Májová bryndza je najlepšia. Viete, že má silné probiotické účinky?

TASR, gb, 12. mája 2019 o 05:53

Na pulty obchodov sa dostáva čerstvá májová bryndza. Vedeli ste, že pomáha tráveniu, je silným probiotikom a má aj protizápalové účinky?

Bryndza je slovenským národným pokladom.

Foto: Shutterstock.com

Bryndza sa delí na letnú a zimnú. Letná sa vyrába z čerstvého mlieka, zimná zo zasudovaného hrudkového ovčieho syra, vyrobeného počas letnej sezóny. Letná nie je polotovarom, vyznačuje sa preto väčšou kvalitou. Vďaka čerstvej tráve, ktorá je v tomto období najbohatšia na živiny, obsahuje mlieko oviec najviac prospešných látok rastlinného pôvodu, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky.

Ak bryndzu milujete, teraz je ideálny čas na prípravu obľúbených jedál. Pripravte si lahodnú bryndzovú nátierku, voňavú bryndzovú polievku, typické bryndzové halušky so slaninkou či bryndzový koláč.

Bryndza ako prírodný liek

Bryndza pomáha vstrebávaniu vápnika. PH bryndze je totiž nižšie ako v pôvodnom mlieku a keďže sa vápnik v bryndzi nachádza v ionizovanom stave (proces, pri ktorom sa z elektricky neutrálneho atómu či molekuly stává elektricky nabitý iont), organizmus ho dokáže efektívnejšie využiť. Je bohatým zdrojom minerálov, vitamínov a bielkovín, vďaka čomu má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Právom je preto zaradená medzi funkčné potraviny.

Bryndza dokáže riešiť problémy s trávením, pretože je, najmä v surovom stave, silným probiotikom, a to vďaka prospešným probiotickým mliečnym baktériám a kvasinkám, ktoré sa množia v procese zrenia. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda takýchto mikroorganizmov, čo je minimálne stokrát viac ako napríklad v jogurtoch.

Bryndza tiež pomáha pri zápaloch a v boji proti vysokému krvnému tlaku, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pozitívne pôsobí pri cukrovke, pri prevencii rakoviny aj osteoporózy, zvyšuje imunitu pri alergiách. Pretože počas spracovania dochádza k úbytku laktózy, je vhodná aj pre deti, ktoré majú alergiu na mlieko.



Najstaršia bryndziareň z 18. storočia
Výroba bryndze má na Slovensku dlhodobú tradíciu. Najstaršia bryndziareň bola založená už v roku 1787 v Detve. Bryndzu v podobe, ako ju poznáme dnes, vyrobil ako prvý zvolenský bryndziar Teodor Wallo. Miesto soli vyrobil špeciálny soľný roztok. Po zomletí ovčieho syra s týmto roztokom získal mäkkú mazľavú hmotu - našu typickú bryndzu.

Tradičná bryndza, ako ju pripravovali naši predkovia, je vyrobená z nepasterizovaného, stopercentného ovčieho mlieka. Podľa Potravinového kódexu Slovenskej republiky sa môže bryndza vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, musí však obsahovať najmenej päťdesiat ovčieho syra zo sušiny výrobku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >