V meste vznikla netradičná škôlka, rodičia sa tešia

ahojmama.sk, dnes 04:43

Uľahčuje život rodičom i deťom samotným. V Handlovej funguje od septembra nová škôlka, na ktorú by ocenilo veľa rodičov.

Škôlka je prispôsobená špeciálnym potrebám detí.

Foto: handlova.sk

V priestoroch Špeciálnej základnej školy v Handlovej funguje od septembra škôlka pre deti so zdravotným znevýhodnením.

Deti nadobudnú v škôlke zručnosti, ktoré im uľahčia socializáciu a následné vzdelávanie. Materská škola má otvorenú jednu triedu s maximálnou kapacitou osem detí s diagnózami ako Aspergerov syndróm, Downov syndróm, porucha autistického spektra a iné. V škôlke je momentálne sedem detí.

„Som veľmi rada, že sa podarilo otvoriť takéto zariadenie, nakoľko deti s takýmto zdravotným znevýhodnením a diagnózami ako napr. asperger či autizmus sa potrebujú socializovať a naučiť sa žiť v kolektíve podobne starých detí,“ hodnotí poverená riaditeľka škôlky Anežka Sýkorová.

Režim v takejto škôlke začína ranným filtrom a osobnou hygienou, privítaním a rannými kruhmi, pokračuje pohybovými a relaxačnými cvičeniami, edukačnými aktivitami, špeciálnymi cvičeniami a hravými činnosťami prispôsobenými potrebám detí, pobytom vonku. Potreby detí sú naozaj rôznorodé a vyžadujú si iný prístup, ktorý zabezpečuje aktuálne siedmim deťom počas poldennej prevádzky riaditeľka, jedna pedagogička a jedna asistentka. Podľa Anežky Sýkorovej je tento prístup pre deti prínosom: „Práca s týmito deťmi je náročná. Každý prichádza z iného prostredia a vyžaduje si iný prístup, ale už po mesiaci vidno pokroky a veľmi sa z toho tešíme,“ povedala.

Materská škola je zatiaľ samostatným subjektom, od januára budúceho roka sa zlúči so školou, v ktorej sídli a celú spojenú školu bude riadiť jeden štatutár, ktorého zvolia vo voľbách Rady školy v novom roku 2025.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >