Kyslá kapusta sa oplatí. Má viac živín než čerstvá, pomáha i mozgu či kostiam

Patricia Poprocká, 29. novembra 2018 o 06:01

Vedeli ste, že kyslá kapusta je zdravšia než čerstvá? Zlepšuje trávenie, činnosť mozgu, imunitu, pomáha tiež zvyšovať odolnosť voči stresu. To všetko vďaka kvaseniu, pri ktorom sa vytvára množstvo prospešných probiotík a antioxidantov. Teraz v zime je výbornou náhradou čerstvej zeleniny a ovocia.

Kvasená kapusta je v zimnom období bohatou náhradou čerstvého ovocia a zeleniny.

Foto: shutterstock.com

Kyslú kapustu poznali už v Číne pred dvetisíc rokmi. Nie nadarmo bola pomocníkom stredovekým námorníkom na dlhých plavbách, chránila ich proti skorbutu aj ďalším chorobám, a nie nadarmo bola nenahraditeľnou súčasťou najmä zimného jedálnička našich starých a prastarých mám.

Nie je dôvod zanevrieť na túto potravinu ani teraz, hoci sa môže zdať pri pestrej ponuke kadejakých dovážaných exotických plodov fádna či zastaralá. Naopak, v dobe pesticídov a emulgátorov je návrat k starej dobrej kyslej kapuste žiaducim, zdravým a aj lacným riešením.

„Kvasená kapusta je výživná vďaka fermentácii. Fermentácia je proces, kde mikroorganizmy v kapuste trávia prirodzený cukor a menia ho na oxid uhličitý a organické kyseliny,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Gabriela Slováková z Goljer clinic.

Čo nájdeme v kvasenej kapuste
Jedna šálka obsahuje: 27 kalórií, žiaden tuk, 7 gramov sacharidov, 4 gramy vlákniny, 1 gram proteínov, 39 percent OVD sodíka, 35 percent OVD Vitamínu C a 23 percent vitamínu K. Obsahuje aj železo, magnézium, vitamín B6, foláty, med a draslík.
Kvasenie kapusty potom vytvára podmienky na podporu rastu probiotík, ktoré sú v kyslom mlieku či v jogurtoch. Význam probiotík pre ľudské telo je známy – pomáhajú tráveniu, ľahšiemu vstrebávaniu živín, a zvyšujú imunitu.

Probiotiká v kyslej kapuste môžu obsahovať až 28 rôznych bakteriálnych kmeňov, čo znamená, že môže mať viac pozitívnych účinkov na zdravie. Každý kmeň baktérií totiž vplýva na niečo iné v ľudskom tele. Čím viac kmeňov, tým viac liečivých účinkov.

Chráni pred hnačkami


Kyslá kapusta teda vďaka probiotikám dokáže redukovať hnačku alebo predchádzať hnačke spôsobenej užívaním antibiotík. Výskum tiež ukazuje, že môže pomôcť redukovať plyny v tráviacom trakte, znížiť nafukovanie, výskyt zápchy aj symptómov spojených s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.
Okrem probiotík, kvasená kapusta obsahuje aj rôzne enzýmy, ktoré pomáhajú telu štiepiť živiny na menšie zložky, na ľahšie stráviteľnú formu.

Urýchľuje uzdravovanie


Keď dobre funguje trávenie, zlepšuje sa aj celková imunita. „Zachovanie dobrej mikroflóry preventívne potláča rast škodlivých baktérií a môže pomáhať produkovať protilátky,“ pripomína Gabriela Slováková. Pravidelná konzumácia probotických potravín môže podľa nej pomôcť redukovať výskyt infekcií tráviaceho traktu aj prechladnutia. Konzumácia probioticky bohatej stravy môže zredukovať potrebu antibiotík až o tretinu a urýchľuje udravovanie.

Zasýti aj málom


Kapusta môže pomáhať aj chudnutiu. Neobsahuje tuky, má málo kalórií, ale vďaka vláknine v človeku udržiava pocit sýtosti.

Zlepšuje pamäť aj náladu


Psychická pohoda závisí aj od stravy. „Množstvo nových štúdii potvrdilo, že medzi mozgom a tráviacim traktom je prepojenie. Bolo zistené, že určité druhy baktérií, vyskytujúce sa v tráviacom trakte, majú schopnosť zasielať informácie do mozgu, ovplyvňovaním spôsobu fungovania a vnímania sveta,“ vysvetľuje nutričná terapeutka.

Práve tu dobre vychádzajú fermentované, probioticky bohaté potraviny. „Môžu prispieť k vytvoreniu zdravej mikroflóry, a tá môže prispieť k redukcii stresu a zachovávaniu funkcie mozgu. Probiotiká tiež prispievajú k zlepšeniu pamäti a znižujú prejavy úzkosti, depresie, autizmu a obsesívno-kompulzívnej poruchy,“ približuje Gabriela Slováková.

Kvasená kapusta taktiež obsahuje magnézium a zinok, takzvané minerály zlepšujúce náladu. Ľudia, ktorí však berú lieky proti depresii, úzkosti či pri Parkinsonovej chorobe, by sa mali poradiť s lekárom, zlúčeniny v kvasenej kapuste môžu v niektorých prípadoch reagovať so zložkami týchto liekov.

Zlepšuje tlak, srdce, aj kosti


Antioxidanty v kvasenej kapuste prispievajú k zníženiu výskytu určitých druhov nádorov. Liečivé účinky má kvasená kapusta aj na srdce - množstvo vlákniny a probiotík znižujú hladinu cholesterolu v krvi, aj krvný tlak.

Vitamín K2 sa zasa stará o dobré cievy a prispieva k posilneniu kostí. „Aktivuje dva proteíny, ktorých funkciou je viazať kalcium, hlavný minerál v kostnom tkanive. Je to veľmi dôležitý minerál hlavne u žien v období počas menopauzy,“ vysvetľuje Gabriela Slováková.

Na čo pozor
Kvasená kapusta ma vysoký obsah sodíka, takže treba sledovať koľko potravín s vysokým obsahom sodíka človek popri kyslej kapuste skonzumoval. Týka sa to najmä údenín, kaviáru, solených orieškov, tvrdých syrov, polotovarov, hotových omáčok, a podobne. Odporúčaná výživová dávka soli pre dospelých je 5 gramov a pre deti do 15 rokov 2 gramy. Preto je dôležité obsah soli v potravinách limitovať, najmä ľudia, ktorí majú problémy s tlakom, srdcovocievnym systémom či obličkami. Pri kvasenej kapuste najviac soli obsahuje šťava. Vyžmýkaním kapusty sa možno zbaviť dvoch tretín soli.
(zdroj: Ing. Gabriela Slováková, Goljer clinic Bratislava)






Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >