Cukrovku môžu dostať aj deti. Dbajte na to, aby sa hýbali a zdravo jedli

gb, TASR, 8. novembra 2018 o 11:45

Cukrovka druhého typu už nie je len chorobou starších ľudí, ale stále častejšie sa objavuje aj u detí. Príčinou je najmä vyššia telesná hmotnosť, ktorá vyplýva z nedostatku pohybu a konzumácie nezdravej stravy s nadbytkom cukrov, tukov a bez zeleniny.

Pohyb, primeraná váha a zdravá výživa znížia riziko vzniku cukrovky.

Foto: Shutterstock.com

Cukrovka druhého typu je oveľa rozšírenejšia ako diabetes prvého typu, ktorý vzniká v dôsledku neschopnosti pankreasu produkovať hormón inzulín regulujúci hladinu cukru v krvi, a do určitej miery je geneticky podmienený. Vo svete má však viac ako 90 percent „cukrovkárov“ diabetes druhého typu.

„Najdôležitejším faktorom vzniku diabetu druhého typu je nadváha a obezita. Hovoríme o takzvanej coca-colonizácii životného štýlu,“ hovorí podpredseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Zbynek Schroner. Rizikom pre vznik ochorenia je sedavý životný štýl bez pravidelnej pohybovej aktivity. „Veľkú úlohu zohráva, ako rodičia vedú deti k správnej životospráve. Pre deti je veľmi dôležité, aby ich fyzická aktivita bavila. Vhodnou voľbou nie je cvičenie na rotopéde, ale napríklad korčuľovanie, tanec či behanie so psom,“ myslí si lekár.

Podľa štúdie Diabetes Prevention Program z roku 2002 sa ľudom vďaka fyzickej aktivite riziko vzniku diabetu znížilo o 58 percent. Nemenej dôležité je zdravé stravovanie s obmedzením nezdravých tukov a cukrov a s dostatkom zeleniny.

„Gény dovolia vzniknúť diabetu druhého typu, ale nevyvolajú ho," konštatuje Viera Doničová z diabetologickej spoločnosti. Genetická náchylnosť na vznik diabetu druhého typu podľa nej nie je dostatočnou podmienkou vzniku ochorenia.

„Dôležité sú rizikové faktory ako výskyt cukrovky v priamom príbuzenstve alebo zvýšené hodnoty krvného cukru v minulosti. Zvýšené riziko je aj u žien, ktoré predtým mali tehotenský diabetes, ľudí so zvýšenou hmotnosťou a vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom a ochorením srdca v súčasnosti alebo v minulosti," doplnila Viera Doničová. Pacienti, ktorí majú niektorý rizikový faktor, by podľa nej mali byť testovaní raz ročne. Aj u ľudí, ktorí nemajú žiadny rizikový faktor, sa odporúča raz za tri roky testovať hladinu cukru v krvi.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >