Na socializmus spomína nová výstava. Čo nesmelo chýbať vo výbave školáka?

Patricia Poprocká, 1. novembra 2019 o 05:34

Tridsať rokov po páde totality sa svet, aj ten detský, zmenil raketovou rýchlosťou. Ako sa žilo za socializmu, ukazuje nová výstava s názvom Ako sa budovali krajšie zajtrajšky. Obrovské rozdiely sú aj vo veciach, ktoré školáci každý deň používali. Pripomíname niektoré z nich.

Iskra, pionier, zväzák... Všetko malo svoju postupnosť, preukazy i odznaky.

Foto: archív

Školáci v socializme nevedeli, čo je mobil, internet, mail, namiesto četov či esemesiek sa písali pohľadnice a listy. Slová ako aplikácia či smartfón neboli ani v slovníku cudzích slov. Mali však zasa svoje veci, ktoré sú dnes atrakciou pre ich dnešných rovesníkov.

Tu je päť, bez ktorých sa vtedajší školák nemohol zaobísť. Teda bez väčšiny by aj mohol, režim ich však vyžadoval ako nevyhnutné.

Modrá košeľa, červená šatka

Boli súčasťou pionierskej rovnošaty, členstvo medzi pioniermi bolo povinné a rovnošata (alebo aspoň vrchná časť, teda košeľa a šatka) sa vyžadovala pri slávnostných príležitostiach ako boli napríklad začiatok či koniec školského roka, 1. máj, výročie oslobodenia a podobne. Modrá symbolizovala mier, červená preliatu krv v bojoch zaň. Dnes nosia deti skôr módne vojenské maskáče, ak uniformy, tak tie ešte majú skauti. Členstvo v organizácii s dlhoročnou tradíciou je ale dobrovoľné a zďaleka nie tak masové.

Látkový chlebník cez plece, prípadne batôžtek

Neodmysliteľná výbava každého školáka pri výletoch do prírody či branných cvičeniach. Dnes je raritou jedno aj druhé. Plátené batôžteky nahradili umelé batohy rôznych značiek so špeciálnymi výstužami, ktoré slúžia na každú príležitosť, vrátane vychádzok do prírody.

Červené trenírky chlapcom, modré gaťky dievčatám

K tomu biele tričká alebo tielka, inak sa nesmelo na telesnej výchove cvičiť. Predpísané športové oblečenie malo demonštrovať súdržnosť, silu kolektívu a tiež stierať majetkové rozdiely, na čo socializmus medzi pracujúcou triedou striktne dbal.

Včielka, Ohník, Kamarát, prípadne Ogoňok

O duchovný rozvoj mladej generácie sa štát staral prostredníctvom časopisov. Niektoré značky prežili dodnes, s tými, o ktorých je reč, ich však spája iba názov. Ich odoberanie nebolo síce povinné, ale prinajmenšom dôrazne odporúčané. Škôlkarom Včielka, starším Ohník a na druhom stupni základnej školy Kamarát. Na zlepšenie povinnej ruštiny tu bol ešte aj ruský Ogoňok. Aj keď časopisy boli ideologicky podfarbené, dalo sa v nich nájsť aj veľa zaujímavého a užitočnejšieho než je dnešný ľahký bulvár plný komercie a celebrít.

Vlastné zbierky

Tie patria k tým lepším pozostatkom doby minulej. Kto v detstve niečo nezbieral? Servítky, známky, pohľadnice, nálepky, samozrejme céčka, obaly od cukríkov, žuvačiek, obrázky spevákov, hercov, indiánov, športovcov – krásne vystrihnuté, ponalepované... Dnešná ľahká dostupnosť všetkého – od cukríkov po všetky možné fotografie na internete v deťoch oslabila záujem, aj snahu nájsť, získať, triediť, ukladať, zveľaďovať – skrátka vyznať sa a starať o to, čo ich zaujíma. Isteže, zbiera sa aj dnes, no najčastejšie body či magnetky v rámci akcií obchodných reťazcov.

Retro výstava v Pohronskom múzeu

Výstavu Ako sa budovali krajšie zajtrajšky sprístupnili pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie v Pohronskom múzeu v Novej Bani až do konca januára budúceho roka. Starší si majú zaspomínať, mladší spoznať, ako sa v socializme v rokoch 1948-1989 žilo. „Veríme, že výstava osloví rôzne vekové kategórie," uviedla riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Úvod je venovaný deťom, zobrazuje detskú izbu, v ktorej sa nachádzajú napríklad stavebnica Merkur, Rubikova kocka, Človeče nehnevaj sa!, drevené kocky, bábiky, autíčka, leporelá a rozprávkové knihy. Vybavenie kuchyne je z 50. až 80-tych rokov, ukazuje domáci robot, gril, mixér, typický kredenc z 50-tych rokov, hrnce, poháre, tiež typické oblečenie gazdinky, šatová zástera.

Návštevníci uvidia aj uniformy iskričky, pioniera, zväzáka, šlabikáre, písanky a iné pomôcky. Zachovali sa aj preukazy z vtedy povinných brigád, športové náradie a odevy, ktoré ľudia potrebovali, ak sa chceli venovať turistike, korčuľovaniu, hokeju, futbalu, či bicyklovaniu.
Výstavu dopĺňa aj improvizovaná spálňa s toaletným stolíkom s kozmetickými potrebami, holiacim strojčekom, fénom, bižutériou a nočnou košeľou z česaného silónu, ktorú vlastnila väčšina žien v tomto období. Svoje miesto tu má aj rozhlas po drôte, televízor Carmen, vysávač ETA, gramorádio s platňami či infražiarič Sahara.
(TASR)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >