž vplýva na niečo iné v ľudskom tele. Čím viac kmeňov, tým viac liečivých účinkov.

Chráni pred hnačkami


Kyslá kapusta teda vďaka probiotikám dokáže redukovať hnačku alebo predchádzať hnačke spôsobenej užívaním antibiotík. Výskum tiež ukazuje, že môže pomôcť redukovať plyny v tráviacom trakte, znížiť nafukovanie, výskyt zápchy aj symptómov spojených s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.
Okrem probiotík, kvasená kapusta obsahuje aj rôzne enzýmy, ktoré pomáhajú telu štiepiť živiny na menšie zložky, na ľahšie stráviteľnú formu.

Urýchľuje uzdravovanie


Keď dobre funguje trávenie, zlepšuje sa aj celková imunita. „Zachovanie dobrej mikroflóry preventívne potláča rast škodlivých baktérií a môže pomáhať produkovať protilátky,“ pripomína Gabriela Slováková. Pravidelná konzumácia probotických potravín môže podľa nej pomôcť redukovať výskyt infekcií tráviaceho traktu aj prechladnutia. Konzumácia probioticky bohatej stravy môže zredukovať potrebu antibiotík až o tretinu a urýchľuje udravovanie.

Zasýti aj málom


Kapusta môže pomáhať aj chudnutiu. Neobsahuje tuky, má málo kalórií, ale vďaka vláknine v človeku udržiava pocit sýtosti.

Zlepšuje pamäť aj náladu


Psychická pohoda závisí aj od stravy. „Množstvo nových štúdii potvrdilo, že medzi mozgom a tráviacim traktom je prepojenie. Bolo zistené, že určité druhy baktérií, vyskytujúce sa v tráviacom trakte, majú schopnosť zasielať informácie do mozgu, ovplyvňovaním spôsobu fungovania a vnímania sveta,“ vysvetľuje nutričná terapeutka.

Práve tu dobre vychádzajú fermentované, probioticky bohaté potraviny. „Môžu prispieť k vytvoreniu zdravej mikroflóry, a tá môže prispieť k redukcii stresu a zachovávaniu funkcie mozgu. Probiotiká tiež prispievajú k zlepšeniu pamäti a znižujú prejavy úzkosti, depresie, autizmu a obsesívno-kompulzívnej poruchy,“ približuje Gabriela Slováková.

Kvasená kapusta taktiež obsahuje magnézium a zinok, takzvané minerály zlepšujúce náladu. Ľudia, ktorí však berú lieky proti depresii, úzkosti či pri Parkinsonovej chorobe, by sa mali poradiť s lekárom, zlúčeniny v kvasenej kapuste môžu v niektorých prípadoch reagovať so zložkami týchto liekov.

Zlepšuje tlak, srdce, aj kosti


Antioxidanty v kvasenej kapuste prispievajú k zníženiu výskytu určitých druhov nádorov. Liečivé účinky má kvasená kapusta aj na srdce - množstvo vlákniny a probiotík znižujú hladinu cholesterolu v krvi, aj krvný tlak.

Vitamín K2 sa zasa stará o dobré cievy a prispieva k posilneniu kostí. „Aktivuje dva proteíny, ktorých funkciou je viazať kalcium, hlavný minerál v kostnom tkanive. Je to veľmi dôležitý minerál hlavne u žien v období počas menopauzy,“ vysvetľuje Gabriela Slováková.

Na čo pozor
Kvasená kapusta ma vysoký obsah sodíka, takže treba sledovať koľko potravín s vysokým obsahom sodíka človek popri kyslej kapuste skonzumoval. Týka sa to najmä údenín, kaviáru, solených orieškov, tvrdých syrov, polotovarov, hotových omáčok, a podobne. Odporúčaná výživová dávka soli pre dospelých je 5 gramov a pre deti do 15 rokov 2 gramy. Preto je dôležité obsah soli v potravinách limitovať, najmä ľudia, ktorí majú problémy s tlakom, srdcovocievnym systémom či obličkami. Pri kvasenej kapuste najviac soli obsahuje šťava. Vyžmýkaním kapusty sa možno zbaviť dvoch tretín soli.
(zdroj: Ing. Gabriela Slováková, Goljer clinic Bratislava)






Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >