Bábätko po pôrode dojčí 84 percent Sloveniek, o pol roka neskôr už len polovica

Patricia Poprocká, 12. januára 2021 o 04:33

Síce pomaly, ale predsa. Kampane na podporu dojčenia nie sú márne a združenia, pomáhajúce mamičkám žnú ovocie svojej práce. Síce nie dramaticky, ale počet dojčených detí na Slovensku rastie.

Dojčenie je nenahraditeľné a oplatí sa zaň zabojovať. Po vyriešení problémov ide zvyčajne všetko hladko celé roky až do prirodzeného odstavenia dieťaťa.

Foto: shutterstock.com

Kým napríklad v roku 2010 nebola na Slovensku dojčená ani polovica bábätiek vo veku šiestich mesiacov (49,3 percenta), v roku 2018, čo je zatiaľ posledný aktuálny údaj, ich počet vzrástol na 55 percent.

Vzhľadom na fakt, že dojčiť môže drvivá väčšina žien, ak má na to vytvorené vhodné podmienky a ak sa jej pri problémoch dostane kvalifikovanej pomoci, je to stále pomerne nízke číslo, rastúci trend je však potešujúci.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií napríklad v roku 2009 dojčilo svoje polročné deti len 45,4 percenta matiek, teraz ich je o 10 percentuálnych bodov viac.

Každý mesiac menej

Najviac žien dojčí svoje dieťa prvý mesiac, vyše 84,1 percenta. S každým ďalším mesiacom toto číslo klesá, na konci druhého mesiaca dojčilo v roku 2018 podľa posledných štatistík 77,6 percent žien. Na konci tretieho mesiaca už len 72,4 percenta. Štvormesačné bábätká dojčilo 66,8 percenta matiek a päťmesačné 61,1 percenta matiek. O ďalší mesiac klesol ich počet na spomínaných 55 percent v rámci celého Slovenska.

Najviac mamičiek dojčí polročné bábätká v Bratislavskom kraji – 62,7 percenta. Najmenej v Nitrianskom a Trnavskom, v oboch prípadoch menej než polovica.

Dojčenie starších detí už Národné centrum zdravotníckych informácií neeviduje. Aj keď Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dieťa prvých šesť mesiacov výlučne dojčiť a neskôr pokračovať podľa vlastného uváženia, vedecké poznatky hovoria o veľkom význame dojčenia aj starších detí. V minulosti bolo bežné, že sa deti dojčili aj päť rokov a aj dnes pribúda žien, ktoré svoje deti dojčia aj v škôlkarskom veku, sú však v menšine.

Na dojčení záleží

Okrem nenahraditeľného zloženia materského mlieka, ktoré posilňuje imunitu a prospieva k zdravému vývinu organizmu má dojčenie aj ďalšie funkcie, ktoré priaznivo vplývajú na psychiku dieťaťa – upokojuje, uspáva, tlmí bolesť, dodáva pocit bezpečia a ďalšie.

Najväčšou prekážkou dojčenia je zlý štart a spoločenská neakceptácia dojčenia a agresívna reklama na umelé mlieko. Len málo žien napríklad vie, že v prípade problémov s dojčením nie je riešením umelé mlieko, ale že môže osloviť certifikovanú laktačnú poradkyňu. Tie pôsobia po celom Slovensku, najreprezentatívnejším združením je OZ MAMILA.


ANKETA:

Ako dlho ste dojčili?

7,8%



5,2%



10,4%



54,5%



16,9%



5,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >