Pomáha rozvoju mozgu, chráni pred cukrovkou Čo zistili vedci v tomto roku o dojčení?

Mgr. Andrea Poloková, www.mamila.sk, 27. decembra 2020 o 05:09

Dojčenie zlepšuje zdravie nielen bábätkám, ale aj ich matkám. Hoci existuje stáročia, vedci stále objavujú jeho nové a nové prínosy. Čo všetko zistili v tomto roku, približuje v pravidelnej rubrike ahojmama.sk Tento týždeň píše podpredsedníčka OZ MAMILA Andrea Poloková.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka, ktorú lekári diagnostikujú 14 percentám bábätiek, je v skutočnosti raritná diagnóza, ktorú má menej ako percento bábätiek, to je jedno zo zistení vedcov v tomto roku.

Foto: archív Andrey Polokovej

Dojčenie sprevádza ľudstvo odnepamäti. A predsa sa o ňom každý rok dozvedáme nové fakty – vedci prinášajú nové štúdie a výskumy, laktačné poradkyne nachádzajú nové spôsoby, ako pomôcť ženám s dojčením, a ženy zisťujú, že popri dojčení nielenže dokážu počúvať podcasty, ale aj robiť s deťmi domáce úlohy či ležať v pozíciách, o ktorých sa im predtým ani nesnívalo.

Štúdie o dojčení priniesli tento rok viacero zaujímavostí:

Vedci z USA zistili, že materské mlieko obsahujú uhľovodík s názvom oligosacharid 2´FL, ktorý ovplyvňuje vývin mozgu dieťaťa. Už len to, že dieťa v prvom mesiaci získavalo tento oligosacharid v materskom mlieku počas dojčenia, prinieslo v dvoch rokoch veku dieťaťa významne lepšie výsledky z hľadiska jeho kognitívnych schopností. Pri tomto výskume použili vedci metódu, ktorá im umožnila odlíšiť iné spôsoby, akými dojčenie ovplyvňuje mozog dieťaťa, od vplyvu oligosacharidu 2´FL.

Výskumníci z Washingtonskej univerzity skúmali jednu zo zložiek materského mlieka, ktorá pomáha chrániť predčasne narodené deti pred sepsou – infekciou, ktorá sa rýchlo šíri a ktorá pri predčasne narodených bábätkách spôsobuje až 26 percent všetkých úmrtí. Táto látka v materskom mlieku sa nazýva epidermálny rastový faktor a v črevách bábätka zabraňuje tomu, aby baktérie z nich prechádzali do krvného obehu, čo môže spôsobovať sepsu.

Článok vo vedeckom časopise JAMA Pediatrics skúmal otázku alergie na bielkovinu kravského mlieka. Na vzorke 12-tisíc detí zistil, že ide o raritnú diagnózu, ktorú má menej ako 1 percento bábätiek. A pritom viac ako 14 percent rodičov lekári povedia, že ich bábätko trpí na alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Tým pádom vysoké percento dojčiaciach žien na základe tejto nesprávnej diagnózy zbytočne obmedzuje to, čo si dovolia zjesť. Majú nariadené, že nesmú prijímať výrobky z kravského mlieka, a omylom pripisujú plač dieťaťa či vzhľad stolice tomu, že dieťa je alergické. Mnoho žien v dôsledku tejto nesprávnej diagnózy dokonca prestane dojčiť a začne dávať špeciálne umelé mlieko.

Z rovnakej štúdie pochádza aj ďalšia zaujímavosť – že 81 percent autorov protokolov, na základe ktorých sa alergia na bielkovinu kravského mlieka diagnostikuje, má prepojenie na výrobcov umelého mlieka, ktorí vyrábajú aj „špeciálne“ umelé mlieko pre prípad alergie na bielkovinu kravského mlieka. To je niekoľkonásobne drahšie ako bežné umelé mlieko.

Dojčenie ovplyvňuje zdravie dieťaťa aj roky po jeho skončení. A nielen dieťaťa. Aj jeho dojčiacej matky. Ako sa uvádza v štúdii z USA, dojčiace ženy sú desaťročia po ukončení dojčenia ochraňované pred cukrovkou 2. typu. Je totiž možné, že dojčenie mení v tele dojčiacej ženy spôsob, akým využíva inzulín.
Toľko vedci. Čo sa týka laktačného poradenstva, v MAMILE sme celý rok rozvíjali spôsoby, ako prinášať rodičom podporu v dojčení cez internet, podcasty, ebook či kurzy online. Náš darček pod stromček je naša najnovšia prednáška, ktorú si je online možno kedykoľvek vypočuť, a týka sa zavádzania príkrmov. Je až neuveriteľné, aká veľká veda sa stala z toho, akým jedlom začať kŕmiť šesťmesačné deti. Strachu z toho, čo je „správne a vhodné“ jedlo pre bábätko, sa môžete teraz zbaviť vypočutím si prednášky s názvom Bábätko sa učí jesť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >