Na Slovensku sú v najťažšej situácii matky postihnutých detí, hovorí právnička

TASR, gb, 26. februára 2019 o 09:06

V najťažšej životnej situácii sa na Slovensku nachádzajú matky zdravotne postihnutých detí. Myslí si to právnička Katarína Fedorová, ktorá sa venuje sociálno-právnemu poradenstvu pre ľudí so zdravotnými problémami.

S postihnutým dieťaťom ženy často zostávajú samy.

Foto: Shutterstock.com

„Osudy onkologických pacientov sú naozaj smutné, lenže najväčší problém na Slovensku majú podľa mňa mamičky a rodiny zdravotne postihnutých detí," hovorí na základe skúseností zo svojej práce Katarína Fedorová. Keď sa narodí zdravotne postihnuté dieťa, jeho matka veľmi často odchádza zo zamestnania, aby sa oň postarala.

„Je na opatrovateľskom príspevku. Hoci ten sa zvýšil, ani zďaleka sa nedá povedať, že by pokrýval reálne potreby a náklady dieťaťa a matky," zhodnotila právnička. Podotkla tiež, že keď sa narodí zdravotne postihnuté dieťa, niektorí otcovia odídu od rodiny. Rodina vtedy musí vyžiť len z príspevkov a navyše má zvýšené náklady na zdravotnú starostlivosť o dieťa.

V súčasnosti je základná výška príspevku 369,36 eura. Ak dieťa navštevuje školu alebo sa mu poskytujú sociálne služby v rozsahu viac ako dvadsať hodín týždenne, je výška príspevku 326,16 eura. Je ešte možnosť zvýšiť príspevok o sto euro, žiadateľ však nesmie mať žiadny príjem zo zamestnania, výsluhových dávok alebo dôchodku.

„S týmito deťmi neskôr vymetá dlážku aj školský systém a naša hra na inklúziu a inkluzívne vzdelávanie," hovorí právnička. Na Slovensku podľa nej dosť dobre nefunguje školská integrácia detí so zdravotnými problémami. Dieťa nastúpi do špeciálnych škôl, prípadne ho doma vzdeláva matka, ktorá sa o potomka celý deň stará. „Raz do týždňa tam chodí na dve hodiny učiteľka a inak je ťarcha na matke," doplnila právnička, ktorá spolupracuje spolupracuje s Platformou rodín detí so zdravotným znevýhodnením či sociálno-právnou poradňou pre onkologických pacientov SOPO.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >