Majú Slováci imunitu proti šiestim infekčným ochoreniam? Zaočkovanosť klesá pod kritickú hranicu

TASR, 23. decembra 2018 o 06:00

Už začiatkom budúceho roku bude známe, či Slováci majú dostatočnú obranyschopnosť proti šiestim infekčným ochoreniam: osýpkam, mumpsu, ružienke a vírusovým hepatitídam typu A, B, C.

Očkovanie pomáha bojovať proti viacerým infekčným ochoreniam.

Foto: Shutterstock.com

Úrady ukončili laboratórne vyšetrovanie vzoriek krvi od ľudí, ktorí sa zúčastnili na takzvanom Imunologickom prehľade SR 2018. „Do imunologického prehľadu sa zapojilo celkom 320 všeobecných lekárov pre deti a dorast a všeobecných lekárov pre dospelých, ktorí odobrali vzorku krvi od 4 232 ľudí na laboratórne sérologické vyšetrenie, s cieľom zistiť hladinu protilátok proti vybraných prenosným ochoreniam," hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas. S výsledkami sérologických vyšetrení budú oboznámení aj účastníci imunologického prehľadu prostredníctvom svojich praktických lekárov.

Vybraní praktickí lekári v ambulanciách odoberali vzorky krvi od júla do polovice októbra. Vzorky krvi boli transportované do Špecializovaného pracoviska pre vírusové hepatitídy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorého pracovníci robili sérologické vyšetrenie protilátok proti vírusovej hepatitíde typu A, B a C, a do Národného referenčného centra pre morbilli, rubeolu a parotitídu pri Úrade verejného zdravotníctva SR. V tomto centre sa vyšetrovali protilátky proti osýpkam, mumpsu a ružienke.

„Závery laboratórnych vyšetrení vzoriek krvi môžu buď potvrdiť súčasnú očkovaciu stratégiu na Slovensku, alebo poukázať na prípadnú potrebu jej úpravy alebo zmeny," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Svetová zdravotnícka organizácia považuje 95-percentnú mieru zaočkovanosti za dostatočnú na zabezpečenie kolektívnej ochrany populácie. Avšak na Slovensku v rámci základného očkovania k 31. augustu 2017 ročníky narodenia 2011 až 2015 v niektorých krajoch nedosiahli potrebnú mieru zaočkovanosti proti osýpkam, mumpsu a ružienke.

Na okresnej úrovni hranicu 95 percent v zaočkovanosti nedosiahlo 36 okresov Slovenska. Závažnosť ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A spočíva najmä v tom, že sa ľahko šíri a prechádza do epidémií. Vírusová hepatitída B patrí k ochoreniam, ktoré môžu spôsobovať vážne následk chronickú hepatitídu, cirhózu pečene, hepatocelulárny karcinóm. Vírusová hepatitída C prechádza v 80 percentách do chronickej formy, pri ktorej môže prísť k ťažkému poškodeniu pečene, až k jej úplnému zlyhaniu.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >