Mrazy a zdravotné riziká. Čo hrozí deťom vo veľkej zime

pt, 10. februára 2023 o 04:44

Či je teplo, či zima, deti a seniori sú vždy najohrozenejšou skupinou extrémneho počasia. Platí to aj v súčasnom mrazivom počasí, Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na najčastejšie zdravotné riziká.

Deti sneh milujú a v rámci lepšej imunity by mali tráviť primeraný čas vonku v každom počasí.

Foto: Shutterstock

Vírusové ochorenia

Počas mrazivého počasia je ľudský organizmus náchylnejší na rôzne typy vírusových ochorení, najmä tie chrípkové. Nie je pravdou, že mraz vírusy zabíja, naopak. Vírusy lepšie prežívajú pri mínusových teplotách. Napríklad chrípka sa prenáša kvapôčkovou cestou. V chladnom a suchom počasí kvapôčky vírusu vo vzduchu trieštia na menšie, vďaka čomu tam zotrvávajú dlhšie. Naopak, v teplom a suchom počasí sú kvapôčky väčšie, ťažšie a rýchlo padajú na zem. Okrem toho v zime sa nám v snahe šetriť teplo sťahujú cievy najmä na sliznici dýchacích ciest, čo prispieva k ľahšiemu prieniku vírusov do organizmu.

Podchladenie

Intenzívnym pôsobením chladu dochádza k znižovaniu telesnej teploty, čo vedie k podchladeniu organizmu.

Hypotermia

K hypotermii dochádza, keď telo stráca teplo rýchlejšie ako ho dokáže vyprodukovať a telesná teplota klesá nebezpečne nízko. Tento pokles telesnej teploty bráni srdcu, nervovému systému a iným orgánom v normálnej činnosti.

Omrzliny

V chladnom počasí telo zvyšuje prietok krvi do trupu (aby udržalo životne dôležité orgány v teple), sťahuje cievy a znižuje prietok krvi do končatín. Kombinácia silného mrazu a vetra môže spôsobiť lokálne poškodenia kože – omrzliny na tvári, rukách a nohách.

Varovné signály: ochladenie tela, studené prsty na rukách a nohách, ochladzujúce sa končatiny, svalový tras (klepanie), bolesť v prstoch na rukách a nohách, necitlivosť, svetlé škvrny na tvári a na pokožke. Možné sú tiež príznaky srdcovej arytmie, bolesti na hrudníku, dýchacie ťažkosti, kašeľ alebo dýchavičnosť.

Čo robiť: Najdôležitejšou zásadou je zastaviť pôsobenie chladu a minimalizovať straty tepla. Dobré je čo najskôr sa dostať do tepla, vypiť teplý sladký nápoj, ktorý človeka zahreje a dodá energiu. Cestou do tepla je dobré zahrievať sa pohybom, poškodené miesto zahrievať priložením teplých rúk a chrániť holú pokožku pred ďalším chladom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >