Mamička to vyjadrila zostra: „Ozaj sú tí, čo poctivo nosia rúško aj na ulici, úbožiaci a ovce? To myslíte vážne?“

Gabriela Bachárová, 12. mája 2020 o 05:00

V posledných dňoch sa hlavne na sociálnych sieťach, ale nielen tam rozbehol výsmech a doslova znevažovanie ľudí, ktorí stále poctivo nosia rúško na verejnosti. Máte ju nasadenú aj na ulici? „Vraj ste ovca, ktorá slepo poslúcha nezmyselné rozkazy a páči sa jej žiť v totalite. Oni si ho už ale nenasadia a nikto im nebude prikazovať, čo majú robiť. Cítia sa ako novodobí hrdinovia a úplne ignorujú fakt, že nosenie rúšok je stále povinné," nepáči sa mamičke Katke z Bratislavy, ktorá nám do redakcie poslala svoj názor.

Nosiť rúška je prejavom ohľaduplnosti voči okoliu, deti do dvoch rokov ju ale nosiť nemusia, dostali výnimku.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda

Katka zažíva v týchto dňoch veľké rozčarovanie z toho, ako sa ľudia jeden k druhému správajú: „Nerozumiem, prečo majú potrebu vypúšťať doslova nenávistné komentáre na adresu tých, ktorí sú ohľaduplní k druhým – a teda aj k nim samotným. To je dnes nesebecké správanie sa hodné akurát tak posmechu a drzej kritiky? Až sem sme dospeli? Išla som na vychádzku, na okraji mesta som rúško mala stále na nose a na ústach, dole som si ho dala až v lese. Z auta sa vyklonil mladík, ktorý na mňa vulgárne zakričal: „Tupá ovca!“ Zhrozila som sa, kam sme sa za dva mesiace epidémie dostali.

Pripadá mi, že toto je pravá tvár Slovenska. Nie tá, ktorú sme videli krátko po vypuknutí epidémie, keď sa zdalo, že všetci sú ohľaduplní a nosenie rúšok si vzali za svoje. Rozumiem, že je to už dlho, čo ich máme prilepené na tvári. Tiež chápem, že niektorým ľudom sa v nich zle dýcha alebo sa im robia ekzémy. Byť v nej po celý deň je naozaj náročné. Ani ja ju nenosím s nadšením. Ale je to naozaj taká katastrofa, že sa to nedá vydržať? Nie je tisíc horších vecí, ktoré by sa nám mohli prihodiť? Napríklad vážne ochorieť na koronavírus? Nie je to síce mor, ale banalita tiež nie. A ľudia na to aj zomierajú.

Je pritom úplne zjavné, že nosenie rúšok je dôležitá prevencia a práve vďaka tomuto opatreniu a obmedzeniu sociálnych kontaktov sme nápor choroby, zdá sa, úspešne zvládli. Tak prečo k nim taký nepochopiteľný odpor? Možno samozrejme diskutovať, aký veľký zmysel majú rúška na ulici. Hoci sa vonku nakazíte ťažšie ako v uzatvorených priestoroch, nejaké riziko tu predsa len je. A ide aj o symboliku: poctivým nosením rúšok dávate najavo, že cítite s ostatnými ľuďmi spolupatričnosť a nemusia sa v dnešnej psychicky náročnej dobe obávať, že by ste si ich snáď mohli nakaziť.

Akoby mnohí nechápali, že keď sa mnohé opatrenia teraz rušia, práve ochrana tváre a s ňou spojená ohľaduplnosť získavajú na dôležitosti. Aby sme epidémiu naozaj udržali na uzde, nie je predsa možné všetko zo dňa na deň uvoľniť a tváriť sa, že sme už nad vírusom vyhrali. Veď my vôbec netušíme, či sa náhodou už čoskoro nevráti...

Ľudia sa však na sociálnych sieťach smejú cyklistom, čo majú rúško nasadené aj na bicykli. Neuvedomujú si, že on bude mať ochranu tváre, aj keď vkročí do obchodu či autobusu. A tým ich môže teoreticky ochrániť pred nákazou. Zatiaľ čo ten, ktorý vyhlasuje, že rúško spáli a všetci mu môžu vyliezť na chrbát, im môže fatálne zasiahnuť do života. Oslavovaný je však práve on, cyklista je úbohý zmätený hlupák...

Kolektívna zodpovednosť, ohľaduplnosť, používanie rozumu a opatrnosť. Mám pocit, že epidémia len odhalila, ako veľmi sú tieto hodnoty dnes na ústupe. Keď som v jednej diskusii napísala, že svoje dieťa vediem k tomu, aby myslelo na druhých a rúško poctivo nosilo, nejaká pani mi odpovedala, že ho teda ľutuje… Bojím sa budúcnosti, ak v nej majú prevažovať takéto postoje. Želám si, aby sme sa spolu s epidémiou koronavírusu zbavili aj epidémie sebeckosti, ale trochu sa bojím, že nie nová choroba, ale práve nepriateľské správanie sa jeden k druhému tu s nami zostane už navždy,“ dodáva žena s obavami. Aký máte názor na to, čo Katka napísala? Vyjadrite svoj názor v komentároch pod článkoch alebo hlasujte v ankete nižšie. Ďakujeme.


ANKETA:

Považujete naozaj poctivé nosenie rúšok aj vonku na ulici za stále opodstatnené?

70,2%



20,6%



9,2%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 12. mája 2020 o 06:54

    Myslím si, že nosenie rúšok pri prechádzaní cez otvorené priestranstvo, kde v blízkom okolí (v dosahu niekoľkých metrov) nie sú ľudia, je neopodstatnené a pre nositeľa dokonca mierne škodlivé. Je fakt, že takéto obmedzenie je v európskom priestore skôr raritou.

    Na druhú stranu súhlasím, že krízové situácie vynesú na povrch to, čo je v nás, a že je potrebné zachovať si vzájomnú úctu a ohľaduplnosť.

    To, do akej miery je v nás stádovitosť, sa naplno ukáže ak bude na trh uvedená vakcína. Za 18 rokov sa nepodarilo vyrobiť žiadnu vakcínu proti niektorému typu koronavírusov, ktorá by bola bezpečná a účinná. Aj v prípade, že bude vakcína schválená (a iste budú na to veľké tlaky), pôjde o vyložene experiment, pretože je založená na novej a dosiaľ masovo nikdy nepoužitej technológii manipulácie človeka prostredníctvom umelej DNA. Nech si to dá kto chce, ale ja takéto experimenty na sebe nechcem a nesúhlasím s ich vynucovaním.

    Beztak, aj keby bola vakcína účinná v prevencii príznakov ochorenia, veľmi pravdepodobne nebude účinná proti šíreniu infekcie, pretože koronavírus sa rýchlo množí na sliznici, a protilátky v krvi mu v tom nezabránia. A toto by bol jediný legálny dôvod k plošnému očkovaniu. Ak vakcína nebráni šíreniu infekcie (tak ako nebráni ani väčšina súčasných vakcín), potom je každého osobnou vecou, či si ju dá.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar7luba7 12. mája 2020 o 22:02

    Podla triezvych odhadov nosi viac ako 99% slovenskej populacie ruska nespravne. Takymto nosenim , je samozrejme riziko nielen virozovej ale aj bakterialnej nakazy vacsie ako ked to rusko nenosite. Takze tupe opatrenia ktore su akceptovane tupym a poslusnym stadom viac skodia ako pomahaju. Navyse v SK sa viroza vyskytuje v tak miernej verzii ze to uz vobec nedava zmysel. Takze ak u niekoho nenosenie ruska sposobuje rozhorcenie, poukazuje to jeho vlastnu ubohost a neschopnost vytvorit si vlastny nazor. Lebo objektivne je dnes naozaj tie spinave handry nenosit a zbytocne si nekomplikovat zdravie
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarBuko1 12. mája 2020 o 23:40

    @7luba7 (12.5.2020 22:02)

    ....Podla triezvych odhadov nosi viac ako 99% slovenskej populacie ruska nespravne....
    Kto robil tie triezve odhady? Tupá banda alkoholikov v delíriu??? Skús vysvetliť AKO sa taká jednoduchá vec ako rúško môže nosiť nesprávne???? To ho niekto nosí na očiach, alebo na zadku a nie cez nos a ústa???? Aj keď u osôb s IQ biomatiek z modrého koníka a priblblých hejterov na sociálnych sieťach je možné všetko.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 13. mája 2020 o 01:48

    Chrípky, kde naozaj môžeme z hľadiska prenosu a prejavov, ktoré u Covidu zväčša vidieť, sa vyskytujú u nás na vrchole vo februári a v októbri +/- nejaké týždne. V máji už prakticky nikdy, lebo dostatok slniečka a čerstvej výživy sú najlepší lekári. Nie je to karenténa ani nosenia rúšok, ktoré môžu za pokles. Teraz je čas na uvoľnenie všetkých opatrení - otvorení hraníc, škôl, aby mohla prebehnúť druhá vlna, ak by vôbec nejaká bola, aby ju mohli v pohode zvládnuť všetci zdraví. Tí, ktorí by sa obávali, ostanú pri rúškach a karanténe.
    Celedenné nosenie rúšky znemožňuje dotyk slniečka na tvár, vydychujeme a rozmnožujeme vlastné baktérie, ľudia začínajú mať respiračné problémy. Ak by to príroda tak chcela,ta by sme sa rodili s rúškami na tvári. Ale príroda vie dobre čo robí. Rúško je neprirodzené a slúži pre neprirodzené veci - smog, dym, prach a pod. Ale choroby sú veci prirodzené a my sme vybavený skvelým imunitným systémom, ktorý naopak sa potrebuje neustále oboznamovať s cudzími patogénmi a tak posilňovať organizmus. Práve premorenie Covidom odporúčajú odborníci ako najúčinnejšiu zbraň. Takže nič umelé ako rúška, či vakcíny, ale prirodzené , čo treba podporovať. Behať sa naučíme behaním, nie pozeraním na behanie....
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >