Na koľko stupňov doma kúriť a kedy s bábätkom chodiť von? 10 praktických rád, ak máte doma novorodenca

Patricia Poprocká, 20. septembra 2022 o 04:36

Každý z nás mu chce len to najlepšie, no rád je toľko, že človek sa v nich niekedy stráca. Na čo treba pri bábätku naozaj dbať a s čím to, naopak, nepreháňať? Prinášame 10 praktických rád odborníčky.

Pobyt vonku je pre bábätko prospešný, zo začiatku to však s časom nepreháňajte.

Foto: Patricia Poprocká

Teplota v izbe

Máme tendenciu to preháňať, najmä teraz, keď sa vonku ochladilo. „Aby bolo bábätku teplo.“ Prekúrené miestnosti však nie sú zdravé ani malé dieťa. „Zbytočným prekurovaním sa vysušujú sliznice, znižuje sa odolnosť dieťatka na teplotné prechody, čo má za následok častejší výskyt respiračných ochorení,“ vysvetľuje pediatrička Zuzana Linkayová v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného. Teplota v byte by nemala prekročiť 23 stupňov, na spanie postačí 21 stupňov.

Kedy ísť von?

Čerstvý vzduch je nevyhnutný a prospešný, netreba sa však ponáhľať. Zuzana Linkayová odporúča prvý týždeň počkať a potom dieťa privykať na exteriér postupne. Najskôr postačí polhodinka, potom čas postupne predlžovať. Lepšie je v nosiči ako v kočíku, s bábätkom na hrudi máte väčšiu istotu, že mu nie je chladno, navyše viete lepšie rozpoznať jeho momentálne potreby a reagovať na ne. Nehovoriac o praktickosti – s nosičom sa dostanete kam chcete.

Čomu sa vonku vyhnúť

Najlepšia prechádzka je v prírode, v lese či parku. Vyhnite sa klimatizovaným nákupným centrám, v lete zasa najväčším horúčavám v čase medzi jedenástou hodinou dopoludnia a treťou popoludní. Samozrejmosťou je vyhýbať sa priamemu slnku a nenatierať dieťa do jedného roka žiadnymi opaľovacími krémami. Ak musíte byť v klimatizovaných priestoroch, chráňte dieťatku hlavu čiapočkou, dbajte, nech má dlhé rukávy aj prikryté nožičky. V zime sa zas neodporúča chodiť von vo veľkých mrazoch, Zuzana Linkayová spomína mínus päť stupňov.

Chráňte dieťa pred elektronikou

Mobily sú dnes už bežnou súčasťou každej domácnosti, detská lekárka však odporúča bábätko pre zdravý vývoj mozgu pred elektronikou čo najviac uchrániť. Určite dieťa nenechávajte pred zapnutou televíziou, nepúšťajte mu ani žiadne „upokojujúce“ aplikácie z mobilu. „Uprednostnite prihováranie, spievanie, dotyk,“ odkazuje Zuzana Linkayová.

Kúpanie nemusí byť každý deň

Stačí každý druhý-tretí deň. Mydlá potrebné nie sú, ani natieranie pokožky, ak nie je vyslovene suchá. Bábätko môžete pokojne aj sprchovať, jednoducho si ho zoberiete sebou do sprchy, ak je to možné. Držte ho pevne pod pazuchou.

Nechty – strihať či nie?

Prvé nechtíky sa často odlomia spontánne. Ak sa však bábätko nimi škrabe, ostrihajte ich. „Guľatými nožničkami, ideálne v spánku,“ radí detská lekárka. Na čo pozor, je hranica medzi nechtom a kožou, pri bábätkách nemusí byť hneď zreteľná.

Ušká ak je možné, nechajte tak

Ak potrebujete čistiť, tak len záhyby na ušnici. Do zvukovodu určite paličku nedávajte. Maz v ušku nie je zbytočný, má ochrannú funkciu. Ak ho však paličkou zatlačíme dovnútra, vytvoríme mazovú zátku, ktorá môže bábätku spôsobiť komplikácie.

Predkožka u chlapcov

Nemusíte ju sťahovať počas prvého roka vôbec, chráni chlapcom močové cesty. S uvoľňovaním začínajte postupne, najlepšie po kúpeli. Veľmi jemne, nič nasilu.

Umenie prebaľovania

Vlhčené utierky nepoužívajte, ak nemusíte, zbytočne dráždia pokožku. Zadoček je najlepšie umyť čistou vodou. „Pri každom prebaľovaní ritku vetrajte a používajte ochranné krémy,“ radí Zuzana Linkayová. Odporúča prebaľovať zhruba každé tri hodiny, po stolici okamžite. Pri otázke, či prebaľovať pred dojčením alebo po ňom, odborníčky radia druhú možnosť, aby sa dojčenie zbytočne neodďaľovalo a dieťatko sa neprisávalo v plači.

Na náušnice je tiež čas

Ideálny vek, kedy dievčatkám prepichnúť uši, neexistuje. Niekto to necháva na samotné dieťa, nech sa rozhodne samé, keď bude dostatočne veľké, niekto to chce mať za sebou čím skôr. Pre rodičov, ktorí chcú mať už bábätko s náušnicami, Zuzana Linkayová odporúča počkať aspoň do štvrtého mesiaca, kedy dieťatko absolvuje očkovanie proti tetanu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >