Mimoriadne užitočný výplach nosa: čím ho robiť a ako pomáha? Osvojiť si ho môžu už aj malé deti

Gabriela Bachárová, 8. marca 2023 o 05:00

Výplachy nosa účinne podporia liečbu akútnych i chronických ochorení v tejto oblasti. Veľký význam majú aj ako prevencia a po operačných zákrokoch v nose a dutinách. Viete však, ako a čím si nos správne vyplachovať?

Nádcha? Pomôže aj výplach nosa.

Foto: Shutterstock.com

Výplach nosa zažíva v poslednej dobe veľkú popularitu, nejde však o žiadnu novinku, má dlhú históriu a rôzne kultúry ho využívajú už stáročia, je napríklad pevnou súčasťou jogového učenia. Slúži na najmä liečbu akútnych respiračných infekcií, ako sú zápaly nosohltana či prínosových dutín. Výplach totiž nos uvoľňuje, zvlhčuje a čistí, keď roztok odplavuje zápalový sekrét (hlieny). Dokonca aj zlepšuje čuch, ktorý môže byť pri infekciách oslabený.

V sezóne respiračných ochorení má však výplach veľký význam nielen ako súčasť liečby, ale aj ako prevencia pred vznikom infekcie. Dobrú službu urobí tiež ako preventívny krok proti vzniku alergií. Mal by byť rutinou pre ľudí, ktorí pracujú v prašnom prostredí. Po operáciách v nosnej dutine urýchľujú výplachy jej regeneráciu. V rámci prevencie postačí procedúra raz denne, pri akútnej infekcii to môže byť aj štyrikrát denne.

Výplachy nosa veľmi odporúča aj budúca otorinolaryngologička Denisa Paulechová, ktorá na sociálnej sieti Instagram vedie pod názvom orl_ lekár šikovnú poradňu pre rodičov. Odrádza však od použitia neprevarenej vody z vodovodu, zvlášť varuje pred teplotu vodou, ktorá, možno to ani neviete, nie je pitná, ale len úžitková. Môže obsahovať rôzne choroboplodné zárodky, namiesto pomoci si tak možno ešte dokonca uškodíte.

Klasický fyziologický roztok

Na výplach nosa Denisa Paulechová štandardne odporúča fyziologický roztok, čo je 0,9-percentný roztok soli (chlorid sodný), ktorý sa rovná koncentrácii soli prítomnej v telesných tekutinách: „Môžeme použiť aj roztok hypertonický, s vyšším obsahom soli, ktorý viac dokáže redukovať opuch, pri dlhodobom používaní však môže spôsobiť vysychanie slizníc. Alebo roztok hypotonický, s nižším obsahom solí.” Roztok sa dá kúpiť bežne v lekárni, v prípade pravidelného vyplachovania sa však môže stať problémom cena.

V tom prípade postačí aj obyčajná voda z kohútika v kombinácii so soľou. Denisa Paulechová radí, ako na to: nechajte prevrieť vodu niekoľko minút, v kanvici sa však neprevarí dostatočne, radšej to urobte v hrnci. Na jeden tristomililitrový výplach použite 2,7 gramu soli.

„Ak nemáte po ruke váhu, jedna zarovnaná kávová lyžička je okolo osem gramov soli. Nechajte roztok vychladnúť na cca telesnú teplotu, inak si môžete poraniť sliznicu. Najlepšie je pripravovať si ho čerstvý, vždy pred použitím,” uvádza odborníčka. Nejodidovaná soľ je pritom vhodnejšia, pretože nedráždi sliznicu.

A čo rôzne nosové spreje, ktoré najčastejšie obsahujú morskú soľ a tiež sa odporúčajú na hygienu nosa? Určite majú svoj význam, sliznice dokážu zvlhčiť, oceníte ich aj na cestách. Podľa odborníčky Denisy Paulechovej však nemajú kvôli svojmu menšiemu objemu silu vyčistiť nosovú dutinu rovnako účinne ako výplach.


Dieťa si zvládne samé vypláchnuť nos už vo veku okolo piatich rokov, s pomocou dospelého ešte o niečo skôr. Naučí sa to prekvapujúco rýchlo, najmä ak bude na výplach používať špeciálnu konvičku, ktorá sa dá kúpiť bežne v lekárenskej sieti. S ňou sa nos dobre vyplachuje i dospelým.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >