Ako vybrať školu pre prváčika. „Hlavne nech je blízko bydliska, nemusí byť prestížna,“ radí školská psychologička

Gabriela Bachárová, 12. februára 2019 o 12:42

Rodičia dnes môžu zapísať svoje dieťa na akúkoľvek základnú školu, ktorá sa im pozdáva, nie sú odkázaní len na spádovú základku. A tak sa snažia vybrať tú „najlepšiu“, ktorá ponúka nadštandardnú výuku angličtiny či množstvo exkluzívnych krúžkov. Pre dieťa to však nemusí byť dobre, upozorňuje školská psychologička PhDr. Gabriela Herényiová, ktorá pôsobí na Katedre psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

V septembri pôjdu prvýkrát do školy tisíce prváčikov.

Foto: Shutterstock.com

V apríli prebehnú zápisy na základné školy. Podľa čoho by si rodičia mali vyberať?
Nástup do školy je jedným z najdôležitejších období a medzníkov v živote dieťaťa. Každý rodič hľadá pre svoje dieťa to najlepšie a najkvalitnejšie, ale sleduje problém iba zo svojho uhlu pohľadu a málo sa, nechtiac, zaujíma o dobro vlastného dieťaťa. Škola nie je o budove a exkluzívnom okolí, ale najmä o ľuďoch a učiteľoch.

Čo si myslíte o tom, že niektorí rodičia sú ochotní aj zmeniť dieťaťu trvalé bydlisko, aby sa dostalo na vybranú školu a potom ho tam ráno dlhšie vozia? Rodičia sú možno spokojní, ale čo deti?
Blízkosť školy je jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere základnej školy. Pre dieťa je dôležité, aby malo možnosť stretávať sa so spolužiakmi aj mimo školy, pri hrách vonku „na dvore“ aj pri odovzdávaní si skúseností a domácich úloh, ak malo absenciu v škole. Dieťa sa nástupom do školy učí samostatnosti aj tým, že dokáže samo chodiť do školy a zo školy, čím mu prirodzene zvyšujeme sebavedomie a pocit dôležitosti. Rodič nemusí byť taxikárom, neustále pripraveným prevážať dieťa z jedného konca mesta na druhý… Samozrejme veľmi dôležitá je aj atmosféra a klíma školy, ktorú ale rodičia prváčikov majú len z ústneho podania rodičov detí, ktoré už do školy chodia.

Gabriela Herényiová

Foto: archív Gabriely Herényiovej

Keď chce teda rodič zistiť o škole viac, aké má ešte možnosti?
Nie vždy sa získané informácie zakladajú na pravde, a tak je dôležité hľadať informácie priamo v škole, respektíve na internete. Aké služby škola poskytuje, aké má dieťa možnosti pri výbere krúžkov na škole a podobne.

Často sa hovorí o tom, že na Slovensku nastala segregácia vo vzdelávaní. Šikovnejšie deti bohatších a vzdelanejších rodičov spolu chodia na jednu školu, tie ostatné do škôl, ktoré sa za prestížne nepovažujú a kvalita výuky tam môže byť nižšia.
Niektorí rodičia v snahe mať už v prvom ročníku základnej školy premianta, najlepšieho z najlepších, sú dnes naozaj ochotní zmeniť aj trvalé bydlisko dieťaťa, len aby sa dostali do „vysnívanej“ školy. Ale je to iba egoistické prianie rodičov, nie dieťaťa. To naozaj potrebuje mať v susedstve spolužiaka, s ktorým môže riešiť bežné školské problémy.

Oddeľovanie detí podľa sociálneho statusu rodičov teda nie dobré.
Nechcime od detí viac, než na čo majú, a najmä nespĺňajme si svoje nesplnené sny cez deti. Nechcime, aby naše dieťa vedelo po ukončení prvého ročníka základnej školy tri jazyky. Dajme deťom šancu ukázať sebe aj rodičom, čo v nich je, na čo majú, aké majú osobné pracovné tempo, ako zvládajú problémy a stres v škole, záťaž, ktorá je dosť veľká. A až potom, na druhom stupni, sa rozhodujme, ako dieťa ďalej orientovať a kam ho nasmerovať. Nechajme im detstvo a možnosť sa ešte hrať. Nech dostanú príležitosť porovnať svoje schopnosti so spolužiakmi. Skúste viac dôverovať pedagógom, majú predsa len viac skúseností s vyučovaním detí.

Kedy na zápis, možno ísť aj do viacerých škôl?
Zápisy do prvých ročníkov sa tento rok uskutočnia v priebehu apríla. Týkajú sa všetkých detí, ktoré do 31. augusta dovŕšia šesť rokov. Na zápis musí aj dieťa, u ktorého rodičia plánujú odklad. Dieťa možno prihlásiť aj do inej ako spádovej školy. Tá ho však musí prijať vždy. Rodičia si často nie sú istí, či môžu potomka zapísať aj na viac škôl a potom sa rozhodnúť, kam ho dajú. Pravdou je, že zákon to vyslovene nezakazuje, môžete ísť preto aj na viac zápisov, hoci školy to vidia nerady, pretože im to trochu komplikuje administratívu. Je to však len na vašom rozhodnutí.



ANKETA:

Čo je pre vás hlavné kritérium pri výbere školy pre prváčika?

30,5%



1,2%



2,4%



64,6%



1,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >